column167x60Duizenden besprekingen worden er ieder weekend gehouden. Of het nu een team is uit de vierde klasse of eentje uit de Topklasse. Voor de wedstrijd houdt de trainer een bespreking.

Een bespreking varieert van het noemen van de opstelling door de trainer tot het   laten zien van videobeelden van doelpunten van de eigen ploeg. Ondersteund door een opzwepende beat om de spelers zelfvertrouwen te geven en in de juiste mood te brengen voor de wedstrijd die op het punt van beginnen staat.

Als je maar lang genoeg voetbalt dan heb je veel wat besprekingen meegemaakt.
Zelf heb ik het geluk gehad om te mogen voetballen en werken onder een aantal  goede en markante trainers.
Bij ARC wist Aad Koren altijd de juiste snaar te raken bij zijn spelers. We hadden in die tijd (begin jaren ’90) een jonge spelersgroep met veel zelf opgeleide spelers. Om de spanning voor de wedstrijd een beetje weg te nemen gaf Aad wel eens een luchtige en humorvolle bespreking. Zo trakteerde hij voor een belangrijke wedstrijd tegen Spakenburg eens op Spakenburgse koeken van bakkerij ’t Stoepje uit…. Spakenburg. Ook vertelde hij eens grappige anekdote uit zijn afscheidswedstrijd bij UVS. Spelers gingen ontspannen en blakend van het zelfvertrouwen het veld op. We eindigden in die jaren steeds keurig in de middenmoot van de Hoofdklasse.

Onder Arie Lagendijk bij Ter Leede waren de besprekingen inhoudelijk altijd zeer sterk. Er viel echt geen speld tussen te krijgen. Aan elk detail was gedacht. We wisten altijd precies waar de zwakke plekken van de tegenstander lagen en hoe we daar als team gebruik van moesten maken. Dit stond uitgebreid op het bord in de besprekingskamer. Met het volschrijven van zijn bord begon Arie al op dinsdag en zo kreeg de bespreking vorm in de loop van de week. Arie was altijd zo geconcentreerd op de inhoud van de bespreking dat hij soms wel eens een schrijffoutje maakte. Voor ons spelers was het altijd een sport om voor de bespreking op tijd binnen te zijn in de trainerskamer, de informatie op het bord te lezen en de schrijffout te ontdekken. Vooral onze rechtsback, Marcel de Jong , was hier altijd een meester in. Voordeel was wel dat wij de inhoud twee keer tot ons kregen en dat wij in de kleedkamer het konden vertellen aan Patrick Kalkema. Onze pijlsnelle rechtsbuiten die in het veld boerenslim was maar absoluut niet kon stil zitten. Tijdens de bespreking zat hij al na drie minuten te dromen van zijn acties die hij die middag zou gaan maken.
Met Ter Leede speelden we zeer aanvallend voetbal en eindigden in die jaren steevast in de top 5 van de Hoofdklasse.

In het kader van mijn trainersopleiding heb ik een jaar lang naast het bureau van Louis van Gaal mogen zitten. In die tijd bij AZ (seizoen 2005-2006) waren Edward Metgod en Martin Haar zijn assistenten. Ook zij hadden nadrukkelijk hun inbreng tijdens de bespreking. AZ speelde dat seizoen ook Europa League. Voor Europese thuiswedstrijden werd er dan de dag voor de wedstrijd getraind in het stadion.

Deze training werd altijd voorafgegaan door de wedstrijdbespreking. Eerst was het Edward Metgod die op de beamer de formatie van de tegenstander liet zien en de sterke en zwakke punten vertelde. Vervolgens liet Louis van Gaal de opstelling van AZ het beeld inglijden zodat iedereen gelijk kon zien wie z’n directe tegenstander werd. Daarna maakte duidelijk hoe er gespeeld moest worden en waar die middag op getraind ging worden. Tot slot gaf Martin Haar dan nog eens in zijn eigen bewoordingen een peptalk over het belang van de komende wedstrijd. Daarna begon de training. AZ bereikte uiteindelijk de kwartfinale maar werd daarin uitgeschakeld door Betis Sevilla.

Zelf waren mijn besprekingen in die tijd keurig volgens het boekje, zoals we dat op de cursus leerden. Behandel de hoofdmomenten en betrek de spelers erbij. Met het klimmen der jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen  in mijn  spelers en hoe zij optimaal voorbereid en gemotiveerd het veld in moeten gaan. Dit verschilt nogal per speler.  De een wil het naadje van de kous weten en alles over zijn directe tegenstander (meestal verdedigers). Terwijl tegen de ander je juist moet zeggen hoe goed hij eigenlijk wel niet is. Eigenlijk kun je niet meer spreken van dè wedstrijdbespreking. Bij RCL houden we op maandag meestal een korte nabespreking van de voorbije wedstrijd. Kort daarna gaat het echter al over de wedstrijd van komende zaterdag en daar wordt eigenlijk de hele week over gesproken. Meestal weten de spelers op dinsdag al hoe de komende tegenstander speelt en op donderdag is vaak de opstelling al bekend. Op zaterdag is het dan alleen nog even de puntjes op de i zetten met het bord erbij. Tot slot nog een mentale peptalk  al dan niet luchtig en humorvol verpakt en hup de wei. Op  weg naar de volgende 3 punten.

Frank Bloemheuvel