column167x60Eerder was dit een slogan uit de campagne van het NIGZ, ofwel Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Een campagne die moest wijzen op de effecten van alcoholgebruik. In dit geval richten wij ons echter op de kater van 3 oktober. Tijdens het grote feest in de sleutelstad werd er weer gevreesd voor houten koppen, brakke lijven en vooral voor fikse nederlagen van de Leidse voetbalclubs.

 

Het feest werd echter óók een feest, niet in de laatste plaats door temperaturen die we in de voorbije maanden nauwelijks mochten koesteren. En minstens zo opvallend; door de bank genomen waren de resultaten van de Leidse voetbalclubs allesbehalve beroerd. Ga maar na, GHC won in de eerste klasse van DSO, Roodenburg schoof in de tweede klasse DUNO opzij, terwijl Leiden en LSVV drie punten mochten bijschrijven in de derde klasse. Leidsche Boys verpulverde Football Factory (ook Leids, maar vooralsnog geen hoogvlieger), terwijl vierdeklassers DoCoS en UVS nederlagen slikten die vooraf min of meer ingecalculeerd werden.

 

Bij de zondagclubs kon er in de handen worden gewreven bij FC Boshuizen, GOL Sport en FC Rijnland (beide ploegen wonnen ook nog eens met ruime cijfers). DoCos zondag deed het lang niet gek tegen MMO met een gelijkspel. Eigenlijk was er alleen mineur bij UVS en Lugdunum, want hoewel verliezend kwam ook Roodenburg allerminst beroerd voor de dag. De schade viel dus enorm mee en dat is wel eens anders geweest na een weekendje feesten in en rondom laten we zeggen Malle Babbe, De Uijl en Sus Antigoon.

 

Hoe anders was het juist een week later? Natuurlijk, de tegenstanders waren anderen en de vorm van de ene week is de vorm van de andere week niet. Dat liet niet onverlet dat het bar en boos gesteld was met de geleverde resultaten van de voetbalclubs uit het Leidse afgelopen weekend. Slechts drie clubs kwamen tot winst. Daarbij moet worden vermeld dat er twee stadsderby’s op het programma stonden, dus de kans dat er winst uit zou rollen voor één van de twee was als reëel te veronderstellen. Zo won het ontketende FC Rijnland van Leidsche Boys en klopte Roodenburg op dezelfde dag en in dezelfde klasse DoCoS.

 

De derde Leidse zege kwam uitgerekend op naam van Football Factory, dat tot nu toe alles verloor en wekelijks als schiettent werd gebruikt. Aan Lugdunum lag het dit keer ook niet. Niet dat de stroef begonnen groenwitten wonnen, maar het veld in de polder der kikkers liet spelen niet toe. En vooruit, de zaterdagtak van DoCoS liet het sterke DWO niet ontglippen (1-1).

 

En dus was het voor het overige kommer en kwel, huilen met de pet op en werd er door de Leidse clubs slechts minder dan een habbekrats opgehaald aan punten. Het verdriet op een rijtje: BVCB- GHC 4-1, HVC’10- Roodenburg 3-0, Houtwijk- LSVV’70 6-0, KMD- vv Leiden 2-0, UVS (za)- VVSB 0-7, Woubrugge- Leidsche Boys 6-0, Excelsior’20- FC Boshuizen 2-1, UVS- VELO 1-4 en Warmunda- GOL Sport 2-1.

 

Of je nu voetbalkenner bent of niet, de opeenstapeling van treurige resultaten is niet te verklaren. Een week later is de drank immers al lange tijd uit de benen en zo imponerend waren alle tegenstanders van de glibbers nu ook weer niet. Een collectieve offday, een boek met zwarte bladzijden en/of een weekend waarin het allemaal tegen zat. In elk geval kwam de kater dus uiteindelijk later. Misschien is het een idee om de Leidse binnenstad wekelijks af te sluiten en te feesten. De resultaten waren in elk geval aanmerkelijk beter……