column167x60Elke club in Leiden en omgeving heeft er wel eentje. Een grappenmaker, een clown, een clubman wiens naam van jong tot oud tot de verbeelding spreekt. Vaak een persoon die als voetballer niet overloopt van talent, en net zo vaak een knieblessure als reden aandraagt voor het ontbreken van een carrière in het betaalde voetbal. Maar daar overigens niet mee zit, want hij is de sfeermaker van de club.

Op de zaterdag of de zondag moedigt hij de elftallen langs het veld het hardst aan, om vervolgens het hoogste woord te hebben in de kantine. Dikwijls heeft hij ook een bijnaam die meer mensen kennen dan zijn officiële naam. De persoon die een karikatuur van zichzelf heeft gemaakt luistert bij LSVV’70 naar de bijnaam Jopie. De studentenvoetbalvereniging is een vreemde eend in de bijt op sportief vlak, maar ook in de randvoorwaarden. Elke week is het maar de vraag of de ploeg een speler of een echte keeper in het doel heeft staan, of de lijnen zijn gekalkt en of er elf spelers bij elkaar zijn verzameld. En zo kunnen we nog wel uren doorgaan.

Toch gaat de club de winterstop in boven de streep in een competitie waarin tegenstanders het voetbal beleven alsof het om de Champions League gaat. En dat is niet in de laatste plaats de verdienste van sfeermaker Jopie. Deze vrolijke flierefluiter is letterlijk en figuurlijk de twaalfde man. Wekelijks neemt hij in zijn trainingspak plaats in de dug-out als wisselspeler. Om daar vervolgens een thermoskan tevoorschijn te toveren en in de twaalfde minuut van een willekeurige wedstrijd zijn omgeving, wissels plus trainer Wim Mugge, te voorzien van een kopje thee. Dit veelal in combinatie met het aanzwengelen van thema’s die je niet snel langs een hoofdveld van een eerste elftal verwacht. Zo heeft de reservebank van LSVV’70 tijdens competitiewedstrijden tegen fanatieke clubs als VV Leiden, SEV of Polanen de kredietcrisis opgelost, de problemen in het Midden-Oosten besproken en zelfs de evolutie van de grote teen aan het licht gesteld.

En hoofdtrainer Wim Mugge? Die zit helemaal in zijn eigen wedstrijd. Tiert, scheldt, juicht, huilt, lacht en bemoeit zich niet met de sfeermaker. Tot anderhalve week geleden. De spits kon niet meer verder, Mugge keek opzij en gaf Jopie het teken om in te vallen. De muts ging af, het trainingspak ging uit en de glimlach verdween voor even. De 1-0 voorsprong tegen SEV moest worden verdedigd. Jopie trok zijn sokken omhoog en werd een openbaring. Zijn ietwat corpulente lichaam kwam goed van pas om de bal voorin vast te houden en zelfs zijn passes kwamen aan. De winst werd binnengesleept en het was feest op de Kikkerpolder. In plaats van zelf complimenten uit te delen werd Jopie het middelpunt van het succes. Zijn invalbeurt had voor een grote verrassing gezorgd. Behalve grappen maken over alles wat er op de zaterdagmiddag om hem heen gebeurde, kon hij ook gewoon goed voetballen. Of dat wat zegt over het niveau van de Derde Klasse Zaterdag, het decor van rommelen in de marge, laten we even in het midden. LSVV’70 is trots op zijn Jopie. Een sfeermaker met voetbalkwaliteiten. Enig in zijn soort.