interview167x60Midweeks hadden de spelers nog contact via Facebook. Het onderwerp voetbal kwam nauwelijks aan bod tussen Nick Permanand (RCL) en Richard Guffens (GHC). In gesprek met onze redactie was er wel sprake van een spraakwaterval over het spelletje. In samenvattende vorm een vooruitblik op RCL tegen GHC van aanstaande zaterdag.

 
Hoe staat het met je eigen fitheid en met die van de selecties. Wie gaan het duel missen?

NP: ,,Wij zullen het nog moeten stellen zonder William van Vliet. Dat is natuurlijk balen, dat merkten we zaterdag wel tegen Vitesse Delft. Aan de andere kant wonnen we zonder hem van FC Rijnvogels. Verder is Jelmer Vijlbrief nog niet inzetbaar achterin. Gelukkig hebben we voor de achterste linies zes jongens die hun taken uitstekend invullen. Ik zou persoonlijk echt niet weten wie ik zou moeten opstellen. Floris van der Geest zal ook ontbreken. Helaas raakte hij geblesseerd bij zijn invalbeurt aan de hamstring. Jammer, want hem kunnen we natuurlijk ook goed gebruiken. Aan de andere kant is zijn aanwezigheid na lang blessureleed al een meevaller. We hielden er rekening mee dat hij pas na de winterstop beschikbaar zou zijn. Nick Wijsman trainde al wel weer mee, dus hij zal er weer bij zijn. Persoonlijk benader ik weer de honderd procent. Ik was echt topfit tijdens de voorbereiding, maar helaas kreeg ik ook een hamstringblessure. De laatste weken gaat het gelukkig weer de goede kant op.”

RG: ,,Danny Maaskant is bij ons geschorst en Mark Ouwerkerk geblesseerd. Daarbij is het hoogst twijfelachtig of Michael (van Voorthuijzen, red.) kan spelen. Casper Spaan heeft wel weer mee getraind, hij kon afgelopen zaterdag niet spelen. Het zou bijzonder jammer zijn als Michael niet kan meedoen, want eigenlijk missen we dan twee linksbacks. Dat komt zaterdag zeker niet zo goed uit, want zij hebben een nogal behendige en snelle rechtsbuiten (sprak hij met een knipoog). Ik ben benieuwd hoe we dat gaan oplossen. Met mijn eigen fitheid zit het wel goed. Nu train ik twee keer en speel op zaterdag. Dat is feitelijk een rustperiode voor mij, want toen ik in de States zat was het programma onnoemelijk veel zwaarder. Daar trainden we aanvankelijk drie keer op een dag. Daar werkten ze met een ijsbad, waardoor je niets meer voelde en door de vermoeidheid heen ging. Ik kwam daar door een hele zware test heen. De gemiddelde Nederlander zou dat bij lange na niet redden. Mentaal ben ik heel sterk geworden. Ik zorg ook goed voor mijn lichaam en zit veel op de sportschool. Op de club is er tijdens de training veel aandacht voor de arbeid/rustverhouding.”

Hoe denken jullie dat RCL de tik van afgelopen zaterdag zal gaan verwerken?

NP: Met 6-1 verliezen kan natuurlijk echt niet. We stonden al snel met 2-0 achter na twee persoonlijke fouten en daarna waren we niet in staat om er een wedstrijd van te maken. Aan het begin van de week hebben we het er over gehad. Ik denk dat onze trainer (Frank Bloemheuvel, red.) het goed heeft weten te verwoorden. Hij vond namelijk dat ‘we op emotie zijn gaan voetballen’. Daarmee werd bedoeld dat we na die achterstand overijverig werden, alles te snel wilde corrigeren en dat we vergaten de taken te blijven invullen. RCL speelt normaal gesproken alsof de linies door touwtjes met elkaar in verbinding staan, maar daar was zaterdag al na tien minuten geen sprake meer van. Een week eerder tegen FC Rijnvogels deden we alles samen, dat is onze kracht. Overigens denk ik wel dat Vitesse veel te laag staat. Ze snapten het daar zelf eigenlijk ook niet. Hoe dan ook; dit mag niet meer gebeuren.”

RG: ,,Ze zeggen zelf dat het een incident is. Ik denk echter dat het een dergelijke nederlaag behoorlijk kan doorwerken. RCL had lange tijd de minste tegentreffers en nu kregen ze er dus opeens zes om de oren in 1 wedstrijd. Liever had ik gezien dat ze nipt hadden verloren. Dan zou het een uitdaging zijn geweest om ze veel tegentreffers te bezorgen. Maar goed, de uitdaging ligt er toch wel. Ik denk wel dat ze Van Vliet erg missen. Dat is een leider, zoals Michael de Roode dat bij ons is. Zonder hem zijn wij ook kwetsbaarder. Het zijn spelers die kunnen aansturen en mensen op hun plek kunnen zetten.”

RCL zal dus revanche willen nemen, maar dat eigenlijk in dubbel opzicht. Vorig seizoen werd het 6-0 op de slotdag voor GHC. Wat is jullie zienswijze hieromtrent?

NP: ,,Voor mij leeft dat helemaal niet eerlijk gezegd. We hebben het er met het team ook nog niet over gehad. Natuurlijk zijn we die 6-0 niet vergeten, maar het was ook een uitslag in het kader van de stand van zaken op dat moment. Zij konden kampioen worden en wij moesten verliezen. Die wedstrijd zie ik dus niet als graadmeter. Thuis was het 1-1 en toen waren de ploegen aan elkaar gewaagd. En als wij nu weten te winnen, staan we ook op gelijke hoogte. Dat geeft dus veel meer een indicatie van de werkelijkheid. Beide ploegen zijn dit seizoen heel aardig begonnen.”

RG: ,,Ach, die wedstrijd werd gespeeld onder bijzondere omstandigheden. Een bizar competitieslot. Ik weet niet of ze daar heel lang mee hebben gezeten. Maar ze zullen een goed resultaat tegen ons sowieso wel koesteren. Het is een wedstrijd waar aan beide kanten naar wordt uitgekeken.”

Wat weten de ploegen van elkaar? Waar liggen de gevaren op de loer?

NP: ,,Ik heb ze dit seizoen nog niet zien spelen uiteraard. Wel hoor en lees ik veel over GHC en ben ik er dus van op de hoogte dat we met een sterke tegenstander te maken krijgen. Richard is natuurlijk een jongen, die ze er makkelijk inschiet. Vorig seizoen heb ik na onze thuiswedstrijd met hem gesproken en vertelde ik hem dat ik onder de indruk was van zijn spel. Hij gaf toen aan dat hij daar van stond te kijken, omdat hij eigenlijk maar één keer op het doel had geschoten. Ik vond hem echt sterk. Een aanspeelpunt en iemand die beresterk is met zijn rug naar het doel. Destijds hadden ze ook een beweeglijk middenveld en daar is nu die Mo (Madani, red.) bijgekomen en die schijnt ook aardig te kunnen ballen. Als je met 7-1 van Spijkenisse wint, heb je wel wat in je mars. Daar hadden wij het heel moeilijk tegen. Aan de andere kant; zij wonnen niet van Nootdorp en wij juist weer wel. Ach, vorig seizoen wist je dat bepaalde duels wel gewonnen werden en spraken we wel eens van een serie. Die tijd is in de eerste klasse wel afgelopen. Alle ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Wij zijn er dan ook nog lang niet en zouden met een tiende plaats heel tevreden moeten zijn.”

RG: ,,Nick is gewoon een prima speler met specifieke kwaliteiten. Spits Thom Wijnalda is ook niet verkeerd. Voor hen zullen we moeten waken. Sterker nog, ik heb ons centrale verdedigingsduo op het hart gedrukt dat Thom niet mag scoren. Met hem heb ik een weddenschap lopen om een kratje bier. Het gaat erom wie de meeste goals heeft gemaakt aan het eind van het seizoen. Verder hebben ze een solide defensie. Vorig seizoen en tot aan Vitesse kregen ze weinig goals tegen.”

Hoe zit het met de onderlinge contacten?

NP: De meeste spelers ken ik wel enigszins. Maar echt kennen dan heb je het over Max ( Bueno de Mesquita, red.), Mark (Ouwerkerk, red.) en Richard. Bij Max heb ik op school gezeten en hij was weer een maat van Richard. Mark ken ik uit de jeugd van ADO en UVS. Bij Richard zat ik in de klas. Destijds lulden we al ontzettend veel over voetbal. Dat is eigenlijk ook nooit anders geworden. Ik gun GHC ook het beste. Als zij in andere duels winnen, vind ik dat leuk. Ik weet eigenlijk niet precies waarom. Hoe hoger we beide eindigen, des te meer bevalt mij dat. En als wij tiende zouden kunnen worden, maakt het mij niet uit of zij dan elfde of negende zijn.

RG: ,,Drie jongens ken ik goed. Nick, Thom en Floris. Jammer, dat laatstgenoemde er niet bij is. We zien elkaar niet dagelijks, maar mede door de social media is er regelmatig contact.”

Wat verwachten jullie van het duel? Kat uit de boom, vuurwerk of een schaakspel?

RG: ,,Er gaan twee voetballende ploegen aan het werk, waarbij ik niet denk dat er geleund zal worden. Natuurlijk is het de vraag hoe het duel zich ontwikkelt als de een of de ander voor komt te staan. Voor mij is in elk geval duidelijk dat wij niet achteruit moeten gaan lopen. Daar zijn wij ook helemaal niet goed in, dat hebben bepaalde wedstrijden wel bewezen. GHC is een team dat druk moet blijven zetten. Er zal veel onderling respect zijn, daar geloof ik wel in. Een voorspelling? Wij winnen daar wel, geen probleem om dat uit te spreken. De thuis/uitbalans moet nu maar eens worden doorbroken. RCL is thuis nog niet geklopt en wij wonnen nog geen uitduel. Tijd voor verandering.”

NP: ,,Ik geloof niet dat de ploegen een afwachtende houding zullen aannemen. Beide ploegen zullen getergd zijn, want hoe lang is het niet geleden dat er twee (bijna) Leidse ploegen tegenover elkaar stonden in de eerste klasse bij de zaterdagamateurs? Ik zet in op een wedstrijd, waarbij de twee teams met druk naar voren zullen spelen. O jawel, ik durf wel ergens op in te zetten. RCL gaat winnen. Zegt Richard dat zij gaan winnen? Ik zag hem altijd als een hele realistische jongen (haha).”