HomeRedactioneelNabeschouwingenLeidse Krakerrr met rode kaarten

Leidse Krakerrr met rode kaarten

-

nabeschouwing167x60Drie rode kaarten, een strafschop, enkele mooie goals, passie, een ongekend verval bij UVS, meelevend Leids publiek, prominenten ‘glibbers’ op de tribune, vuurwerk en een  veerkrachtig FC Boshuizen. Wat wil een mens nog meer? Bij FC Boshuizen wisten ze het wel..

Niet ver voor 14 uur was de publieke belangstelling teleurstellend te noemen, maar uiteindelijk bleek dat veel mensen vanwege de kou laat van huis waren gegaan of zich als sardientjes hadden verzameld in de kantine of de businessruimte in de kikkerpolder. De kou was al heel snel uit de lucht, want met nog geen minuut op de klok had FC Boshuizen de score al geopend. Bijna vanzelfsprekend was de maker Garry Mendes Rodrigues, die doelman Niels van den Burg uit een vrije trap verraste in de korte hoek.

Even moest UVS met het hoofd schudden en de kater een plaats geven, maar al snel beet de blauwwitte brigade zich vast in een meeslepend duel. Vooral Jochy Sebrechts, Bart van der Weijden en Tommy Bekooij lieten niets merken van timide gedrag na de 0-1.

Na twaalf minuten resulteerde dat pardoes in de 1-1. Joeri Onderwater mocht aanleggen vanaf de stip. Het tumult om de gegeven strafschop nam minuten in beslag. En dat was ook volkomen te begrijpen. Na een razendsnelle aanval haalde Sebrechts verwoestend uit. Ovidijus Maksimovas stond op de doellijn en kon onmogelijk nog wegkomen. De lucht werd bijkans uit zijn lichaam geschoten en de linkervleugelverdediger stortte ook ter aarde. Een angstige aanblik voor deze heldendaad. Arbiter Van Lith had bij de redding hands geconstateerd en die zienswijze was op zijn minst discutabel te noemen. Strafschop en een rode kaart.

De onfortuinlijke speler, eenmaal opgelapt en opgefrist door de douche, toonde daarna aan het publiek zijn maagstreek, waar de afdruk van de bal nog zichtbaar was. Misschien had daar een handje bijgezeten, maar dan was in elk geval geen enkele sprake van opzet in het spel geweest.

Na de omstreden gelijkmaker rook UVS bloed. FC Boshuizen kreeg het organisatorisch niet meer voor elkaar en de ene na de andere aanvalsgolf rolde richting doelman Jeffrey Loozen. De gretigheid waarmee dat gebeurde was hartverwarmend en liet zien dat UVS definitief heeft afgerekend met het verleden, waarin de ploeg de kleedkamers vaak opzocht zonder bagger op het shirt en broekje.

Al snel werd het 2-1. Met een puike actie bracht Van der Weiden Sebrechts in stelling, die de bal met akelige precisie in de bovenhoek liet verdwijnen. Twee minuten later was het bijna 3-1, maar dit keer werd een inzet van de nummer tien op sublieme wijze verwerkt door Loozen.
FC Boshuizen trachtte de schade beperkt te houden, maar kon de bal maar moeizaam in de ploeg houden. Doorgaans een kolfje naar de hand van de koploper uit de eerste klasse.

Tien minuten voor de rust moest Loozen toch weer capituleren. Tahir Akhamrane snelde dit keer over de linker speelhelft, nadat hij door Van der Weiden, via een ragfijne trap, was heen gestuurd. Akhamranes voorzet verdween via Bart-Jan Neuteboom in het eigen doel. Broer Jesper, aan UVS-kant, had even daarvoor niet okselfris het veld al moeten verlaten .

De wedstrijd leek daarmee al gespeeld, temeer omdat UVS nog steeds niet was uitgeraasd. Met kunst-en vliegwerk wist FC Boshuizen de schade verder beperkt te houden. Al met al hadden de thuisblijvers, zoals dat heet, ongelijk gehad. De eerste helft was boeiend van de eerste tot en met de laatste minuut. Hoewel de beslissing van de scheidsrechter een stempel drukte op het duel.

Na de rust was de koek nog lang niet op. Na een foutieve terugspeelbal moest UVS-goalie Van den Burg uit zijn doel komen om de 3-2 niet tegen te krijgen. De scheidsrechter oordeelde dat de doelman hands had gemaakt en in dat geval zou een rode kaart op zijn plaats zijn geweest. Het werd evenwel een andere kleur, waardoor de spelers van Boshuizen zich niet bepaald tevreden toonden met de beslissing, andermaal in het nadeel van de bezoekers.

In het tumult werd het nodige geroepen, waarna er een tweede rode kaart werd getrokken. Dit keer was het de beurt aan Rafik el Ousrouti. Vervolgens was het hek van de dam en werd het onvriendelijk. Hierop werd besloten om het duel te staken.

De beslissing van de scheidsrechter was overigens in eerste instantie al niet terecht. De doelman stond met zijn voeten weliswaar in de cirkel van de zestien, maar zijn handen en de bal bleven keurig binnen de lijnen.

Al snel werd de toeschouwers meegedeeld dat de Leidse Krakerrrr binnen vijf minuten zou worden hervat. Na elf minuten werd er uiteindelijk weer afgetrapt. Boshuizen moest het dus nu met negen man opnemen tegen UVS, dat zich veilig waande. Niets bleek echter minder waar. De thuisploeg werd slordiger, maakte de verkeerde keuzes en speelde plotseling niet meer met flair. Boshuizen trok op naar de helft van UVS en dat leverde een minuut of twintig voor tijd zelfs de 3-2 op, via een fraaie treffer van weer Rodrigues.

Later kreeg hij zelfs nog een kans op 3-3, maar dit keer verdween een vrije trap achter het doel van UVS. De gastheren kregen vanwege de ontstane ruimte ook nog kansen, maar de scherpte was kennelijk achter gelaten in de kleedkamer tijdens de afkoelingsperiode.

In de slotfase ontving Boshuizen ook nog een derde rode kaart. Gokhan Yazici werd door de uitlopende Loozen aangeraakt en dit keer leek een rode kaart wel op zijn plaats.
Voor de stand had deze uitsluiting geen gevolgen meer, maar de rode kaarten gaven zonder meer een smet op een middag waarin ook veel te genieten viel.

Uiteraard sprak iedereen na afloop over de arbitrale beslissingen. Logisch ook, maar bovenal stond er weer een Leidse pot voetbal op het menu waarin het ergens om ging. Voor veel aanhangers van Boshuizen en UVS staat 13 mei dan ook nu al in de agenda. Hoe de stand op de ranglijst er dan ook uitziet. Dan maar hopen op lekker zomersweer, voetbal om van te smullen en een arbiter die zijn dag heeft.