voorbeschouwing167x60Het wemelt van de streekderby’s en wedstrijden tussen Leidse clubs in deze regio. Komende zondag is het de beurt aan UVS en FC Boshuizen, een regelrechte ‘thriller’ in de sleutelstad. Op deze website is het interview met Neuteboom senior (evenals een promotiefilm) al geplaatst, maar in de voorbeschouwing van de week is het de beurt aan zoon Bart-Jan (FC Boshuizen) en Jesper (UVS). Aan beide spelers werd een aantal vragen voorgelegd als voorafje van een duel waarnaar voetbalminnend Leiden al weken uitkijkt.

De broers speelden pas op latere leeftijd bij elkaar, bij UVS. Jesper, twee jaar ouder dan Bart-Jan, speelde al in de A toen Bart-Jan af en toe vanuit de B-jeugd werd doorgeschoven. Later kwamen ze bij elkaar te spelen in de senioren, maar Jesper speelde in de hoofdmacht, terwijl Bart-Jan vooral uitkwam in het tweede elftal. Wel bekeken de broers elkaar vaak, als het tijdstip van de wedstrijden dat überhaupt toe liet.

Aan de periode UVS kwam een einde. Het tweetal verkoos FC Rijnvogels en aanvankelijk speelde de Neutebomen met elkaar, maar gaandeweg liepen de wegen toch weer uiteen.

Jesper: ,,Mijn eerste jaar bij Rijnvogels was een superjaar. Ik kwam meteen in de basis en speelde onder meer met een topper als Carlo van Zelst. In dat jaar heb ik waanzinnig veel geleerd. De eerste vier wedstrijden speelde ik met Bart-Jan, maar toen raakte hij geblesseerd en dat werd helaas de rode lijn van zijn voetballeven. Hij kwakkelde en ik kon mij juist in de kijker spelen. Zo kwam Noordwijk op mijn pad en daar heb ik 1 jaar gezeten. Ik werd gehaald als rechtsback en daar had ik achteraf niet in moeten toestemmen. Dat was mijn plek simpelweg niet. Ik had Kenley Statia voor me en ondanks een prima voorbereiding koos de trainer voor hem. Als hij niet kon spelen schoof Rian van der Niet door, een linkspoot. Wel heb ik wat wedstrijden gespeeld als basisspeler, maar uiteindelijk koos ik eieren voor mijn geld en ben ik teruggegaan naar FC Rijnvogels. Het was overigens wel frappant dat toen Peter Bos geblesseerd raakte ik de kans kreeg in het centrum. Samen met Michael Scholten speelden we als blok vier keer en die duels wonnen we allemaal. Toen was er opeens een mogelijkheid om te blijven, maar ik had mijn keuze al gemaakt. UVS heeft in die tijd meerdere keren geprobeerd mij terug te halen.”

Bart-Jan: ,,Door blessureleed verliep mijn overstap van UVS naar FC Rijnvogels minder goed. Ons vertrek destijds was ook om een ander verhaal. Jesper wilde hogerop en ik zat niet op één lijn met de trainer. Ik ben naar UVS teruggegaan, maar onder Gerard Desar en Nico van der Salm werd het voor mij net als onder Marcel Keizer geen succes. Vervolgens ben ik dus naar FC Boshuizen gegaan en ik kan niet anders zeggen dan dat ik het super naar mijn zin heb. Nee, de deur naar UVS hoeft definitief dicht te zijn en praten kan altijd. Met FC Boshuizen gaan we nu voor de titel en dat zou hoofdklasse betekenen. Geweldig toch? Dan zou het voor mij logischer zijn dat Jesper hierheen komt. Ja, samen ergens het centrum vormen blijft een uitdrukkelijke wens.”

Is het duel van komende zondag het gesprek van de dag binnen de familie?

Jesper: ,,Als we samen in het ouderlijke huis zijn, spreken we veel over de wedstrijd. Verder is er veel telefonisch contact. Eigenlijk is de wedstrijd al onderwerp van gesprek vanaf het begin van de competitie. Deze week werken we toe naar een climax. We kunnen beide aardig koppen en we spreken onderling nu al over de kopduels bij corners en dat soort wedstrijdgerelateerde zaken.”

Bart-Jan: Vanaf het moment dat UVS promoveerde waren we er al mee bezig. UVS tegen FC Boshuizen, het zou wat zijn. Eerst was nog onduidelijk of de ploegen in dezelfde klasse zouden gaan uitkomen, maar toen daar eenmaal duidelijkheid over was..
Het zou overigens wel verschrikkelijk jammer zijn als de wedstrijd wordt gespeeld onder baggeromstandigheden. Voor de spelers, maar zeker ook voor de toeschouwers. Dat zou doodzonde zijn voor deze Leidse kraker. Misschien wordt de wedstrijd dan een week later gespeeld. Zou Jesper denkelijk wel beter uitkomen, want zijn meespelen is nog onzeker.”

Jesper: ,,Morgen moet duidelijk worden of ik speel en of ik kan trappen. Ja, eerlijk gezegd hoop ik stiekem wel op veel regen. Dan gaat het waarschijnlijk niet door. Als er wel gespeeld kan worden is mijn zin ontzettend groot en hoop ik dat ik het haal.

Bart: ,,Ik heb mijn broer wel op het hart gedrukt dat hij moet oppassen. Natuurlijk wil hij die pot halen, maar dat moet hij niet ten koste van alles willen. En ik ken hem, hij is nog wat standvastiger daarin dan ik ben. Vanzelfsprekend hoop ik wel dat hij mee kan spelen, want het is het leukst wanneer beide ploegen op oorlogssterkte zijn. Ik denk overigens wel dat UVS wat meer is gebaat bij een moeilijk te bespelen veld en lastige omstandigheden. Zij zijn toch meer de knokploeg. Hoe dan ook; ik speel de wedstrijd bij voorkeur onder prima omstandigheden. Anders kunnen de randvoorwaarden wellicht bepalend zijn en dat zou heel jammer zijn voor beide ploegen.”

Het zou mij niet verbazen als de ontmoeting van zondag meer leeft bij UVS dan bij FC Boshuizen. Klopt dat?

Jesper: ,,Bij UVS hebben we het er pas echt sinds deze week over, maar ik denk wel dat het klopt. Binnen de club leeft de pot zeker, kijk maar naar alle aandacht die er vanuit de club op wordt gevestigd.”

Bart-Jan: ,,Onze spelersgroep bestaat maar uit vier Leidenaren en voor het overige is het meer een ‘vreemdelingenlegioen’. Aan de andere kant weet ik dat het binnen de club en bij de supporters zeker leeft. En vergeet niet; de Leidse jongens bij ons hebben ook een UVS-verleden. Voor mij geldt in elk geval dat ik hoop dat FC Boshuizen wint, hoewel ik UVS serieus het beste gun. De moraal bij UVS zal in elk geval anders zijn bij hen. Ze spelen tegen de nummer 1 en op eigen veld. Maar goed; wij vrezen geen enkele tegenstander dus ook UVS niet.”

Waar liggen in jullie optiek de kwaliteiten van de tegenstander?

Jesper: ,,Zij hebben individueel sterke spelers, die een beslissende actie kunnen maken. FC Boshuizen blijft er ook op ‘klappen’ en daartegen zullen wij ons moeten wapenen. Die Garry Mendes Rodrigues is een geweldige speler, die eigenlijk niet thuishoort in deze klasse. Een gelijkspel voor ons zou al prima zijn, maar als wij het niveau halen van het duel met SJC dan zijn we gelijkwaardig en moet je net dat beetje geluk hebben om de winst eruit te slepen. FC Boshuizen heeft de betere papieren en ze horen van ons te kunnen winnen. Die kwaliteiten van hen hebben wij nog niet, maar we zijn zeker gegroeid in de voorbije weken.

Bart-Jan: ,,Tommy Bekooij is een prima buitenspeler en Jochy Sebrechts op ‘10’ is ook een prima speler. Toch leggen wij niet het accent op de tegenstander. Dat doen we het hele seizoen al niet. We kijken naar onze eigen mogelijkheden. Nicky van As, om eens iemand te noemen, schakelde laatst die Van der Plas uit van ADO, dus die staat echt wel zijn mannetje zondag.”

FC Boshuizen begon sprankelend en UVS moeizaam. De laatste tijd is dat beeld wel wat anders komen te liggen. Leg eens uit.

Jesper: ,,Aan het begin van het seizoen was UVS nog erg aan het zoeken met de opstelling. De laatste pakweg vier weken staat het veel beter. Het was ook wennen, want diverse spelers hadden veel wedstrijden gespeeld in de tweede en derde klasse en daar ging ik het vanzelfsprekend veel eenvoudiger. Ook maakten we veel fouten in defensief opzicht. Sommige tegengoals waren echt te triest voor woorden. Nu hebben we een prima reeks neergezet en we kijken nu ook voorzichtig naar de tweede periode. FC Boshuizen pakte de eerste periodetitel, dus als wij nu tweede zouden kunnen worden dan spelen we al ergens om. Maar die weg is nog lang en met een paar nederlagen op rij zakken we ook zomaar weg naar de onderste vier. Vast staat dat het wel als een gek loopt de laatste weken dus we spelen met vertrouwen nu.”

Bart-Jan: ,,We hebben eerder geweldig gespeeld en de laatste tijd is het wat minder. Tegen VELO laatst, een concurrent, speelden we niet geweldig. En toch heb ik geen moment het idee gehad dat we die pot niet gingen winnen. Dat zegt wel wat. Ik weet zeker dat we het na de winterstop moeilijker gaan krijgen. We zijn door elke tegenstander ‘dood’ geanalyseerd dus het zal niet vanzelf gaan. Maar dat mag FC Boshuizen zien als een groot compliment.
We hebben een erg jonge ploeg, misschien wel te jong. Dat maakt wel dat e onbevangen spelen en dat is te zien aan de resultaten. Zeker in het begin van de competitie heb ik genoten van ons spel. Mooi weer, goed veld en maar tikken. Heerlijk. Ik betrapte mezelf erop dat ik regelmatig met een glimlach van het veld stapte. En dat was voor mij wel even geleden.
Tenslotte is het afwachten wat er gaat gebeuren met Garry en zijn stage bij Sparta. Hij is heel belangrijk voor ons.”

Het is zondagavond. De familie zit bij elkaar (vaste prik bij de familie Neuteboom met pa, ma ,opa en de broers). Hoe zal deze avond eruit zien?

Jesper: ,,Er zal in elk geval veel worden nagesproken. Dat doen we eigenlijk altijd. Als FC Boshuizen goed speelt en ze verdienen de overwinning, dan kan ik daar vrede mee hebben. Is de uitslag negatief en het was bij ons niks dan heb ik zeker tot dinsdag de ziekte in.”

Bart-Jan: ,,Ik zal mij zondagavond de vraag stellen of ik en het team er alles aan heeft gedaan. Afhankelijk daarvan wordt mijn stemming bepaald. Op zich ben ik wel ziek van elke verliespartij. Maar al met al denk ik dat we meer grappen gaan maken over de wedstrijd. Nu eerst maar eens zien of het doorgaat. Ik hoop op een prima wedstrijd voor het Leidse publiek en we zien wel wie de punten mag bijschrijven.”

Trouwens heren; hoe staat jullie moeder in het verhaal?

In koor: ,,Die is wel wat gewend en komt ook altijd kijken. Ze wist al niet beter vanwege de voetbalcarrière van onze pa. Om en om spelen we thuis, dus er kan altijd een wedstrijd van ons worden bekeken.”

Dank voor de openhartigheid, broers. De andere twaalf A4-tjes komen nog wel eens op een ander moment aan bod.

In koor: ,,Graag gedaan. Erg leuk dat de wedstrijd extra aandacht krijgt. Is goed voor het Leidse voetbal.”