voorbeschouwing167x60In tegenstelling tot het vorige seizoen loopt de competitie op rolletjes. Clubs hebben nagenoeg geen achterstallige wedstrijden en dus is er een schaars inhaalprogramma, pal voor de winterstop. Dit keer geen voorbeschouwing van één duel of één club, maar even alle duels op een rijtje in de Voorbeschouwing van de Week.

Tien regionale clubs komen, als het weer tenminste voor de laatste keer in 2011 wil meewerken, zaterdag in actie. Op zondag zijn alle regionale teams vrij van verplichtingen.
Het gaat om zeven duels en bij alle wedstrijden staat er nog genoeg op het spel.

Eerste klasse

In de eerste klasse B ontvangt FC Rijnvogels het Leidse GHC. Een duel dus die er mag zijn. De Katwijkers wonnen vier duels op rij en werkten zich op naar de vierde plaats. Koploper Smitshoek is nog wel uit zicht, maar na een beroerde start van de competitie heeft de formatie van Marchel den Haan het juiste ritme te pakken. Het leverde vooralsnog de tweede plaats op in de strijd om de tweede periodetitel. Smitshoek leidt de dans met een punt voorsprong, maar kwam ook al vijf keer in actie. Rijnvogels dus mogelijkerwijs ook na zaterdag.

Afgelopen zaterdag zaten Bennie van Fruchten, Michael Miranda en Stefan Schaafsma (weliswaar met gegronde redenen) op de bank. Wat dat betreft ziet de toekomst er voor de ploeg van de Mientlaan weer beduidend beter uit. GHC, afgelopen zaterdag in de gong verslagen door Vitesse Delft, kan vooralsnog ook terugkijken op een prima eerste seizoenshelft. Als nieuwkomer wordt de ploeg van Dennis Olman verre van weggeblazen. Toch gaat het de laatste weken wat minder bij de Leidenaren en dus is men gebrand om met een goed resultaat tot tijdelijke stilstand te komen. De ploeg, die in januari op trainingskamp gaat in Turkije, wacht na vijf duels op vijandelijke bodem, nog wel op de eerste zege.

RCL sluit de eerste seizoenshelft af met een thuiswedstrijd en zal daarin alles uit de kast halen om de ongeslagen status in de Bloemerd vast te houden. Tot dusverre kon geen enkele tegenstander de punten in de bus meenemen. Frank Bloemheuvel gaf al aan dat RCL er alles aan zal doen om de wedstrijd door te laten gaan. Het vertrouwen is dus niet gering bij de Leiderdorpers. Dat geloof in een goed resultaat zal er ook moeten zijn, want Alexandria’66 is de nummer twee. De Rotterdammers wonnen eerder al bij FC Rijnvogels, dat destijds echter nog kwakkelende was. Vermeldenswaardig is nog dat RCL de minste goals wist af te drukken, maar dat doelman Mathijs de Vreede de minst gepasseerde doelman is uit deze klasse. Opmerkelijk, want tegen Vitesse Delft gingen er zes in.

Tweede klasse

Erop of eronder. Een zespunten duel. Twee voor twaalf. Zomaar wat begrippen die kunnen worden losgelaten aangaande Roodenburg. Zaterdag zal de ploeg uit Leiden-Noord eigenlijk wel moeten winnen van concurrent RAS. Bij verlies staat de ploeg stijf laatste en wordt de achterstand zo zoetjes aan wel erg groot. Bij winst evenwel zal Oegstgeest de hekken mogen sluiten in de tweede klasse en kan Roodenburg zelfs RAS op doelsaldo voorbij snellen. En meer belangrijk; de middenmoot staat dan ook weer op het netvlies.
Mocht het fout lopen voor de blauwzwarten dan wacht een gigaklus na de winterstop. Een periode waarin vorig jaar via een geweldige sprint het tweedeklasserschap alsnog werd veiliggesteld. Maar ja, behaalde resultaten uit het verleden…

Derde klasse

Voor twee andere ploegen uit de sleutelstad staan er ook cruciale duels voor de deur. Zowel Lugdunum als LSVV’70 zegevierden afgelopen zaterdag, maar die overwinningen waren ook broodnodig in de strijd tegen degradatie. Lugdunum finishte bijna op dubbele cijfers. Zo ver liet VCS het net niet komen (2-9). Vooral Ozan Demirbas bewees dat hij het scoren nog niet bepaald verleerd is. Net als Bas Dost scoorde de spits ook vijf keer in de dertiende speelronde. De kikkers, tijdelijk nog aan de hand van Hans van As, ontvangen Houtwijk. Een ploeg die tien punten meer heeft behaald tot nu toe. De Leidenaren staan elfde, terwijl de gasten zich bevinden in de subtop (zesde plaats). Houtwijk ‘korfbalde’ zich langs Westlandia afgelopen weekend (5-4), maar is ook de enige ploeg tot nu toe die punten verspeelde aan straatploeg VCS.

LSVV’70 wacht een hele zware klus in en tegen Naaldwijk. De gastheren van zaterdag hebben het vizier gericht op de tweede klasse. Op dit moment staat Naaldwijk tweede, mede dankzij vijf gewonnen wedstrijden op eigen veld. LSVV’70 verloor alle wedstrijden op verplaatsing juist, dus het zou een enorme stunt zijn wanneer de mannen van Wim Mugge de punten mee kunnen terugnemen naar de Kikkerpolder. Naaldwijk incasseerde ook pas zeven goals. LSVV bewees de voorbije jaren echter als een kameleon te kunnen acteren. Zo was het niks, een week later werd er een smulpartij op de mat gelegd. Na de zege op SEV hebben de oranjehemden in elk geval iets meer speling in de onderste regionen van de derde klasse.

Vierde klasse

In de laagste klasse kan Football Factory de laatste plaats overdoen aan GWS. Dan moet er echter wel worden gewonnen van DoCoS, dat afgelopen zaterdag Woubrugge verrassend terugwees. Football Factory won pas eenmaal en dat was tegen GWS. De ploeg van Pieter van Schie kwam al achter keer niet tot scoren en zal dus een prima dag moeten hebben om het de buren lastig te maken. De roodwitten van even verderop kunnen met een driepunter SVOW en UVS passeren op de ranglijst. Eerder werd het een zevenklapper in het voordeel van de nieuwkomer in de vierde klasse.

Ook Woubrugge en Hazerswoudse Boys kwamen elkaar al tegen. Dat was op de eerste speeldag. In Hazerswoude- Dorp werd het 0-2. Op de ranglijst ontlopen de ploegen elkaar niet veel. Woubrugge startte goed, maar is de laatste weken de weg kwijt. Hazerswoudse Boys heeft juist de gang naar boven gevonden. Het verschil op de ranglijst is nog maar drie punten. Mocht de ploeg van Andre Eggerding tot winst komen dan zal Woubrugge weer een plaats zakken. Hazerswoudse Boys zal in dat geval voor het eerst in de top vijf terecht komen dit seizoen.

Toevoeging: eerder was er al een geruime vooruitblik op FC Rijnvogels versus GHC. Deze voorbeschouwing is uiteraard nog terug te lezen (even bladeren dus). De titel van dat artikel: ,,Volop vertrouwen bij Jim Raaff en Bennie van Fruchten”