voorbeschouwing167x60FC Rijnland, een ploeg die het dit seizoen verrassend goed doet op de zondag in de Vierde Klasse A. De ploeg van trainer Ronald Mink bezet – met een duel minder gespeeld – op dit moment de vijfde plaats. Afgelopen zondag ging het duel tegen Roodenburg namelijk niet door, omdat de Roodenburgers geen representatief elftal op de been konden brengen.

Voor Rijnland-speler Peter Bleijenberg voelde dat als een domper.

,, We waren aan een goede reeks bezig de laatste tijd. Jammer dat het dan zo moet lopen. Daarop zijn we met een groot deel van de selectie bij het tweede gaan kijken; dat was wel leuk, omdat er ook een aantal jongens van het tweede soms bij ons meedoen. Zo kan je ook een beetje hun niveau bekijken.”

In tegenstelling tot vorige jaren gaat het FC Rijnland dit seizoen dus een stuk beter af: van de laatste 5 duels werden er maar liefst 4 gewonnen, en verloren de Leidenaren alleen van nummer twee MMO.

Waardoor zijn de prestaties ineens zo goed? En wanneer is het seizoen geslaagd voor jou en Rijnland?

Bleijenberg: ,, Aan het begin van seizoen is er bij ons een nieuwe trainer gekomen en vanaf toen is er een plan opgezet door het bestuur en door de trainer. Iedereen wist vanaf dat moment wat zijn rol binnen het team was. Hierdoor kwam er duidelijkheid en daarnaast werden er afspraken gemaakt waaronder: de rol van de trainer en het behalen van kaarten. Zo zit onze trainer Ronald Mink er wat strakker op en worden we bovendien niet meer aangeduid als een “schopploeg” bij frustraties op het veld, zoals we vorig seizoen nog wel eens ter sprake kwamen. We behalen daarom ook minder kaarten, omdat we minder snel gefrustreerd raken. In het verleden werd er bij slecht spel nog wel veel gezeken op elkaar, maar nu is dat veel minder en zo wordt frustratie vermeden. Dit komt denk ik doordat we al jarenlang met elkaar spelen en er weinig veranderingen hebben plaatsgevonden binnen de selectie. De laatste jaren maken we vooruitgang; de trainingen gaan beter en de sfeer begint ook steeds beter worden. We staan dan ook veel beter te spelen en dat komt er dit seizoen uit. Kampioen worden we toch niet; daarvoor moet je constant zijn en dat zijn wij niet. Ons seizoen is geslaagd als we in de top 5 eindigen of misschien nog wel nacompetitie kunnen behalen door een periodetitel te pakken. Overigens krijgen we door ons goede spel ook veel complimenten van andere trainers en komen er weer veel meer supporters bij Rijnland. Vroeger is dat ook wel eens anders geweest; als er soms meer uitsupporters langs de kant stonden dan thuissupporters.

Vorig jaar speelde je nog spits bij FC Rijnland; dit jaar ben je op een andere positie te vinden. Hoe komt dat? En hoe ben je eigenlijk bij FC Rijnland terechtgekomen?

Bleijenberg: ,,Klopt, het eerste halfuur in het openingsduel stond ik ook nog spits, maar toen raakte de linksback van ons geblesseerd. Hierdoor schoof de linkermiddenvelder terug naar achteren en nam ik zijn positie over vanwege mijn sterke linkerbeen. Sindsdien heeft de trainer het zo laten staan, omdat het zo goed ging. Aan die linkerkant vormen wij een goed duo en zijn we belangrijk met voorzetten vanaf de zijkant. Dat terwijl ik veel spits heb gestaan in het verleden; ik begon bij het toenmalige Unitas in de jeugd en toen Unitas ophield met bestaan, ben ik naar Lugdunum gegaan. Daar werd ik opgemerkt door UVS, dus ben ik voor UVS gaan voetballen en vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Quick Boys. Op 17-jarige leeftijd ben ik toen weer teruggegaan naar Lugdunum en kwam ik bij het eerste terecht. Daar heb ik drie jaar gevoetbald, daarna nog voor Leidsche Boys (zaterdag en zondag) en Lugdunum gespeeld alvorens ik naar FC Rijnland ging, waarvoor ik nu mijn vierde seizoen speel. Dit is nu mijn laatste club, omdat ik nu 29 ben; dit roep ik wel al jaren, maar ik meen dat ook echt. Vier jaar geleden ben ik voor de zoveelste keer gevraagd door vrienden om voor FC Rijnland te komen voetballen en toen heb ik eindelijk “ja” gezegd. In eerste instantie wilde ik nog wel hoger gaan voetballen, maar dat kwam er niet echt van. Dus eigenlijk is het wel een vriendenteam, maar natuurlijk wel prestatiegericht.”

Aankomende zondag hoopt FC Rijnland de reeks te kunnen voortzetten op bezoek bij ASC, ondanks dat het dus afgelopen zondag niet speelde.

Bleijenberg: ,, Maar als we aankomende zondag net zo spelen als voorgaande duels, dan moet het goed komen tegen ASC.”