Iedere wedstrijd staan er tientallen of honderden mensen langs de mooie, wit gekalkte lijnen de wedstrijd te analyseren. Na afloop wordt dit nog even dunnetjes overgedaan, het liefst in een discussie met de trainer en/of spelers. Nederland kent miljoenen bondscoaches. In deze tweede weekendbijdrage waarin we een bijzonder applicatie of website de revue laten passeren, hebben we aandacht voor de website www.voetbalanalyses.nl

 

Voetbalanalyses.nl analyseert spelsituaties, transfers/geruchten, wedstrijden, spelers en teams in de Eredivisie. De redactie van de website probeert zoveel mogelijk situaties in beeld te brengen en aan de hand daarvan een oordeel te geven. Middels foto’s van wedstrijden uit het betaalde voetbal worden spelsituaties geanalyseerd, tactieken bekeken en individuele bijdragen van spelers onder de loep genomen.

 

Als voetballiefhebber lees ik de bijdragen van de redactie graag. De Piero analyses die we op TV zien worden hier via de website gedaan. Natuurlijk zijn we het niet altijd eens met de conclusies en analyses maar het geeft de neutrale voetballiefhebber wel een andere kijk op het spelletje. Zo is deze week een voorbeschouwing te lezen over de wedstrijd van AZ tegen Feyenoord. Hierbij wordt de rol van Marcellis onder de loep genomen. Het lezen van het stuk maakt in ieder geval dat ik morgen dat tactische onderdeel van het spel van AZ in de gaten gaat houden.

 

Voetbalanalyses leert je anders naar wedstrijden kijken dan de gebruikelijke bezoeker doet. De website gaat er wel vanuit dat de lezer over enige voetbalkennis beschikt. Woorden als knijpen, kantelen, doordekken en dergelijke worden als standaardkennis beschouwd. Ook is enige kennis van de eredivisieploegen en hun spelers handig. Al snel wordt aangenomen dat je bepaalde spelers wel herkend in de getoonde foto’s. Persoonlijk vind ik dit soms lastig en dan wordt het lezen van de analyse niet makkelijker.

 

Conclusie: voetbalanalyses is een boeiende en afhankeljik van je voetbalkennis leerzame website waar voetbal op een serieuze wijze geanalyseerd wordt.

 

Het lijkt me zelfs leuk om soortgelijke analyses te gaan doen voor de amateurwedstrijden in deze regio. Als er voetbaldieren zijn met voldoende kennis en inzicht om dit te doen en die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan deze website….. laat je horen. Wat mij betreft is dan een nieuwe rubriek geboren!

 

Bart Slottje

 www.voetbalanalyses.nl