voorbeschouwing167x60Op de ranglijst ontlopen de ploegen elkaar weinig, maar de voorbije maanden zagen er voor FC Rijnvogels en GHC toch grotendeels anders uit. De Katwijkers kenden een teleurstellende seizoensstart en dat kostte Frenk van der Kleij zijn plek op de bank. Collega Olman zat juist geriefelijk op die positie naast het veld. Komende zaterdag ontmoeten de ploegen elkaar op het complex van de Rijnvogels.

De uitgangspositie was dan ook heel anders, voorafgaand op dit lopende seizoen. GHC is één van de Benjamins in de klasse en lijfsbehoud werd als eerste doelstelling neergezet. Aan de Mientlaan werd hoog ingezet, meespelen om de titel. Na elf duels is er voor GHC geen vuiltje aan de lucht voor wat betreft de doelstelling, maar Rijnvogels moet van ver komen om mee te gaan doen om de kroon. Toch is er nog weinig van te zeggen in deze klasse, want de meeste ploegen geven elkaar geen duimbreed toe. Het duel zaterdag kan dan ook alle kanten op en een paar dagen van tevoren peilde onze redactie de stemming bij Jim Raaff (GHC) en Bennie van Fruchten (FC Rijnvogels).

Voor jou moet het een apart gevoel geven komende zaterdag, Jim?

JR: ,,Ja, het is wel een speciale wedstrijd voor mij. Ik speelde vorig jaar bij Rijnvogels en een aantal jongens ken ik ook goed en natuurlijk ook de mensen van de club. Met Jeffrey Sam-Sin die nu geblesseerd is en Yuri van Es had ik een goeie band. Tal van andere spelers zijn daar ondertussen ook weg. Maar ik kijk er zeker naar uit. Aan het begin van het seizoen heb ik meteen gecheckt wanneer de twee potten vastgesteld waren.”

Jij hebt al zoveel meegemaakt op voetbalgebied dat het je minder zal doen, Bennie?

BvF: ,,Eerlijk gezegd vind ik het juist wel een bijzondere wedstrijd. Voor zover ik mij kan herinneren heb ik nog niet eerder tegen een Leidse club gespeeld. Met Quick Boys kwam ik vaak uit voor teams die landelijk speelden. En vanaf mijn vijftiende speel ik bij Katwijkse clubs. Op zich heb ik weinig met GHC, maar ik vind het oprecht wel knap wat ze daar hebben neergezet. En daarbij komt dat mijn ouderlijke huis daar om de hoek zit. Ik ben er ook wel een paar keer geweest. Zonder er al teveel druk op te willen leggen, denk ik ook dat het een cruciaal duel is. We haken aan of GHC neemt weer afstand van ons. Dus deze jongen kijkt al uit naar zaterdag.”

GHC start met een punt voorsprong, maar ook in de wetenschap dat het in uitduels nog niet erg loopt. Hoe zie jij dat?

JR: ,,Ik denk dat we in uitwedstrijden veel pech hebben gehad. Het is inderdaad wel mager dat puntje, behaald op de andere velden. Een prima begin wat mij betreft dus om nu een einde te maken aan die negatieve serie. Winnen bij Rijnvogels lijkt mij superleuk, zeker omdat zij de laatste drie duels wonnen en behoorlijk zijn gaan stijgen. Een punt achter op ons? Drie toch? Je hebt gelijk, nou dan moeten we de punten daar zeker maar gaan ophalen.”

De rust is weer wedergekeerd bij FC Rijnvogels. In de tweede periode staat de club er goed voor.

BvF: ,,Na het vertrek van Frenk zijn we opgekrabbeld. Let wel; ik vind het persoonlijk een fijne vent en zijn oefenstof was ook perfect. De boodschap kwam denk ik enkel niet meer binnen en trainers zijn nu eenmaal passanten. Het team-en clubbelang gaat altijd voor. Gezien de resultaten is de keuze om anders verder te gaan een juiste geweest. We staan er nu goed voor in de periode en dat willen we vasthouden. De meeste ploegen zijn aan elkaar gewaagd, dus we zijn er nog lang niet. Dit is een spannende afdeling, zoveel is mij inmiddels duidelijk.”

Hoe groot is de kans dat je in de basis start?

JR: ,,In het laatste duel met Delta Sport speelde ik in de basis. Dat was mijn tweede basisplaats, want ook tegen Breukelen ben ik begonnen. Daarnaast ben ik een paar keer lekker ingevallen. Of ik zaterdag speel, weet ik nog niet. De concurrentie is groot bij GHC, zeker ook voorin. Als de trainer voor snelheid kiest, zal ik niet starten. Ik moet het meer van het voetballen zelf hebben. In elk geval ben ik nu wel gewend aan de spelers en de speelstijl. Dat heeft me wat tijd gekost, maar ik heb, wanneer ik niet speelde,  daar vanaf het begin een heldere uitleg over gekregen van de trainer. En dat bevalt mij wel. Vorig seizoen heb ik niet veel meer gespeeld na de winterstop en de reden daaromtrent kon niet duidelijk worden uitgelegd. Mijn gevoel zegt me in elk geval dat ik dicht tegen de eerste elf aanzit en dat is ook wat ik van de trainer begrijp. Maar je snapt, Rijnvogels wil ik zeker niet missen eigenlijk.”

BvF: ,,Ik ga er vanuit dat ik zaterdag kan spelen. Laatst was ik nog wel begonnen aan de warming-up tegen Vitesse Delft, maar het ging echt niet. Dan moet je daar eerlijk in zijn en een fitte speler laten spelen. De jaren bij Quick Boys hebben een enorme inbreuk opgeleverd op mijn fysieke gesteldheid. Ik heb ontzettend veel schoppen gehad en ben al met al vier keer aan mijn knie geopereerd. Toen ik 20 was begon de ellende met mijn kruisbanden en daarna speelde de meniscus regelmatig op. Vorig jaar bleek ik een halfjaar met een kapotte meniscus te hebben gespeeld. Dit seizoen heb ik het begin moeten missen, omdat ik weer ben geopereerd. Daar stond zes weken voor, maar ik heb er vier weken over gedaan om weer op het veld terecht te komen. Ik moet er mee leren leven dat ik kwetsbaar ben geworden. Soms moet ik ook de sportschool in en een training laten lopen. Het einde komt ook wel in zicht, hoewel ik hoop dat ik ook volgend jaar nog kan ballen. Ik vind het nog veel te leuk, maar ja het moet nog wel kunnen.”

Je bent dus aardig gewend, maar voel je je op je plaats bij je nieuwe club?

JR: ,,Zeker. Dit is een jonge groep, terwijl ik vorig seizoen bij Rijnvogels als ‘broekie’ aansloot bij een ploeg met veel ervaring. Dat is toch anders. Ik vind ook dat GHC een prima mix heeft van fysieke voetballers en voetballers die het meer van de techniek en het inzicht moeten hebben. Achterin staat het bij ons ook heel goed. Ook dat is voor mij anders dan vorig seizoen, want bij Rijnvogels kregen we heel erg veel goals tegen. Verder had ik het daar wel naar mijn zin, maar de keuze is goed geweest. Ik woon in Leidschendam, dus ik zit ook zo aan de Vliet.”

Toch nog even terug naar dat naderende einde, Bennie. Dat zou toch wat zijn, want je moet nog dertig worden.

BvF: ,,Ik moet er nog niet aan denken, maar ik moet ook realistisch zijn. Sinds negen weken hebben we een kleine jongen en met hem wil ik straks ook een balletje kunnen trappen. Daarnaast heb ik sinds vier jaar een eigen zaak en het wordt enkel maar drukker. Laat ik me nu nog maar focussen op dit seizoen.”

Wagen jullie je aan een voorspelling?

JR: ,,Tja, laat ik dat maar gewoon doen. Wij winnen met 0-2. En of ik een basisplaats heb? ,,Dat laat ik liever open.”

BvF: ,,Waarom niet? Ik vind het eigenlijk maar raar als spelers dat niet durven. Ik zeg 2-0 voor ons. We zitten in de bekende flow en op de Kooltuin komen we vaak sterk voor de dag. Het vertrouwen is aanmerkelijk gegroeid.”