Marco Akerboom (37), wie kent hem niet? De robuuste verdediger èn middenvelder van UVS van weleer beweegt zich als jeugdtrainer nog immer op de UVS- velden. Wanneer Akie (voor vrienden red.) binnenkomt gebeurt er altijd wat. Hij heeft zogezegd de lach aan zijn kont hangen.
Hij lepelt dan ook met gemak de ene anekdote na de andere op. En hoe zat het nu met dat brilletje van Edgar Davids. En hoe verging het met FC Utrecht? Zou hij nu wel gaan of niet. Een bizar verhaal wist de Leidenaar wel te melden.

Foto Marco AkerboomZijn eerste kicksen trok hij aan bij Oranje Groen (nu FC Rijnland) aan de Boshuizerkade. Op aanraden van oom Wil vertrok hij al snel naar LDWS . Dat Akerboom talent bezat, viel ook UVS op. Op aanraden van Koos Eradus lijfde de huidige eersteklasser hem in . Daar beleefde hij in de jeugd zijn mooiste wedstrijden. Hij speelde met UVS op het hoogste niveau tegen Ajax, FC Den Haag en noem maar op. Wedstrijden tegen spelers als Edgar Davids, Clarence Seedorf en ook Patrick Kluivert waren voor hem het summum.

Giovanni van Bronckhorst

Een selectie voor Nederland onder 16 was voor Akerboom dan ook een logisch vervolg. Samen met Rijnsburger Brian van Goethem waren zij de enige spelers die niet uit een betaalde voetbalorganisatie kwamen. De Leidenaar scoorde in oefeninterlands tegen België zelfs twee keer. Opmerkelijk was wel het feit dat Giovanni van Bronckhorst de linksback was, die Akerboom een meeloper vond!! Akerboom vond Bobby Petta het grootste talent. ,,Hij was als linksbuiten geweldig, maar echt doorstoten naar de werkelijke top dat lukte hem gek genoeg niet.”

FC Utrecht, UVS en het brilletje van Edgar Davids

Zelf had de Leidenaar aardig naam gemaakt in het voetbal. Interesse kwam van FC Utrecht. De Leidenaar werd door de Domstedelingen met grote interesse gevolgd. Scouts kwamen af en aan voor de speler met de fraaie trap.Tot een profavontuur kwam het evenwel niet. ,,Ik had best wel trek in een profavontuur . Op een zeker moment ben ik maar naar mijn toenmalige trainer Wim van Zwam gegaan en heb ik gevraagd waar Utrecht bleef. Utrecht kwam uiteindelijk niet, omdat de Utrechtse scout kwam te overlijden. Het bleek het einde te zijn van een droom om een profcarrière te starten. Overigens toonde Haarlem zijdelings ook interesse, maar de ondertussen overleden club werd het ook niet. Akerboom bleef dus bij UVS hangen waar hij 12 jaar in de hoofdmacht heeft gevoetbald. Ook bij UVS kwam hij Ajax tegen. In een nederlagenserie moesten we het opnemen tegen Ajax en daar speelde toen Edgar Davids mee. En daar ging Davids bovenop de voet staan bij de UVS’er . Na overleg met Teun Parrel (later speler bij Voorschoten’97) besloot Akerboom in de mandekking te gaan bij de bulldog. Na een ‘ongelukje’ moest Davids vervolgens op het veld een speciale bril gaan dragen…De werkelijke dader is dus gevonden van het mysterieuze verhaal.

Trainers

Akerboom had in zijn loopbaan vele trainers: ,,Gerard Desar noemde mij een beest. Fred Filippo kon je mentaal geweldig op je flikker geven, maar Wim van Zwam was de beste. Niet voor niks is van Zwam al jarenlang bondcoach.”
Akerboom was ook wel in een voor een geintje : zo verscheen hij vallend en al als Sinterklaas voor de kinderen. Hij verscheen bij de zaterdagtak met zijn team met in opgeblazen pakken (sumoworstelaars) om vervolgens hun training tot grote hilariteit van iedereen af te werken. Maar ook geloofde zijn trainer hem niet toen hij te laat kwam voor een wedstrijd. ,,Ik kwam een keer te laat en had als excuus dat ik onderweg een oude dame moest helpen. Niemand geloofde me maar het was echt waar”, lachte de Leidenaar het merkwaardige voorval weg.

Dromen

Momenteel is hij zwemonderwijzer bij de gemeente Leiden. Naast zwemles geeft hij ook aqua-aerobics aan diverse doelgroepen. Hij doet het met veel plezier, maar denkt niet dat dit zijn eindstation is. ,,Ik geef samen met Mario van Heiningen bij UVS op de zondagochtend training aan zo’n 50 ukkies. Heel leuk om te doen. Zo kwam ook het idee om met Mario een BSO op te richten Dat lijkt me geweldig.”

Akerboom werd in 1997 uitgeroepen tot de beste voetballer van de stad Leiden en is 21ste op de eeuwige lijst der schutters bij UVS met 27 treffers.