Praten over geld blijft binnen het amateurvoetbal in een taboesfeer hangen. Des te opvallender is het dat trainersmagazine de betalingen van amateurtrainers heeft onderzocht en reactie kreeg van 750 vakgenoten. In de laatste uitgave van Trainersmagazine (www.trainerssite.nl) staan de uitkomsten van het onderzoek. Wij geven hier een korte samenvatting.

De jeugdtrainers verdienen gemiddeld tussen de 1278 en 2500 euro per seizoen waarbij de vergoeding afhankelijk is van de leeftijdscategorie welke wordt getraind. Het trainen van senioren levert al snel 4600 euro op per seizoen.

Investeren in jezelf door het behalen van een diploma is, naast een goede ontwikkeling van je kennis en kunde, ook financieel interessant. Een trainer met TC3 jeugd op zak ontvangt gemiddeld 2344 euro. TC3 senioren levert al meteen 1000 euro meer op, terwijl we bij TC1 al snel denken aan een bedrag van 7310 euro per seizoen.

Ook wijst het onderzoek uit dat ervaringsjaren financieel gewaardeerd worden. Beginnende trainers moeten het stellen met 2281 euro, terwijl de ervaren rotten (15-25 jaar) meer dan 3500 euro kunnen cashen.

Boeiend om te zien is ook de wijze waarop trainers worden aangesteld. Bij de pupillen is in de meeste gevallen 1 gesprek voldoende (56%), terwijl je als junioren of seniortrainer minimaal 2 gesprekken voert (43%).

Trainersmagazine onderzocht ook nog de randzaken of secundaire arbeidsvoorwaarden en het aantal uren dat gemiddeld op de club werd besteed door de diverse trainers. In ieder geval geeft het onderzoek een aardig kijkje in de financiele betalingen bij amateurtrainers. Misschien moeten we dit als leidenamateurvoetbal eens gaan onderzoeken voor de regio Leiden!?!