MMO is de trotse koploper van de vierde klasse A. Weliswaar heeft Stompwijk’92 minder verliespunten, maar de ploeg uit Hoogmade wil een nadrukkelijke gooi doen naar de titel. Daan Lieverse is als routinier tot nu toe erg belangrijk voor Met Moeite Opgericht.

Van diverse kanten vernam onze redactie dat je bezig bent aan een sterk seizoen. Klopt dat?

,,Voorheen maakte ik mijn meters op het middenveld. Nu ben ik laatste man geworden en dat bevalt anderen kennelijk wel, tenminste als ik de trainer en de supporters mag geloven. In de jeugd heb ik wel op de positie gespeeld, dat was bij de A-en B-junioren. Dus wel een poos geleden. In het eerste debuteerde ik als linkshalf en in de laatste twee seizoenen kwam ik vooral als verdedigende middenvelder voor de dag. Nu is Albert van der Hoorn naar het middenveld verhuisd en moet ik het dus achterin zien te regelen. Het voordeel voor mij is nu dat ik meerdere jongens kan aanspelen, ook al hebben ze een mannetje in de rug. Voetballend gezien heeft MMO veel meer mogelijkheden dan voorheen.”

Je loopt al een tijdje mee dus en kunt vast beoordelen of dit het beste MMO is van de laatste jaren.

,,Dat is wel zeker. Vroeger werd er hier boerenkoolvoetbal gespeeld en eerlijk gezegd klopte dat ook wel. Jarenlang gokten we op Ed Bos die mocht doorkoppen en dan maar rennen. Die tijd is nu wel voorbij. Ons team heeft nu zeker vijf spelers die wat zinnigs met een bal kunnen doen. Blinde ballen zie je hier amper meer.”

Wat is jouw bijdrage aan het team?

 ,,Ik moet rust brengen en kan leiding geven. Verder moet ik vuil werk voor anderen opknappen, want ik moet het van mijn inzet hebben. Zelf ben ik ook zeven jaar jeugdleider geweest, dus ik heb de nodige bagage. Alles bij elkaar bal ik nu een jaar of 13 in het eerste, dus met mijn ervaring kan ik knapen aansturen. Het is ook makkelijk, want het zijn hier doorgaans spelers die uit Hoogmade zelf komen. Af en toe komt er één aangewaaid uit Leiderdorp of vertrekt er is een speler naar Alphense Boys. Maar spelen bij en voor MMO is eigenlijk volkomen logisch als je hier vandaan komt.”

Het gaat prima met MMO en het moet maar eens gebeuren.

,,Voorheen eindigden we vaak net boven de degradatiestreep. Toen Ben (Stukart, red.) kwam haalden we de nacompetitie en later presteerden we dat nog drie keer. Best leuk hoor die nacompetitie, maar die moeten we nu maar eens omzeilen. Je merkt ook aan alles dat iedereen er klaar voor is. We hebben maar één doel en dat is kampioen worden en de derde klasse instappen. Stompwijk is waarschijnlijk de grootste tegenkandidaat, maar laatst waren we serieus tien keer beter maar speelden toch maar 1-1. We spreken nu ook hardop uit dat we kampioen willen worden, iedereen wil daar bij zijn en het meemaken. Enkel is die Van Marwijk (Toby, red.) van Stompwijk haast niet af te stoppen, maar wij hebben een betere ploeg. We hebben nu ook wel potten gespeeld waarin het minder liep, maar dan schakelden we om naar karaktervoetbal. En anders hebben we nog een sterke conditie, ons derde sterke wapen dit jaar.”

Hoe denk je over de andere ploegen in de vierde klasse?

,,De verschillen tussen diverse ploegen is niet heel groot. Clubs als Van Nispen, FC Rijnland, Docos en Gol Sport kunnen het je moelijk maken. Maar met de genoemde wapens hebben wij meer in huis. Op zich vallen enkel Leidsche Boys en Kickers’69 buiten de toom. Niet zo gek ook dat ze in Leimuiden weinig punten pakken, want zij raakten heel veel spelers kwijt.”

Is MMO jouw enige club geweest?

,,Bijna wel, ja. Ik ben op mijn zesde begonnen. Wel heb ik twee trainingen meegemaakt bij UVS, die mij op het spoor waren gekomen omdat ik in het Leids Elftal speelde. Dat was toen ik een jaar of dertien à veertien was. Mijn moeder liet mijn toen de keuze. Als ik in Leiden zou gaan voetballen, mocht ik de fiets of brommer pakken. Tja, toen heb ik maar besloten om op het nest te blijven zitten.”

Hoe zie je de huidige trainer van MMO?

,,Ben Stukart is prima op zijn plek. Wel zo ongeveer de beste trainer die ik heb meegemaakt. Zijn uitleg is altijd helder, ook naar de jongens die niet spelen. Het is een sfeermaker en probeert iedereen tevreden te houden. Ook is hij altijd belangstellend naar iedereen. En als we het goed doen dan wil hij er wel eens een extra partijspelletje op de training geven of een bitterballetje beschikbaar stellen voor de winnaar. Ook onder het duo Fred Filippo en Wil Henskens heb ik het prima naar mijn zin gehad. Dat had wel wat die Leidenaren hier op het dorp. Onder Piet de Jong heb ik mijn debuut gemaakt en dat vergeet je natuurlijk ook niet zomaar.”

Ga je voor de titel ‘Speler van het Jaar’?

,,Ach, elk puntje is er 1 die je krijgt. Ik volg wel alles. De regionale kranten en sites, ook al omdat ik het programmaboekje maak. Op de training wordt er in elk geval volop gesproken over het klassement op leidenamateurvoetbal.nl
Het leeft dus zeker. Net zoals wij springlevend zijn en voor de titel willen gaan. We zijn toe aan het kampioenschap en het gaat ook gebeuren.”