SVOW (zaterdag, 4A)- De ploeg uit Weteringbrug staat na de eerste seizoenshelft op de achtste plaats in de vierde klasse. Ver weg van de onderste ploegen, maar de toppers aan de bovenkant zijn ook al lang uit zicht. Johan Peper, nieuwkomer als trainer van een seniorenelftal, is evenwel niet zo met de stand bezig.

Aan de hand van een aantal vragen, tracht onze redactie erachter te komen waar Peper zich wel op richt.

Waar liggen voor de club en voor jezelf de taken bij SVOW?

,,In eerste instantie was het mijn taak om het plezier en de beleving terug te laten komen. Dat was grotendeels verdwenen en dat is killing voor een club. Jongens van het vierde moesten weer mee willen met het derde, jongens van het tweede met het eerste enzovoorts. Betrokkenheid, daar ging en gaat het om. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en dat kunnen ze aan mij ook wel overlaten. De opkomst op de training is zo onder meer gelukkig weer groter geworden. Meestal staan er 20 à 22 spelers op het veld. Daarnaast is er elke donderdag een kleine feestavond en zo trachten we de eenheid weer terug te brengen. Ik denk dat we weer op het juiste pad zitten. Voetbaltechnisch valt er nog wel zat winst te halen. Ik realiseer me echter ook wel dat ik bij een vierdeklasser zit, maar we moeten hier niets. Wij praten niet over een titel, een periode of een klassering. Dat heeft geen zin, want zo breed is onze selectie niet. Als wij drie spelers missen, komen we direct in de problemen.”

Toch maar even kijken naar de resultaten. Die wisselen sterk, met wat pieken en zeker ook mindere wedstrijden.

,,We wonnen onder meer van Woubrugge en UVS en dat zijn resultaten die er mogen zijn. Als wij echter gemankeerd aan de bak moeten tegen DWO gaan we er dik af. Er zijn een aantal ploegen in deze klasse die kampioen wilde worden, maar eigenlijk zijn er maar twee over die het gaan uitmaken. Woubrugge en Hazerswoudse Boys daalden af naar de vierde klasse, maar je ziet dat zij niet zomaar terug gaan komen. Het zal tussen Blauw Zwart en DWO gaan. Clubs die eigenlijk ook omhoog moeten. Bij ons ligt dat finaal anders. DoCos heeft ook een aardige ploeg, maar die merken dat het ook aankomt op fysiek spel en daar hebben zij moeite mee. In elk geval maken wij stapjes en daar ben ik wel blij mee. Zo verloren we uit van VVSB, maar in de terugwedstrijd pakten we ze wel.”

Is het niveau jou mee-of tegengevallen?

,,Hiervoor heb ik met jeugd gewerkt en dat was wel even anders. Hoewel, dit zijn eigenlijk grote kinderen. Toen ik hier begon, stonden ze me schaapachtig aan te kijken als ik over kantelen en knijpen begon. Ze moesten echt schakelen wat dat betreft, maar gaandeweg pikken ze het beter op. Bij DOSR werkte ik met jeugd op landelijk niveau en zij begrepen dat soort begrippen al wel. Ik heb na een training wel eens gevraagd of ze het allemaal begrepen hadden wat ik ze net had trachten bij te brengen. Of er nog vragen waren. Vraagt er één waarom een duivenmelker zo wordt genoemd. ,,Ze geven toch helemaal geen melk”.
Tja, ook dat maak je hier mee. De zaterdag erna heb ik de aandacht gevraagd in de wedstrijdbespreking en heb ik uitgelegd wat het woord daadwerkelijk weergeeft. En dat uitknijpen en winst halen uit een situatie dat gaan wij vandaag doen. Dan pik je dat zo maar op. Ze zullen me vast wel eens een malloot vinden. ,,Hoor nou weer eens wat die dikke, kale zegt. Die Bambergen is niet goed wijs hoor.”

Ach, zo proberen we wel de gezelligheid erin te krijgen en daar werk ik graag aan mee. Als er gefeest moet worden, loop ik voorop. Trouwens, aan het begin van het seizoen vroeg ik ook eens of ze hun eigen kwaliteiten konden omschrijven. Dan ging het bij een aantal jongens direct over de zogeheten derde helft. En dan moet jij serieus blijven als trainer. Overigens heb ik later wel gemerkt dat ze die opmerking niet voor niets plaatsten.”

Wat is jouw indruk an sich van SVOW?

,,Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Daar komt het op neer. Alles moet binnen de lijntjes blijven. Lief zijn tegen de scheidsrechters ook. Enkele bestuurders hebben ook gefloten en zij hechten daar veel waarde aan. Ik vind absoluut dat er veel wordt geregeld. Een broodje, een kop soep. Als je vraagt of er wat geregeld kan worden voor die jongens is het mogelijk.”

Volgend jaar weer SVOW?

,,Dat zou zomaar kunnen. Een gesprek moet nog plaatsvinden. In principe heb ik het naar mijn zin.

In principe?

,,Wat is zekerheid binnen het voetbal? Ik hoef hier niet weg, maar als je beter kunt in het leven..

Zorgelijk is dat de boel hier wel aan het vergrijzen is. De club werkt er niet aan mee om spelers weg te plukken bij andere clubs. Iedereen is hier welkom, maar in actieve zin is SVOW niet bezig. Daar schuilt een gevaar in, want de huidige groep wordt ouder. Als er geen aanwas komt, wordt SVOW vanzelf een keer laatste en het lachertje van de vierde klasse. Het kabbelt nu een beetje door en daar zou verandering in moeten komen. Waarom zouden we niet een keer hoger kunnen eindigen met wat vers bloed erbij? Ik zie wel hoe het gaat lopen. Mijn naam is geloof ik al bij vijf clubs gevallen, maar zoals gezegd heb ik de intentie om hier te blijven.”

Met een plek in de middenmoot als einddoel voor dit seizoen?

,,Daar moeten we ons op richten. In elk geval ploegen als GWS, Football Factory, UVS en Docos onder ons houden en het vizier richten op Oosterheem en Hazerswoudse Boys. Als we daarbij in de buurt blijven of er boven eindigen hebben we het goed gedaan.”

SVOW, in cijfers:

Thuis: 7-10-15-21
Uit: 6-6- 6-19
Totaal: 13-16-21-40
Grootste zege: UVS 3-1 (thuis)
Grootste nederlaag: 7-1 DWO (uit)