ts-sjcNa het Sassenheimse Teijlingen verruild te hebben voor het  ‘grote’  Quick Boys (in verband met verhuizing), uitkomend in de eerste klasse KNVB (hoogste amateurniveau  in die tijd), besefte voetballer Laurens Mouter, dat hij zijn spel moest veranderen van een ‘luie’ Teijlinger- voetballer in een ‘werkvoetballer’. Dan pas zou hij slagen.

Na een zestal wedstrijden bij de reserves gespeeld te hebben, knokte Mouter zich terug in de hoofdmacht van de Blauwwitten , om daar 7 seizoenen lang in het eerste elftal te spelen.

Waarom was je en wat bedoel je met een ‘luie’ voetballer?

,,Op mijn zestiende speelde ik in het eerste van Teijlingen, toen uitkomend in de derde klasse. Ik speelde centraal op het middenveld, gezegend met een goede techniek, wat de trainer deed besluiten om het spel zoveel mogelijk via mij te laten verlopen en ik vervolgens met passes het spel een vervolg moest geven. Feitelijk ben ik toen ‘lui’ gemaakt.”

Terwijl Mouter nog in het eerste elftal speelde van Quick Boys, behaalde hij al op zijn 23e het trainersdiploma ‘oefenmeester 1’, om vervolgens op zijn 27e zich op het trainersvak te storten. Achteraf gezien heeft de Oegstgeestenaar spijt van zijn beslissing om zo vroeg met voetballen te stoppen.

,,Ik had gewoon nog een paar jaartjes door moeten gaan.” Maar de vastberadenheid om trainer te worden en hierin te slagen was groter dan het spelen in het eerste elftal. Ik wilde al zo graag op jonge leeftijd trainer worden, en uiteindelijk als trainer het niveau van Quick Boys halen.”

Mouter beleefde in het seizoen 2001-2002 zijn sportieve climax door als trainer van de hoofdklasse vvKatwijk, de grote rivaal Quick Boys, op Nieuw Zuid, met 2-3 te verslaan. De 59-jarige Mouter, al dertig jaar in het vak, geniet nog altijd met volle teugen van het training geven en heeft onder andere met Rodenburg, RCL, UDO, Katwijk, Teijlingen en Oegstgeest al een mooie rij clubs achter zijn naam staan.  Na 3 seizoenen Oegstgeest ging Mouter aan de slag bij het Leidse UVS als jeugdcoördinator.

Was dit na het vertrek bij Oegstgeest een bewuste keus of kwam dit toevallig aanwaaien?

,,Ik was al eerder gevraagd door ‘grote’ clubs voor die functie van jeugdcoördinator. Toen vervolgens Gerard Désar mij belde en vertelde dat ik de juiste persoon was en of ik geïnteresseerd was in die functie, heb ik na enkele gesprekken ‘ja’ gezegd.”

Je hebt zelf aangegeven dat je nog volop geniet van training geven. Kon je als jeugdcoördinator je energie wel kwijt?

,,Het is anders dan het geven van training, maar het is fantastisch om met jeugdzaken bezig te zijn, zeker bij UVS, dat over een prima jeugdopleiding beschikt.”

Wat waren voor jou enkele kerntaken?

,,Ik moest de nieuwe trainers benoemen en zorgdragen voor de oefenstof c.q. trainingsmethode. Aan het eind van het seizoen gesprekken voeren met ouders en clubbesturen van jeugdspelers die door onze mensen gescout waren.”

Je zal niet altijd met open armen ontvangen zijn bij de regioclubs?

,,Klopt, maar alle betrokkenen werden op de hoogte gesteld. Niets ging achter iemands rug om. Verder was het samenwerkingsverband met FC Twente een hoogtepunt in mijn periode als coördinator.”

Familieomstandigheden lagen ten grondslag aan het vroegtijdig beëindigen van zijn werkzaamheden bij UVS als jeugdcoördinator.Na verloop van tijd, getipt door een bevriende relatie over de vacature van een trainer bij het Noordwijkse SJC, stelde hij de club van zijn interesse op de hoogte. Na zijn benoeming voor zijn eerste seizoen bij SJC bezocht hij vorig seizoen al een aantal wedstrijden en kreeg een uitstekende indruk van de ploeg en de club.

,,Het is een prachtclub waar veel mensen dicht bij betrokken zijn. Veel trainers zouden hier graag willen werken.”

Onder leiding van Mouter in zijn eerste seizoen presteert de ploeg wisselvallig. Om eens wat te noemen: een uitschieter tegen VELO gevolgd door een uitglijder tegen UVS. Een bevestiging van de wisselvalligheid van zijn ploeg. Ook vindt hij dat de ploeg minder goed speelt dan vorig seizoen onder de leiding van Stefan Roodakkers.

,,Dat trek ik me zeker aan, dat gebeurt tenslotte nu onder mijn leiding”, aldus Mouter.

Om er voldaan aan toe te voegen dat Mike Koenders onder zijn leiding beter presteert dan vorig seizoen. Mouter nam het roer over van Roodakkers die promotie op een haar na miste naar de hoofdklasse.

Voel  je opgelegde druk door derden om die prestatie te evenaren of zelfs te verbeteren?

,,Laat ik dit zeggen: het was mij heel wat waard geweest als de ploeg gepromoveerd was naar de hoofdklasse. Dan was de motivatie bijzonder groot geweest om ervoor te zorgen dat ze in die hoofdklasse zouden blijven.”

Dat SJC een stevige achterstand heeft opgelopen op koploper Boshuizen en ook nog twee andere ploegen voor zich moet dulden op de ranglijst, is voor trainer Mouter nog geen reden tot paniek.

,,RKAVV had halverwege het vorig seizoen een voorsprong van dertien punten en werd alsnog bijgehaald door SJC op die bekende haar na, aldus de strijdbare trainer.”