Als neutraal toeschouwer wordt het lastig om komend weekeinde een keuze te maken waar gekeken moet worden. Het aantal, op voorhand, boeiende duels is groot te noemen. Met het wekelijkse overzicht komen we de wedstrijden allemaal tegen.

Zaterdag

Eerste klasse

GHC gaat op bezoek bij Smitshoek. Na de daverende verrassing van vorige week wacht de Vliet-ploeg een lastige klus. De Leidenaren schakelden topklasser Capelle uit voor de beker met niet minder dan de alleszeggende cijfers 5-1, maar nu zal vormbehoud getoond moeten worden bij de ploeg uit Barendrecht. Smitshoek kreeg de twee andere regioclubs al op visite en hield de punten even zo vaak in huis. RCL verloor met 1- en FC Rijnvogels met 4-1, eerder dit seizoen. Spijkenisse ging wel met de winst aan de haal, juist weer een ploeg die GHC recent ook al te kijk wist te zetten met een zevenklapper (7-1). Smitshoek heeft vooralsnog evenveel punten gesprokkeld als GHC. Minimaal zo boeiend is het treffen tussen RCL en FC Rijnvogels. Deze ploegen kwamen in competitieverband nog niet eerder tegen elkaar uit. De Leiderdorpers zijn thuis al heel lang ongeslagen, terwijl de formatie van Frenk van der Kleij nog wacht op de eerste driepunter in een uitduel. Welke ploeg vindt de aansluiting met de middenmoot en welke ploeg zal voorlopig de gevarenstreep van dichtbij zien?

Tweede klasse

Valken’68 is stilaan naar boven gekropen op de ranglijst en gaat als nummer vier op bezoek bij het wisselvallige DUNO. De Valkenburgers zijn nog ongeslagen en boekten vorige week ook al een succesje in de beker door Spirit te kloppen. Andries Wendt ziet voor zijn ploeg mogelijkheden om nog meer aan te sluiten bij de ploegen voor zich. Oegstgeest kan daar een handje bij helpen door Zevenhoven pootje te lichten, de huidige nummer twee. De ploeg van Arie van Duijn staat er nog niet florissant voor, maar wist in de laatst gespeelde wedstrijd wel de winst naar zich toe te trekken en zelfvertrouwen te tanken. Roodenburg reist af naar Haaglandia, dat Oegstgeest eerder kansloos liet. De Rijswijkers staan vooralsnog op de zesde plaats, terwijl de Leidenaren net boven Oegtstgeest terug te vinden zijn. Vorig seizoen klopte de formatie uit Leiden-Noord Haaglandia met 0-2. Oegstgeest was destijds op eigen bodem te sterk voor Zevenhoven (1-0).

Derde klasse

In 3A treffen TAVV en Koudekerk elkaar volgende week. Een duel om naar uit te zien. Eerst wacht beide ploegen een andere opponent. De Ter Aarders ontvangen BSC’68. TAVV staat vijf plaatsen hoger, maar het verschil is slechts drie punten. Een sleutelduel zo gezegd. Koudekerk is gastheer voor hekkensluiter Zwammerdam. Bij winst is Koudekerk niet enkel aan een sterk herstel bezig, maar zal ook de onderste regionen uit zicht geraken.
In 3B neemt Lugdunum het thuis op tegen Polanen. Die ploeg is nog ongeslagen, maar de ploeg van Ed Kluivers wil nu ook wel eens in de competitie laten zien dat er meer dan voldoende kwaliteiten in het groenwitte gedeelte van de kikkerpolder aanwezig zijn. LSVV’70 wacht ook een zware klus met Monster, dat eerder door Fred Filippo (coach van vv Leiden) werd bestempeld als ‘een van de sterkste van de afdeling’. Wim Mugge wacht met zijn team nog op het eerste punt op vijandelijk gebied. Ook vv Leiden zal vol aan de bak moeten tegen SEV, dat vorige week in een inhaalduel Lugdunum aan de kant parkeerde. Voor de drie Leidse ploegen geldt nadrukkelijk dat de punten hard nodig zijn om enigszins zicht te krijgen op betere tijden. Dat is ook van kracht voor Kagia dat in district West 1 laag genoteerd staat, mede door wekenlange blessures van tal van spelers. Zaterdag komt fusieclub Haarlem- Kennemerland naar Lisserbroek en dat is de huidige nummer twee. Ook hier kan de borst worden bevochtigd.

Vierde klasse

De onbetwiste kraker betreft het duel tussen Woubrugge en Blauw Zwart. DWO is weliswaar de huidige koploper, die ploeg gaat op bezoek bij het laag genoteerde UVS, maar het duel in Woubrugge zal moeten uitwijzen wie de directe concurrent blijft. De Wassenaarders zijn in het voordeel met twee punten meer. Woubrugge verloor eerder de topper van DWO. Docos en Leidsche Boys hebben een Leids onderonsje, een duel die zich afspeelt in de subtop. VVSB staat iets hoger en gaat het opnemen tegen Oosterheem. GWS wil nu eindelijk ook wel eens winnen, maar zal dan moeten stunten in Hazerswoude waar de plaatselijke Boys juist van plan zijn om verder op te rukken in het klassement na een zeer povere start. In Leiden staat tenslotte ook het duel tussen Football Factory en SVOW op het menu. Bij winst van de ploeg van Pieter van Schie komen de ploegen op gelijke hoogte. In 4B treft Alphia GSV. Het duel in Gouda zal door de Alphenaren worden aangegrepen om de hoge positie in stand te houden. De ploeg van Ted van Berkel is de huidige nummer twee.

Zondag

Eerste klasse

Ook hier is het wachten op de ontknoping in de strijd om de eerste periodetitel. Quick gaat aan de leiding, maar zou wel eens een lastige middag tegemoet kunnen gaan bij stadsgenoot VUC. Daar moet FC Boshuizen dan van gaan profiteren, maar de volgelingen van Mario Koswal moeten dan wel zelf de klus klaren tegen het bepaald niet kinderachtige ADO.
SJC is inmiddels wat omhoog gekomen in de rangschikking, maar heeft wel een achterstand op de nummer drie VELO van drie punten, uitgerekend de tegenstander van zondag in Noordwijk. UVS verloor eerder thuis kansloos van de ploeg uit Wateringen. UVS gaat nu als gast naar HVV en zal daar punten moeten halen om de aansluiting onderin niet te verliezen. De Leidse ploeg staat na zeven speelronde op één punt achterstand van de Haagse voetbalvereniging.

Tweede klasse

Een interessant duel is die tussen streekgenoten UDO en Alphen. De ploeg van Eelco Fielemon rekende vorige week fors af met Vredenburch, maar gezien de randverschijnselen uit die partij is de focus al snel richting Alphen gegaan. De Alphenaren verloren tot op heden alle duels op verplaatsing, maar kunnen bij winst voorbij gaan aan UDO. Aansluiten voor UDO dus en aan-of afhaken voor de mannen van Erwin van der Zee. UDO won in dit seizoen tweemaal op eigen grond en moest ook een keer puntloos achter blijven.

Derde klasse

Dit keer zijn er maar twee streekduels vastgesteld, maar niet bepaald de minste. Zo ontvangt SJZ het Sassenheimse Teylingen. SJZ is nog steeds ongeslagen, maar moet nog wel een duel uitspelen bij SVLY met een 1-0 achterstand op het scorebord. Teylingen heeft ondertussen wat terreinwinst geboekt, maar de kloof met de ploeg van Ronald Rosdorff is nog wel zeven punten. Het andere streekduel is die tussen DOSR en FC Lisse. Ook hier is het verschil zeven punten, in het voordeel van de Lissenaren die zich op gelijke hoogte weten met Teylingen. DOSR heeft pas vier punten. Dat is hetzelfde aantal als DHL, dat Meerburg zal moeten bestrijden. Bij de ploeg aan de A4 is men tot nu toe tevreden als nieuwkomer en een uitstekende start. Sterker nog; SJZ weet de dorpsgenoot het dichtst achter zich. SJZ heeft achttien punten en Meerburg al 15. Voorschoten’97 kan goede zaken doen door SEP terug te wijzen. Het verschil is nu zes punten. ROAC is gastheer van SVLY en laagvlieger Moordrecht kan bij winst tot op twee punten komen van middenmoter Foreholte.

Vierde klasse

Koploper MMO lijkt de koppositie in elk geval nog minimaal een week in stand te houden. ASC komt op bezoek en kon vooralsnog nog weinig potten breken. Of is de ommekeer ingezet door de formatie van John Verschoor? In dat geval kan Stompwijk profiteren. Die ploeg speelt uit bij Bernardus dat een moeilijk seizoen doormaakt. Vorig seizoen werd het 2-4 voor de Stompwijkers. In Leiden staan drie duels op de rol. Roodenburg gaat het opnemen tegen Van Nispen en wil dolgraag wat plaatsen gaan stijgen. Het doorgaans frisse voetbal werd nog niet rijkelijk beloond. Docos is gastheer voor FC Rijnland. Op de ranglijst staan de buren dichtbij elkaar. Docos heeft twee punten meer en won vorig seizoen met 2-0, voor wat dat gegeven waard is. Spectaculair was vorig seizoen de strijd tussen Leidsche Boys en Gol Sport. Nadat de rookwolken waren opgetrokken was het 4-3 in het voordeel van de ploeg die nu nog puntloos is. GOl Sport doet het aanmerkelijk beter met negen punten uit zes duels. In Warmond komt Altior op bezoek bij Warmunda. Altior wil bovenin blijven meespelen, maar Warmunda zou bij winst juist in de buurt kunnen komen van de Langeraarders. Vorig seizoen werd het 2-1 in het voordeel van de ploeg van Het Overbos. Kickers’69 blijft wachten op de eerste zege. De Leimuidenaren komen namelijk niet in actie.