Toppers, toppers en nog eens toppers. En als het geen toppers zijn, dan wel streek-of stadsderby’s. Speelronde tien is een wedstrijddag om in te lijsten. Hierbij een overzicht van al het naderende spektakel.

Eerste klasse

Dé wedstrijd van zondag in deze klasse is die tussen lijstaanvoerder FC Boshuizen en de naaste belager, het Haagse Quick. De Leidse ploeg won tot nu toe alle vier de thuisduels, waarbij het verschil met de tegenstander telkens minimaal twee doelpunten was. Quick anderzijds, verloor pas één keer en heeft ook noeste plannen om de hoofdklasse in te wandelen. Boshuizen heeft een punt voorsprong en won het onderlinge duel vorig seizoen met 3-1. Quick kwam in alle uitduels tot scoren in dit nog wel prille seizoen.
SJC won veertien dagen terug met niet minder dan 8-1 van VELO. Dezelfde cijfers waren evenwel ook afgelopen zondag mogelijk geweest, toen de Noordwijkers op bezoek gingen bij UVS. Nu echter in het voordeel van de kikkerpolderploeg die een prima wedstrijd afwerkte. Dat het slechts 3-0 werd was een raadsel. SJC is uit op revanche en mag dat zien te bewerkstelligen tegen HVV, dat terug te vinden is op een teleurstellende voorlaatste plaats met zeven punten. UVS heeft er na twee zeges op rij, juist tegen de aangehaalde ploegen, elf en is op weg om zich uit de gevarenzone te spelen. Wat dat betreft lijkt de komende tegenstander, Papendrecht, een te kloppen ploeg. Die ploeg, vroeger regelmatig uitkomend tegen de blauwwitten, heeft pas 1 punt. Een keer werd het 0-0, maar voor het overige was het huilen met de pet op bij de Papendrechters.

Tweede klasse

Alphen kreeg vorige week op de broek op eigen veld van Nieuwkoop (1-5). Door dit resultaat zakte de ploeg van Erwin van der Zee verder weg en wacht een sleutelduel bij Full Speed. Die ploeg heeft twee punten minder dan de Alphenaren en kan dus een sprong nemen over de aanstaande tegenstander. Alphen won nog niet in uitduels, terwijl Full Speed ook pas tot één winstpartij kwam. Net boven deze twee clubs staat UDO gepositioneerd. De Oegstgeestenaren haalden een punt op in Delft bij de gelijknamige club. Dit keer speelt de ploeg van Eelco Fielemon op het eigen complex en is GONA de te kloppen formatie. De ploeg uit Gouda heeft tot dusverre vier punten meer binnengeloodst. In uitduels verloor GONA nog niet, dus het lijkt een pittige middag te worden voor de geelzwarten.

Derde klasse

SJZ verspeelde vorige week twee punten bij FC Lisse en zag de voorsprong verder slinken. De ploeg uit Zoeterwoude heeft nog wel een helft open staan bij SVLY en kan dus nog wel een gaatje gaan slaan, wanneer de 1-0 achterstand wordt weggewerkt. Het kan echter maar zo zijn dat SJZ in de achtervolging moet. Zondag komt Voorschoten op bezoek en bij winst van de ploeg van Stefan Luyckx zal SJZ de koppositie kwijtraken. Een topper van jewelste dus, waarbij Voorschoten wel aantreedt tegen een ploeg die thuis nog ongeslagen is. Meerburg verloor wat terrein na een kansloze missie tegen SEP. Bij DOSR kan de ploeg van Ben Kottenhagen laten zien of er sprake was van een incident of dat zijn ploeg zo langzamerhand meer moeite krijgt met de derde klasse. De ploeg uit Reolofarendsveen heeft op dit moment een achterstand van elf punten en is daarmee de nummer twaalf. Alkmania staat daar net boven en gaat de uitdaging aan bij SEP. FC Lisse reist af naar fusieclub SVLY, dat kan profiteren van gemors bij de de topper tussen SJZ en Voorschoten. De ploeg van Laurens van der Voort, FC Lisse,  wist in de vorige speelronde een punt over te houden aan het duel met Ronald Rosdorffs SJZ. Het teleurstellende Teylingen gaat naar De Rip, alwaar ROAC de onderlinge achterstand (twee punten) kan goedmaken. De formatie uit Rijpwetering veegde afgelopen weekend de vloer aan met Moordrecht (1-8). Foreholte tenslotte gaat als nummer vijf op pad naar DHL, dat voorlaatste is. Mohammed Bougrine kan met zijn ploeg bij winst geleidelijk aan enigszins aanpikken bij de kopgroep.

Vierde klasse

Alweer een programma om voor te gaan zitten. De nummers een en twee komen ook hier tegenover elkaar te staan. In Hoogmade ontvangt MMO Stompwijk’92. Die laatste ploeg kan serieus goede zaken gaan doen. Tot nu toe vergaarden de Stompwijkers al een punt meer en speelde de ploeg van Ron de Roode ook nog eens een duel minder. Op eigen grond liet MMO zich nog niet verrassen, dus of het zover komt dat Stompwijk er riant voor komt te staan valt nog te bezien. Stompwijk verloor trouwens nog niet in uitbeurten. Vorig seizoen werd het 1-2 inHoogmade. De nummer drie, Altior, kan dus ook goede zaken doen en dat lijkt ook geen klus te worden waarbij bloed, zweet en tranen nodig zijn. Het arme Leidsche Boys, weliswaar thuisspelend is namelijk nog puntloos en kreeg ook al meer dan vijf treffers per wedstrijd om de oren.
Met Kickers’69 gaat het ook nog heel matig. Drie duels werden gelijkgespeeld, maar alle andere ontmoetingen gingen verloren. Aan Warmunda de schone taak om dat zo te houden. Van Nispen is de huidige nummer vier en krijgt ASC op de thee, dat pas zeven punten bij elkaar wist te voetballen. Voorts staan er twee regelrechte Leidse derby’s op het menu, waarbij de kans klein is dat er uitslagen uitrollen zoals vorig seizoen. Toen klopte Roodenburg FC Rijnland in Leiden- Noord met 3-0, maar de ploeg van Ronald Mink heeft ruime sprongen gemaakt en kijkt enkel nog naar boven. Roodenburg daarentegen heeft pas zeven punten bovenal een golf aan blessures. Ramon Paardekooper liet zich ontvallen dat dertien spelers niet beschikbaar zijn. Docos klopte GOL Sport in het onderlinge duel met niet minder dan 9-1. Dat was echter een seizoen terug en gezien de stand op de ranglijst lijken de ploegen nu veel meer van gelijke sterkte. Docos heeft een punt meer, maar had daar wel een extra wedstrijd voor nodig.