Het valt weer niet mee om een keuze te maken komend weekeinde voor de neutrale toeschouwer. Er staan namelijk weer boeiende duels op het programma, ongeacht in welke klasse. Hierbij het eerste overzicht van de duels die op zaterdag zullen worden gespeeld.

Eerste klasse

RCL neemt het zaterdag op tegen Alexandria’66 uit Rotterdam. Voor de Leiderdorpers staan niet enkel de punten op het spel, maar ook wil de ploeg van Frank Bloemheuvel de povere beurt bij Leonidas zo snel mogelijk vergeten. Bij de staartploeg werd in het inhaalduel van afgelopen weekeinde slechts een punt opgehaald, waarmee de roodwitten zichzelf danig tekort deden. Daarnaast is RCL er alles aan gelegen om de ongeslagen status vast te houden. Al ruim zeshonderd (!) dagen werd er op eigen veld niet meer verloren in competitieverband. Eenvoudig zal de klus niet worden, want de tegenstander is op dit moment de nummer twee van het klassement en voerde eerder de ranglijst al aan. De formatie van Ben Stork, hoofdzakelijk opgebouwd uit spelers met een Alexandria achtergrond, heeft vier punten meer dan middenmoter RCL. In Katwijk zal FC Rijnvogels GHC ontvangen. Op voorhand een boeiende ontmoeting. Drie zeges op rij brachten de bewoners van de Kooltuin weer wat kleur op de wangen en bij winst kan de ploeg van Dennis Olman worden gepasseerd. GHC is nog op zoek naar de eerste uitzege. Vooralsnog presteerden de Leidenaren buitenshuis niet denderend met slechts 1 punt uit vijf duels. Begin mei van dit jaar won GHC voor het laatst op verplaatsing bij Haaglandia. Thuis hangen de bordjes er heel anders voor, daar verloor de driekleur nog geen enkele keer. Genoeg ingrediënten dus voor een aantrekkelijke voetbalmiddag aan de Mientlaan.

Tweede klasse

Deze klasse heeft veel weg van de bio-industrie. De eerste zeven ploegen staan nog boven op elkaar en wisselen vrijwel wekelijks van positie. Op dit moment heeft DSVP de minste verliespunten, maar door diverse trainers wordt deze ploeg niet gezien als de grootste titelkandidaat. Valken’68 heeft drie punten minder dan de koploper en dat geldt al evenzo voor Forum Sport. Beide ploegen ontmoeten elkaar in Voorburg. Eerder snoepte Oegstgeest al een punt weg bij de paarsblauwen, maar Roodenburg ging er thuis hard af tegen de komende opponent van Andries Wendts ploeg (3-6). Tot en met de elfde speeldag heeft Valken’68 de minste nederlagen (1) op het conto staan, maar ook de meeste puntendelingen (zes in getal).
Het verschil tussen de nummer 1 en 7 bedraagt slechts drie punten. Ver daar onder zijn Oegstgeest en Roodenburg terug te vinden. De mannen van Arie van Duijn vergaarden pas negen punten en staan daarmee op de twaalfde plaats. Dit keer is de uitdaging om daar punten bij te gaan optellen, maar dan zal het Haagse DUNO in het stof moeten gaan bijten. Vorig seizoen zorgden de ploegen voor een spektakelstuk (4-3). Roodenburg heeft twee punten minder dan Oegstgeest en zal alles op alles moeten zetten om niet als afgetekende hekkensluiter de winterstop in te gaan. Komende zaterdag staat er met RAS een sleutelduel op het programma in Leiden-Noord. Die ploeg staat namelijk precies tussen onze regioploegen in. Voorheen Rijks Ambtenaren Sportvereniging verloor uit alle duels, op die tegen HVC’10 na. In de ogen van Patrick Kamperveen één van de sterkste ploegen uit 2C.

Derde klasse

In de derde klasse A staan er bepaald geen malse wedstrijden op het menu voor TAVV en Koudekerk. Beide ploegen nemen het in een uitduel op tegen ploegen die op eigen grond nog niet werden geklopt. TAVV, de nummer vijf, gaat het opnemen tegen Soccer Boys. De koploper liet er tot nu toe geen twijfel over bestaan wie er de baas is in Bleiswijk. Alle zes duels werden gewonnen door de thuisploeg met de indrukwekkende doelcijfers 21-4. Bij winst van de Ter Aarders kan het verschil overigens wel worden teruggebracht naar vier. Koudekerk is de nummer laatst en is naarstig op zoek naar de vorm om uit de problemen te raken. Soms is die vorm er wel, maar het scoren vergaat de ploeg van Marcel Valk bepaald niet eenvoudig. Schoonhoven is komende zaterdag gastheer en is thuis ook nog ongeslagen met vier winstpartijen en een gelijkspel.
In de derde klasse B gaat het nog niet voor de wind voor de Leidse clubs. Lugdunum en Leiden wonnen pas tweemaal en bevinden zich in de onderste regionen. Lugdunum treft sv Houtwijk, dat voorlopig meegaat in de subtop. De kikkers wonnen wel het laatste competitieduel en lijken klaar voor een inhaalrace. vvLeiden is al lange tijd verstoken van een winstpartij, maar daar kan zaterdag verandering in komen wanneer Duindorp op visite komt. Die ploeg heeft twee punten meer en knokt dus ook om de zorgen te ontlopen. LSVV’70 wacht op papier de lastigste klus in en bij Naaldwijk. Die ploeg liet thuis nog geen steek vallen, terwijl LSVV juist telkens puntloos huiswaarts moest keren na een bezoek buiten Leiden. Ook scoorden de oranjehemden pas tweemaal elders. LSVV heeft wel twee punten meer dan de andere Leidse broeders. Kagia heeft de laatste weken de smaak te pakken en rukte op naar de middenmoot in de derde klasse van het district West I. Bij winst op Vlug en Vaardig, dat nog geen enkele keer won, is de ploeg van Ramon Hageraats definitief weg uit de gevarenzone.

Vierde klasse

De absolute topper in deze klasse is die tussen Blauw Zwart en DWO. Beide ploegen sleepten achtentwintig punten in de wacht tot nu toe en lijken te gaan uitmaken wie er straks op de bovenste tree van het ereschavot mag gaan plaatsnemen. Leidsche Boys kan eventueel profiteren als nummer drie, maar dan moet wel worden gewonnen van UVS. Die ploeg heeft tot al een paar keer laten zien te kunnen pieken tegen hoogvliegers. Leidsche Boys heeft een achterstand van zes punten op het leidende tweetal. UVS is negende met twaalf punten. Dat zijn er tien meer dan GWS, dat nog immer geen polonaise heeft kunnen lopen na een overwinning. Oosterheem zal daar vast ook niet aan mee willen werken komende zaterdag, wanneer GWS in Sassenheim de Zoetermeerders ontvangt. Football Factory heeft ook pas vier punten en gaat nu op voor een Leids onderonsje met Docos, dat stilaan ver is weggezakt op de ranglijst. De kloof tussen de buren bedraagt zeven punten. SVOW krijgt bezoek van VVSB en kan het gaatje van vijf punten kleiner maken. De Noordwijkerhouters zijn na een sterk begin gekelderd naar de vijfde plaats. De ontmoeting tussen Woubrugge en Hazerswoudse Boys mag er ook zijn. Beide ploegen degradeerden uit de derde klasse en zijn uit op eerherstel. Woubrugge is nochtans vierde en zal moeten wachten op misstappen van de koplopers. Hazerswoudse Boys kent een moeizaam seizoen, maar won wel twee keer op rij met ruime cijfers (4-0 en 6-0). Vorig seizoen won de ploeg van Andre Eggerding in Woubrugge met 0-2. In de seizoensouverture klopte Jan Wouters Woubrugge de club uit Hazerswoude juist met 0-2. In 3B zal Alphia SDV uit Rotterdam moeten kraken, om zo verdere averij te voorkomen in de titelrace. Alphia heeft al negen punten achterstand op de koploper. Sterk Door Voetbal heeft pas zes punten en lijkt een te nemen prooi.