Het valt nog maar te bezien of er overal gevoetbald kan worden en als dat al het geval is, zou de wind wel eens een belangrijke factor kunnen gaan worden. Welke wedstrijden staan er in principe op het programma en hoe liggen de belangen?

Eerste klasse

Voor de drie regionale eersteklassers geldt dat door de afgelasting van vorige week komend zaterdag nog niet de slotwedstrijd zal zijn voor de winterslaap. RCL moet volgende week nog opdraven tegen Alexandria’66, terwijl FC Rijnvogels en GHC elkaar hopen tegen te komen volgende week. Voor die wedstrijden staan er eerst nog drie andere cruciale duels voor de deur. Kan er een stap omhoog worden gemaakt of wordt het eerder naar beneden kijken. GHC speelt op eigen veld tegen de nummer twaalf, Vitesse Delft. Een ploeg die bitter tegenvalt, maar weldegelijk uit zijn slof kan schieten. Een club ook die lange tijd in de hoofdklasse uitkwam. De Delftenaren wonnen onder meer uit bij Spijkenisse en veegden RCL van de mat (6-1). GHC zal de wedstrijd toch met veel vertrouwen tegemoet zien, want op eigen veld is de Groene Hart Combinatie tot dusverre heer en meester. Dit seizoen werden aan de Vliet al zestien punten in de wacht gesleept. De laatste thuisnederlaag voor de mannen van Dennis Olman en Kees van Tongeren dateert van 27 november 2010, toen er verloren werd van RAS. GHC kan in het linkerrijtje goede zaken doen, want de top vier komt tegen elkaar uit. Bij een nederlaag, dus na ruim een jaar, wordt het verschil met Vitesse echter teruggebracht tot vier punten. RCL gaat op bezoek bij Breukelen, dat net als Vitesse andere intenties had voor dit seizoen. Tot nu toe is de oogst van de gastheer van zaterdag pas zeven punten. Het duel zal overigens zonder meer plaatsvinden, want bij een mogelijke afgelasting wordt er uitgeweken naar kunstgras. RCL doet vooralsnog mee bovenaan het zogeheten rechterrijtje. Dat is ook van kracht voor FC Rijnvogels, dat uit de laatste drie duels de volle winst wist te halen. Daardoor is de ploeg van Marchel den Haan een belangrijke speler in de tweede periode. Enkel Smitshoek en BVCB hebben een punt meer, maar kwamen ook eenmaal meer in actie. De Katwijkers nemen het in een uitduel op tegen fusieclub Gravenzande. Vorig seizoen kwam dat nog uit onder de naam FC ’s-Gravenzande. Destijds verloor rood en wit tweemaal (3-1 en 4-2).

Tweede klasse

Met twee spelers blikte onze redactie al vooruit op het duel tussen Valken’68 en Roodenburg. Een aantrekkelijke streekderby, die voor het moment enerzijds moet gaan bepalen of Valken’68 blijft meedoen bij de bovenste ploegen of pas op de plaats zal moeten maken. Anderzijds is het de vraag of Roodenburg weer wat zicht kan krijgen op de aansluiting of dat het een hell of a job gaat worden om handhaving te bewerkstelligen. Na het duel in Valkenburg heeft de ploeg van Patrick Kamperveen in elk geval nog een kans om drie punten te pakken tegen één van de naaste concurrenten onderin, RAS uit Den Haag. Dat inhaalduel staat gepland voor volgende week. Oegstgeest heeft dezelfde zorgen als de Leidenaren en zal op eigen veld vol aan de bak moeten tegen HVC’10, een ploeg die door diverse trainers wordt gezien als de belangrijkste titelkandidaat. De ploeg uit Hoek van Holland verzamelde tot nu toe twintig punten, waarvan al negen in uitduels.

Derde klasse

In 3A boekte Koudekerk vorige week een ruime overwinning, waardoor de formatie van Marcel Valk weer wat vlees op de botten kreeg en klom naar de twaalfde plaats. Pal voor de winterstop kan de vrij jonge ploeg ervoor zorgen dat er met een beter gevoel kan worden begonnen  met de winterstop, wanneer zaterdag Moerkapelle geklopt wordt. Die ploeg staat onder de streep en pakte pas drie punten in uitwedstrijden. Ook TAVV krijgt wat dat betreft geen tegenstander die het op vreemde bodem goed doet. Rohda’76 kwam niet verder dan vier punten op verplaatsing en staat na twaalf duels vier punten achter op de Ter Aarders, die dus een groter gat kunnen slaan. In 3B staan er een aantal belangrijke wedstrijden op het programma voor de laagvliegers. Zo gaat Lugdunum het in een uitduel opnemen tegen VCS, dat onderaan staat met drie punten. De Leidenaren staan daar boven met acht punten en kunnen dus na een driepunter omhoog gaan kijken. Dat streven heeft vvLeiden ook en de ploeg van Fred Filippo kan na de overwinning van vorige week nu prima zaken gaan doen bij Loosduinen, dat twee punten minder heeft dan vvLeiden. LSVV’70 heeft op papier de lastigste tegenstander met SEV, maar Wim Mugge’s formatie weet ook dat het op eigen veld in staat is om punten te sprokkelen. De studentenploeg heeft tien punten uit elf ontmoetingen, terwijl de Leidschendammers al op 22 staan na 12 gespeelde wedstrijden. In district West I is Kagia bezig aan een regelrechte opmars. De ploeg van Ramon Hageraats heeft zich daardoor uit de gevarenzone gespeeld, maar zal bij Voorland, de nummer drie, moeten laten zien of de vorm aanhoudend is.

Vierde klasse

Koploper Blauw Zwart zal het in Zoetermeer moeten opnemen tegen Oosterheem. De Wassenaarders hebben een gaatje te pakken en liggen op koers voor de overstap naar de derde klasse. Dat doel heeft DWO evenwel ook en om dat te bereiken zal er komende zaterdag winst nodig zijn tegen SVOW, dat wisselvallig presteert onder de nieuwe trainer Johan Peper.
Leidsche Boys is derde, maar staat wel op eerbiedige afstand van de twee grootste kanshebbers op de titel en verloor vorige week van stadgenoot UVS. Dit keer komt GWS op bezoek aan de Vliet, dat Leidsche Boys eerder op 0-0 wist te houden. Daarnaast pakten de Sassenheimers vorige week de eerste winst. UVS, dat een grillig seizoen kent qua resultaten, moet het in Hazerswoude opnemen tegen de Boys, waar trainer Andre Eggerding aan het eind van het seizoen afscheid van gaat nemen. Woubrugge komt naar Leiden toe, om Docos te bestrijden. De ploeg van Jan Wouters heeft de titel nog niet uit het hoofd gezet, maar nieuwe misstappen kunnen al fataal zijn. Docos is tiende op de ranglijst, maar heeft al een paar keer kunnen verrassen met een elftal dat is opgebouwd uit spelers die een gemiddelde leeftijd hebben van onder de twintig. In Noordwijkerhout ontvangt VVSB, dat de laatste tijd enigszins flets voor de dag komt, het Leidse Football Factory. Vorig seizoen deelden de ploegen de punten met een 1-1 score. In 4B wacht Alphia een koud kunstje, afgaande op de ranglijst. De Alphenaren reizen af naar Polsbroek om SPV’81 te bekampen. Die formatie heeft pas een schamel punt, terwijl de volgelingen van Ted van Berkel loeren op een hoge klassering.