Nooit eerder ontmoette UVS en FC Boshuizen elkaar in competitieverband. Komende zondag, mits het weer geen roet in het eten gooit, staat de onvervalste Leidse kraker op het programma tussen runner-up UVS en koploper Boshuizen (1e klasse zondag).

Nadat de speeldata bekend waren is binnen huize Neutenboom de datum, 11 december, vet omlijnd op de kalender en al maandenlang hét gespreksthema.

Voor Aad Neuteboom, werkzaam op de afdeling Cardiologie van het LUMC, is de wedstrijd van komende zondag er één met een speciale lading. Kennen we bij de profs de Koemannen en de De Jongs, bij de wedstrijd van zondag strijden zijn voetballende zonen, Jesper (UVS)  en Bart-Jan (Boshuizen) voor het eerst tégen elkaar, na vaak voor elkaar gestreden te hebben.

Na het vorige seizoen, waarin de blessuregevoelige Bart-Jan geen vaste keus was in de formatie van trainer Nico van der Salm en met de oefenmeester niet op dezelfde golflengte zat, besloot hij te verkassen naar de blauwgelen, om na aangepaste trainingsarbeid en het vertrouwen van trainer Mario Koswal  op te  bloeien tot een vaste waarde van de koploper.

Gevraagd naar de verschillende karakters van de voetballende broers, Jesper (27 jaar) en Bart-Jan (25 jaar), antwoordt vader Neuteboom zonder aarzeling: ,,Jesper is zeer gedreven, is verdediger gewórden, een echt voetbaldier, terwijl Bart-Jan een púre verdediger is en buiten het veld wat nonchalant is. Hij wil bijvoorbeeld nog wel eens vragen wie de volgende tegenstander is.”

Iedere week zijn vader en opa Neuteboom hondstrouwe supporters van zoon en kleinzoon. De ene week in de kikkerpolder als Jesper zijn thuiswedstrijd afwerkt, de andere week aan de Boshuizerkade als Bart-Jan zijn  thuiswedstrijd speelt. Nostalgie is voor Neuteboom bij het betreden van het veld aan de Boshuizerkade een sleutelwoord. ,,Alles is nog precies hetzelfde als vroeger.”

Nadat hij zijn eerste voetbalschreden zette als jeugdspeler en vervolgens eind 1979 na een vijftal seizoenen gespeeld te hebben in het eerste van het elftal van L.F.C. (één van de clubs waaruit Boshuizen is ontstaan), verkaste Neuteboom naar UVS om daar zijn sportieve loopbaan voort te zetten.

Je bezoekt om en om de wedstrijden van UVS en Boshuizen. Dan moet je een goed beeld kunnen schetsen van beide clubs. Wie is volgens jou als ploeg het verst?

,,De eerste 6 wedstrijden was het genieten bij Boshuizen, terwijl het bij UVS in de eerste wedstrijden nog zoeken was. De laatste wedstrijden is het bij de blauwwitten veel beter gaan lopen, niet in de laatste plaats door wat aanpassingen met als hoogtepunt de thuisoverwinning tegen SJC. Bij Boshuizen loopt het juist wat minder soepel. Dus welke ploeg op dit moment verder is, weten we hopelijk zondagmiddag als het doorgaat.”

Wat wordt het voor een wedstrijd en welke uitslag hoop je dat er uitrolt?

,,In ieder geval zit ik niet op de tribune, maar zal ik de wedstrijd ergens in een hoekje volgen. Het wordt een wedstrijd met verschillende spelopvattingen. Boshuizen speelt met veel pressie naar voren, vandaar dat Bart-Jan als pure verdediger precies in het plaatje van trainer Mario Koswal past. Terwijl UVS met meer overleg speelt. Het wordt individu versus team. Ik hoop dat na afloop zowel Jesper als Bart-Jan terug kunnen kijken op een goede wedstrijd, hetgeen ik belangrijker vind dan de uitslag. Een remise zou een familietwist kunnen voorkomen in elk geval. Mocht Bart-Jan aanstaande zondag aan het langste eind trekken, dan zal de lange neus die hij richting trainer Nico van der Salm trekt alleen maar langer worden.”

Dat de wedstrijd in Leiden leeft is duidelijk. UVS heeft er zelfs een promotiefilmpje voor over gehad. {artsexylightbox }{/artsexylightbox}M.a.w.: komt tot zien, komt tot zien in de kikkerpolder!