artikel image_Rijnvogels_1FC Rijnvogels ging met 4-1 onderuit bij Smitshoek en bleef steken in de gevarenzone. Zorgwekkend is ook het aantal tegendoelpunten dat ondertussen gemiddeld op drie per wedstrijd ligt voor de ploeg van Frenk van der Kleij.

 

De Katwijkers keken al vroeg tegen een achterstand aan, maar domineerden daarna het spel met verzorgd voetbal. Volkomen verdiend was dan ook de gelijkmaker, die op het conto kwam van de weer herstelde Bennie van Fruchten. De routinier mocht vanaf elfmeter aanleggen, nadat Carl Kraayenoord onrecht was aangedaan in het strafschopgebied. De bezoekers konden voor de pauze op voorsprong komen, maar door een te slappe inzet van Sander van der Horst bleef de score in balans.

 

Van de Barendrechters werd in de tweede helft veel meer vernomen. Binnen een kwartier was de score plots 3-1, niet in de laatste plaats omdat Rijnvogels in verdedigend opzicht snelheid tekort kwam. ,,Daar ligt onze kwetsbaarheid en dat moeten we op de een of andere manier aan werken. Ik kan onmogelijk ontevreden zijn over ons spel. Daar moeten we ons ook aan vastklampen, want het leverde nu ook weer veel kansen op. Het is heel frustrerend. Rijnvogels is en blijft een goeie ploeg, maar de punten blijven schaars”, meldde Van der Kleij. Daarbij stak de trainer niet onder stoelen of banken dat Eef Schoneveld (hem wacht maandag een operatie) en Orlando Ouwehand (spierscheuring) in defensief opzicht node worden gemist.

 

Van der Horst, vorig seizoen nog in het shirt van Quick Boys, stond afgelopen zondag open voor een vraaggesprek, maar aan zijn stem was duidelijk te horen dat de gang van zaken bij Rijnvogels aan zijn hart gaat. ,,Zeg maar gerust dat ik moedeloos van word. Zo kan het echt niet verder. Wekelijks zijn we langere tijd beter, maar kunnen we maar geen afstand nemen van onze tegenstander. Na de snelle tegengoal pakten we het prima op. We speelden serieus sterk en kwamen ook volkomen terecht terug in de wedstrijd. Eigenlijk speelden we ze weg. Vervolgens geven we het in tien minuten weg na de rust. Op, over en uit. Onbegrijpelijk.”

 

Van der Horst snapt er niets van, maar beseft zich dat de punten zo zoetjes aan moeten worden gepakt om weg te komen van de onderste plaatsen. ,,Als je nou wordt zoek gespeeld dan is dat pijnlijk, maar daar is geen sprake van. BVCB uit was ook zo’n wedstrijd. Dat zijn geen ploegen waarvan wij behoren te verliezen. We balen allemaal als een stekker. In de kleedkamer was het muisstil, pas in de bus kwamen de gesprekken los. Zelf had ik ook een goal moeten maken, waardoor we aan de leiding hadden moeten komen voor de rust.”

 

Het is voor Van der Horst te simpel om te stellen dat er te weinig wordt gescoord en dat de tegendoelpunten om de oren vliegen. ,,Natuurlijk, de feiten liegen niet. Maar als je ons spel analyseert dan kan het eigenlijk niet. Ik weet niet of er deze week een groepsgesprek komt. Tot nu toe is dat pas eenmaal aan de orde geweest. Ik ben op zich geen type speler die veel wil praten. Het moet op de zaterdag gebeuren. Als er wel een gesprek komt, is mij dat ook best. Als we de knop maar om kunnen krijgen. We moeten in elk geval niet naar de stand kijken. Eerst punten pakken en een serie neerzetten. Dat de doelstelling voorlopig moet worden bijgesteld lijkt me duidelijk.”

 

Bij ploegen waar de punten wegblijven, zijn onderlinge verwijten de gewoonste zaak van de wereld. ,,Nou, dat valt bij ons wel mee. Als je met supporters praat dan is het ook telkens hetzelfde liedje. Er wordt volgens hen door ons hard gewerkt en doorgaans goed gespeeld. Ook zij snappen niet dat we de ene na de andere tegenvaller moeten slikken. Onze tegenstanders zijn tot nu toe bijzonder effectief. De hoogste tijd dat wij dat ook worden. Ik kan namelijk nog steeds niet anders dan tot de conclusie komen dat wij een beter elftal hebben dan de ploegen tegen wie we tot nu toe hebben gespeeld. Een echte verklaring heb ik nog steeds. Het ziet diep ingeworteld.”

 

Van Fruchten is inmiddels terug en dat moet kunnen helpen. Drie andere spelers ontbreken nog. ,,Dat mag echter geen excuus zijn. Te ontkennen valt niet dat Eef Schoneveld een echte ‘drie’ speler is en hem missen we zeker achterin. En daar kwam Orlando ook bij en dat is ook een tegenvaller. Maar zoals gezegd; we moeten volle bak spelen om deze ellendige opening van het seizoen een beter vervolg te geven.”

 

{moduleid [319]}