Sinds 6 maart 2010 verloor RCL geen regulier competitieduel meer. De laatste dertien duels uit die serie stamden uit de huidige voetbaljaargang en het lijstaanvoerderschap was dan ook een logische beloning. Na Lyra weten de Leiderdorpers weer wat het is om een middag puntloos te blijven (2-0).

Onder toeziend oog van een fikse delegatie van GHC, dat zelf niet in actie kwam, moest RCL opboksen tegen de andere concurrent voor de titel. Dat de Leidenaren waren afgereisd naar het Westland was niet enkel met het oog op de stand, waarin de titelrace  hoogstwaarschijnlijk zal worden beslist door deze drie clubs, maar GHC gaat volgende week op bezoek bij RCL.

Een kwart eeuw geleden speelde RCL nog tegen onder meer Quick Boys, Rijnsburgse Boys en Noordwijk op het hoogste amateurniveau om vervolgens zelfs even af te dalen naar de vierde klasse.  Daarna pendelden de roodwitten voornamelijk tussen de derde en tweede klasse, maar nu is het vizier daadwerkelijk gericht op de stap naar de eerste klasse.

Zonder vormgever William van Vliet en verdediger Tim van Luxemburg was zichtbaar dat RCL de ploeg uit De Lier op vijf punten wilde gaan zetten. Behoudens in de openingsfase kende de formatie van Frank Bloemheuvel wat problemen, maar voor het overige controleerde RCL de tweestrijd. Nick Permanand en Thom Wijnalda wisten samen vier keer gevaar te stichten, terwijl doelman Matthijs de Vreede slechts één keer getest werd omdat de gretige Jelmer Vijlbrief zijn enige duel van de middag verloor. Doelpunten bleven voor de pauze uit op het gezellig drukke sportpark ‘De Zweth’.

Na de doelwisseling kreeg RCL weer de betere kansen, maar Leroy van Westrienen en Permanand hadden het geluk niet aan hun zijde.Halverwege de tweede helft werd de lont in het kruitvat gestoken. De Vreede kwam niet al te noodzakelijk uit zijn doel om een spaarzame aanval van LYRA in de kiem te smoren. Een spits ging echter over zijn been, waarna de doorlopende aanval kon worden afgerond door Coen van Mil. Scheidsrechter Roozeboom had echter al gefloten voor de overtreding en De Vreede mocht linea recta inrukken. Verdediger Martin Boom werd geslachtofferd, waarna reservekeeper Andor Niewenhuizen het restant moest volmaken. De openstaande vrije trap was hem echter direct te machtig.

RCL werd ondanks de numerieke minderheid sterker en sterker. Van Westrienen toucheerde de lat, terwijl ook Wijnalda en Permanand in de buurt kwamen van een meer dan verdiende gelijkmaker. Nadat Roy Zeestraten met twee gele kaarten op zak de poppetjes op het veld weer in balans bracht, besliste invaller Johnny Vermeer het treffen in blessuretijd.

RCL liet dus even los als dansleider, maar kan nog steeds uitstekende cijfers overleggen. Voor de tweede keer pas werden twee goals geïncasseerd en uitdager LYRA kreeg meer dan waarop het recht had. Bloemheuvel, doorgaans terughoudend over de titelkansen, moest de nederlaag sinds tijden even plaatsen, maar heeft alle vertrouwen in een goede afloop.

,,Als je me vraagt of we nog steeds de belangrijkste kampioenskandidaat zijn dan denk ik dat wel ja. Voetbalinhoudelijk waren we beter en eigenlijk was er niet veel aan de hand tot die rode kaart en tegengoal. Daarna werden we enkel maar gevaarlijker zelfs. Misschien is het wel goed om even van de kop af te zijn. Het zal in elk geval niets veranderen aan de speelwijze. We blijven aanvallen. Het leverde vandaag ook weer zeven kansen op en een beter resultaat was ook niet misplaatst geweest.”

LYRA- RCL 2-0 (0-0). 66. Voogt 1-0, 90.+2 Vermeer 2-0. Rode kaart: De Vreede (RCL, 65.), Zeestraten (Lyra, 74.). Scheidsrechter: Roozeboom. Toeschouwers: 450.

RCL: De Vreede , Kluts (70. De Boer), Boom (65. Nieuwenhuizen), Van der Klooster, Vijlbrief, Bloemheuvel, Permanand, Prins, Wijnalda, Van Westrienen, Van der Voort (51. Groote)