Matthijs de Vreede schoot er ‘s nachts zelfs wakker van. Die middag had hij RCL aan de leiding kunnen brengen tegen Haaglandia. Vanaf elfmeter joeg de doelman het projectiel over.

,,Moeten we het daar echt over hebben?”. Ik baal er nog verschrikkelijk van. William van Vliet was er niet bij en een paar andere jongens hadden al eerder een penalty gemist. Onze trainer gaf van tevoren aan dat ik de penalty zou moeten nemen, mocht die er komen. Ik heb er niet aan getwijfeld en greep de gelegenheid met beide handen aan. Ik had me voorgenomen om de bal hard en dwars door het midden te schieten. Tot mijn eigen ontsteltenis vloog dat ding over de lat.”

De betrouwbare doelman kreeg daarmee de grootste kans voor RCL bij Haaglandia, maar het was zeker niet de enige mogelijkheid voor de achtervolger van LYRA en GHC.

,,Na die strafschop hebben we nog zes kansen gehad en die gingen er ook niet in. Eigenlijk dicteerden we en hadden we de pot al halverwege moeten beslissen. De voorgaande wedstrijden liep het niet meer zo bij ons en nu dus juist wel. Maar ja, je moet ze er wel inschieten. Het is klasse van het team dat ze het mij niet hebben kwalijk genomen, maar ik werd er in elk geval wel wakker van.”

In de rust was RCL er volgens de Vreede ook nog van overtuigd dat het goed zou komen. Met wat meer concentratie voorin moest de opponent toch gekraakt kunnen worden.

,,Vervolgens gaat het binnen een paar minuten helemaal fout bij ons. Eerst een dekkingsfout en daarna gaat Jelmer (Vijlbrief, red.) in de fout. Het betekende zijn tweede gele kaart en dan sta je plots dus ook nog met tien man. Op zich denk ik dat die kaarten wel terecht waren, maar zelfs toen kregen we nog kansen. Anderzijds had de score ook nog verder kunnen oplopen dan die uiteindelijke 3-0. Gelukkig pakte ik ook nog drie moeilijke ballen. De organisatie was in elk geval weg en het kwam dus niet meer goed. Weg titel.”

RCL zal de hoofdprijs dus niet pakken, maar doet nog wel mee in de strijd om de derde periodetitel. Mede ook door de nederlaag van Oegstgeest.

,,We hadden ook voor die strijd goede zaken kunnen doen. Als we het karwei voor rust hadden geklaard…maar ja als telt nu eenmaal niet. Waarom schiet ik die pingel er gewoon niet in…potver…We moeten nu wel blijven geloven in een goede afloop. We zijn helaas ook wel afhankelijk van anderen, maar het is niet zo dat we opeens niets meer kunnen."

De Vreede met de vinger op de zere plek: ,, Feit is wel dat als we ervaren jongens missen het meteen lastiger is voor de ploeg. Anderen mogen dan ook opstaan, want we hebben er ook wat van 23 à 24 jaar binnen de selectie. Dit is een groep met perspectief, zoveel is zeker. Met wat versterking of beter gezegd ervaring in elke linie staat er wat te gebeuren bij RCL. Maar dit seizoen is het ook nog niet te laat, hoor.”