Anne Rene Kammenga kende een korte voetbalcarrière. De van oorsprong Leidenaar speelde slechts vier jaar voor de hoofdmacht van het roemruchte RCL dat toen in de hoogste klasse speelde . Waar vele teamgenoten wel hun emplooi vonden in het betaald voetbal was het de nu 49-jarige Kammenga die juist een andere weg koos.

 

Kammenga aadAl snel in zijn jonge jaren werd hij ontdekt door FC Amsterdam en later door Ajax. Er zou voor hem een prachtige toekomst in het verschiet liggen. Merkwaardig genoeg hapte Kammenga niet. Het waarom niet vertelt Rene Kammenga in het volgend relaas.

 

Aan de hand van ome Sjaak deed de jonge Kammenga zijn entree bij de Racing club. Een keurige vereniging en bovendien een club dat op zaterdag speelde vond de familie Kammenga. Want in huize Kammenga mocht er vanwege het geloof absoluut niet worden gevoetbald op de zondag, een gegeven waar zoonlief zich ook aan hield. Al snel werd zijn grote talent ontdekt. Hij nam in zijn voetballeven diverse posities in. Toch was de linksbackpositie hem lief : ,,lekker opstomen, ik had overzicht en was aanvallend ingesteld, heerlijk”, kijkt Kammenga verlekkerd terug. Slechts 16 jaar oud mocht hij al mee met het eerste. Het was het begin van een stormachtige, maar korte carrière. In het kader van de NCRV-bokaal werden toentertijd de duels van RCL zelfs op TV uitgezonden. ,,Onderweg terug een cafeetje in en dan naar je eigen wedstrijd kijken, een mooie tijd was dat” aldus de in Oegstgeest wonende Kammenga.

 

Op zijn achttiende kwam de linkspoot vast in het eerste (1980) . Hij hield het vier jaar vol. In die periode was het eerst FC Amsterdam, onder leiding van toen Tonny Bruins Slot en later Ajax, ook onder Bruins Slot, die hem graag zagen komen. Vooral Ajax zag in hem een ideale opvolger van de naar Liverpool vertrekkende Jan Molby. Het kwam er niet van. Studie, vriendin en geloof noopten hem tot stoppen. Maar ook de neerwaartse spiraal van RCL was een reden tot stoppen. Toch kwam Kammenga tot tweemaal terug bij zijn geliefde club. Inmiddels beland in de nacompetitie deed RCL tweemaal een beroep op de Leidenaar. En net zo vaak bleven de Leiderdorpers op het hoogste niveau acteren. Het was echter voor Kammenga ‘over en uit’ en hij hing zijn schoenen definitief aan de wilgen.

 

Op maatschappelijk niveau ging het hem voor de wind. Met kompaan Kees van den Broek is hij inmiddels al jarenlang eigenaar van Accountancy van den Broek. Toch begon het voetbal weer te kriebelen. Met een groep vrienden startte hij halverwege de jaren 90 een zaalvoetbalteam en tot aan de dag vandaag weet hij nu als een echte linksbuiten zijn doelpunten mee te pikken. Eindig is het wel want na dit seizoen behoort ook het zaalvoetbal tot het verleden. Hij pakt echter het tennisracket op en vindt momenteel meer plezier in deze sport.

 

Op de vraag of hij spijt heeft van het niet doorgaan van de transfer naar het Ajax heeft hij zijn antwoord klaar. ,,Spijt heb ik niet, maar ik ben nu toch wel nieuwsgierig hoe het was gegaan als ik had toegehapt. Ik had het zeker aangekund.”