vrijdag, maart 29, 2024
HomeTweede klasseRCL25 jaar in een notendop

25 jaar in een notendop

-

RCL speelde vanaf het seizoen 1976/1977 elf seizoenen onafgebroken in de eerste klasse, op dat moment de hoogste klasse in het amateurvoetbal. Na 25 jaar afwezigheid is RCL terug.

In een kwart eeuw is er veel veranderd. Al veel eerder werd de hoofdklasse ingevoerd en sinds één seizoen is daar de topklasse bijgekomen. Het hoogste niveau is voor RCL nog ver weg, maar geleidelijk aan is de Leiderdorpse formatie druk doende om de eer te herstellen.

 

Na degradatie uit de eerste klasse in het seizoen 1986/1987 volgde een degradatie, een jaar later, uit de tweede klasse. Enkele jaren daarvoor was onder meer IJsselmeervogels nog de tegenstander geweest, maar het verval was ingezet.

 

In de derde klasse konden de roodwitten ook al niet imponeren en pas in jaargang 1991/1992 werd de negatieve spiraal weer enigszins omgezet via promotie naar de tweede klasse. De opleving was van korte duur, want twee jaar later gleed de trots van Leiderdorp af naar de vierde klasse. Het resulteerde in naast een grafstemming in een plan om uit de drek weg te komen.

 

Dat streven werd met vallen en opstaan bereikt. Afwisselend werd er in de tweede en derde klasse gespeeld, maar de club bleef ambitieus om ook dat niveau weer eens te ontstijgen.

 

In 2009/2010 kreeg de Racing Club de kans via de nacompetitie, maar strafschoppen zorgde voor een vroege uitschakeling in de nacompetitie. Afgelopen seizoen lag rood en wit lange tijd op koers, maar na de winterstop werd de koppositie verspeeld. Uiteindelijk was een derde plaats het hoogst haalbare, maar op de slotdag kreeg de ploeg toch nog wat kleur op de wangen. Enerzijds door een 6-0 nederlaag bij GHC, maar anderzijds omdat die nederlaag juist zorgde voor een toetje en dus een kans om alsnog een volgende stap te maken.

 

In Gouda werd op 11 juni een brokje voetbalgeschiedenis geschreven door de Leiderdorpse formatie. De terugkeer naar de eerste klasse was een feit.

 

De weg richting Rijnsburgse Boys, ARC, Barendrecht en Noordwijk is nog lang. Dat zijn topklassers, die dus twee klassen hoger spelen. Andere ploegen uit de jaren tachtig die tweemaal per jaar op de rol stonden zijn Excelsior Maassluis, Heerjansdam en Quick Boys. De Katwijkse formatie is vooralsnog hoofdklasser, maar loopt net als RCL over van ambitie.

 

Van de ploegen die in het laatste jaar eerste klasse in de afdeling bij RCL speelden, is Spijkenisse ook een ploeg met naam. Het zou zomaar kunnen dat RCL en Spijkenisse eindelijk weer eens tegenover elkaar komen te staan volgend seizoen.

 

Andere ploegen uit die tijd waren Marken, NSVV, DSVP, Oostkapelle en RKAVIC. Clubs die nog veel langer te gaan hebben om op een hoger niveau terecht te komen. Als die clubs dat überhaupt al ambiëren. RCL is in elk geval op de weg terug en dat voelt op de Bloemerd als een bevrijding.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read