RCL kan zich opmaken voor weer een jaar in de tweede klasse. Sneu voor de Leiderdorpers, die in de return van de nacompetitie tegen Strijen een onterechte 1-0 nederlaag leden.  Aangezien RCL  op de Bloemerd met dezelfde cijfers had gewonnen was een strafschoppenserie noodzakelijk, die door Strijen werd gewonnen.  

Frank Bloemheuvel wees de blessure van Floris van der Geest aan als hét cruciale moment voor de uitschakeling van RCL. Inderdaad was het uitvallen (al na zeven minuten) van de Leiderdorpse schaduwspits, voor wiens kruisbanden wordt gevreesd, van grote invloed op het verloop van de wedstrijd. Collega-spits Thom Wijnalda kwam op een eiland te staan omdat zijn medespelers hem niet konden bereiken. ,,Hij miste zijn maatje in de spits en moest het alleen doen. Met alle respect voor de andere jongens, maar we leverden stootkracht in.” Wat al eerder bewezen is met de indrukwekkende productie, die de spelers als duo na de winterstop bij elkaar kopten en schopten. Voor de jaarwisseling bivakkeerde RCL zonder Van der Geest immers in de gevarenzone, om daarna een imponerende inhaalslag te maken.

Bloemheuvel had net zo goed naar arbiter Rijsbergen kunnen wijzen, maar deed het niet. De leidsman had met zijn beslissing om Strijen in de tweede helft een strafschop toe te kennen een even grote impact op het verloop van de wedstrijd. Die was na de hervatting amper een kwartier gespeeld, toen Merijn Roelof met de bal aan de voet het Leiderdorpse strafschopgebied binnendrong. Leroy van Westrienen, kort daarvoor in het veld gekomen voor Mitchel Jansen, blokte de bal correct, maar Rijsbergen zag door het struikelen van de spits een strafschop. William van Vliet, één van de betere Leiderdorpers, stond er vlak bij. ,,Ik liep al weg, dacht aan een corner. Tot mijn grote verbazing wees hij naar de stip.” Ook Strijenaar Sven Post, die later met rood het veld moest verlaten, reageerde verrast. ,,Iedereen kon zien dat het geen penalty was.”

De scheidsrechter was die mening in elk geval niet toegedaan. Strijen-aanvoerder Jaco Westbroek liet daarop vanaf elf meter doelman Matthijs de Vreede de verkeerde kant op duiken. Wellicht had Rijsbergen spijt van de makkelijk gegeven strafschop, want amper tien minuten laten stuurde hij Post met direct rood van het veld af. Het leek de weg vrij te maken voor de gelijkmaker, maar RCL, dat wel de gehele wedstrijd het overwicht had, probeerde het wel maar slaagde daar niet in. Strijen-trainer Geert Meijer zag de wedstrijd grotendeels hoofdschuddend aan en toonde zich aangenaam verrast dat zijn ploeg aan de de strafschoppenreeks toekwam. ,,Op het laatst konden we alleen maar tegenhouden. RCL is een goede ploeg, ze staan goed, hebben een prima middenveld en gevaarlijke buitenspelers. Of we mazzel hebben gehad? Wij spelen naar onze mogelijkheden, puur gericht op resultaat.’’ Dat leverde Strijen de doorgang naar voortzetting van de nacompetitie, tegen het Wassenaarse SVC’08.  Voor RCL rest het likken van de wonden. ,,We ontbeerden het vernuft in de zestien,” stak Van Vliet de hand in eigen boezem. We zijn van ver gekomen en hebben een mooie serie neergezet. Dit is even een zure appel, waar we doorheen zullen moeten bijten.”