interview167x60Nico van der Salm is geen trainer die graag op de voorgrond treedt. Nuchter, beschouwend en taxerend. Van der Salm is behept met een enorme passie voor het voetbal. Eenmaal op zijn praatstoel komen tal van onderwerpen langs. Een samenvatting van een interview met de huidige trainer van UVS.

 

Van der Salm was werkzaam met de jeugd van UDO en Rijnsburgse Boys. Voorts kwam hij uit met de landelijke A-jeugd van Alphense Boys. Daarna kwamen UDO, Docos, Katwijk, weer UDO en UVS op zijn pad.

 

Eerst maar eens gesproken over de resultaten van de blauwwitten. UVS startte stroef, maar won de laatste drie duels op rij en schoof flink op in de rangschikking. SJC werd anderhalve week zelfs finaal van het veld gespeeld. Een grote progressie dus in een paar weken tijd.

 

,,Het is een leuke, spannende competitie. Alles en iedereen pakt punten van elkaar en daardoor staat het gros van de ploegen nog boven op elkaar. Prettig dat we er heel wat punten bij hebben, maar voorlopig is het gaatje met de gevarenzone pas drie punten. Wij moeten ons dus echt niet rijk rekenen. Wel ben ik tevreden over het feit dat we al een aantal weken niet door de ondergrens zijn gezakt. Tegen SJC haalden we een ‘8’, maar als je dan een week later een ‘4’ scoort bij hekkensluiter Papendrecht, schiet je nog niets op. Gelukkig hebben we ook daar redelijk gespeeld, hoewel de omstandigheden bar en boos waren. De gemeente schijnt geen geld te hebben en het onderhoud van het veld is daar bij ingeschoten. Er viel nauwelijks op te bouwen en de omstandigheden waren als fysieke ploeg gunstiger voor Papendrecht. Toch zijn wij er goed mee om gesprongen en dat is dus positief te noemen. We streven ernaar om het niveau van SJC wekelijks te pakken, maar zo goed zijn we in andere wedstrijden nog niet geweest. Als we deze lijn kunnen voortzetten, zijn we op de goeie weg. Met VUC, GDA en FC Boshuizen staan er een aantal stevige klusjes voor de deur.”

 

In de voorbereiding gaf je aan bepaald niet zorgenvrij uit te kijken naar het nieuwe seizoen. Vier maanden later lijkt UVS evenwel goed mee te kunnen in de eerste klasse. Een meevaller dus?

 

,,We kunnen er niet onderuit dat dit een hele jonge groep is. Dat betekent nu eenmaal dat je kwetsbaar bent en dat je best wel eens te maken krijgt met een zeperd. Dat is ook gebleken, want we hebben een paar wedstrijden knullig weggegeven door kinderlijke fouten. Een periode klopte het gewoon niet in het veld. Het is moeilijk om daar de vinger op te leggen, maar ondertussen hebben we voetballend gezien stappen gemaakt. Ik vind ook dat het verantwoordelijkheidsgevoel moet verbeteren. En de jongens mogen elkaar daar best op aan spreken, daar wordt het team ook beter van. Zaken als te laat komen, zijn voor mij onbespreekbaar. Zeker als dat bij herhaling het geval is. Als je in het eerste speelt behoor je daar mee bezig te zijn. Je dupeert jezelf en het team. Dat kan gewoonweg niet. Onder aan de streep vind ik wel dat we moeten koesteren dat we vooruitgang hebben geboekt. Vooral omdat het elftal is opgebouwd met jongens die hier zijn opgegroeid. Het UVS-gehalte is groot en daar mogen we trots op zijn. Eigenlijk is enkel Tahir (Akhamrane, red.) van buitenaf gekomen en die speelt ook alweer een tijd hier.”

 

UVS wil weer hogerop en bij voorkeur op eigen houtje. Hoe zie jij dat?

 

,,Er is een periode geweest dat UVS ondersneeuwde door het geweld uit de Bollenstreek. Een duidelijk financieel verhaal. Toch heeft UVS al heel lang de jeugd op het hoogste niveau spelen. Daar mag men trots op zijn en van daaruit mag je ook best een eigen plan hebben om hogerop te komen. Er gaan weer geluiden op om in Leiden tot 1 grote club te komen. Ik realiseer mij dat dit lastig te verwezenlijken is, maar er zijn voorbeelden binnen andere sporten die laten zien dat het wel kan. Bij het basketbal zijn de krachten ook gebundeld van Katwijk, Oegstgeest en Leiderdorp. Ik begrijp echter ook wel dat het een moeilijk verhaal is om eigen talenten te moeten afstaan. UVS is, zoveel is zeker voor mij, druk doende om zich verder te ontwikkelen. Het complex is opgekalefaterd en het kunstgrasveld is vernieuwd. Wel ben ik de mening toegedaan dat er nog kritischer gekeken moet worden naar de accommodatie. De trainingsmogelijkheden zijn nog steeds gering. Wij moeten de A1 wegsturen van het veld en zij doen dat weer met de B1. Dat kan en moet dus beter worden geregeld. Belangrijk is voor mij dat de club een eigen gezicht wil houden. Dat zie je dus nu terug aan het eerste. Gerard Desar is daar mee begonnen en ik mag dat nu uitbouwen. Er staat een hele talentvolle groep, waarvan een groot deel niet lang geleden nog uitkwam in de A-jeugd hier. Als deze groep bij elkaar kan blijven en UVS kan er 1 of 2 kanjers bijhalen dan staat hier best wat moois te gebeuren. UVS doet daar van alles aan, maar zekerheden zijn er niet want andere clubs slapen ook niet.”

 

Opvallend is dat de publieke belangstelling niet groot is in de kikkerpolder. Zo had men tegen SJC kunnen zien dat er veel te genieten valt.

 

,,Dat niveau willen we graag halen als standaard, maar dat lukt je niet elke week. Ik ben het in elk geval met je eens dat het doodzonde is dat er soms weinig publiek is. Tegen SJC viel dat overigens nog wel mee. Eigenlijk vind ik het wel storend. Anderzijds besef ik mij ook dat het met duizend man ook nog lijkt tegen te vallen, omdat er hier nu eenmaal bijna 10.000 mensen kunnen plaatsnemen rondom het hoofdveld. Bij clubs als Docos en GHC staat men heel kort op het veld en lijkt het al snel druk. De loop naar UVS zit er nog niet echt in. Jammer, want op zondag spelen enkel FC Boshuizen, SJC, VVSB en UVS op hoger niveau, terwijl de concurrentie op de zaterdag veel groter is. Ook mis ik wel dat spelers die hier op zaterdag spelen niet zo heel snel op zondagmiddag komen kijken. Het belangrijkste is dat we goed spelen, dan neemt het aantal wellicht gaandeweg toe. We hebben het enigszins zelf in de hand.”

 

Met wie babbel jij veel over het spelletje?

 

,,Ik spreek veel met Hein (van Heek, red), maar dat is logisch want hij is familie. Verder sta ik vaak in contact met Robbert de Ruiter van Noordwijk en op school met Robert Susan en Jesper Neuteboom. Bij UVS mag ik graag een boom opzetten met de Overdijkjes en Hans van Leeuwen. Op zondag is het vaste prik met Fabian (Schouten, red.). Ik heb lang met Faab gewerkt en we nemen altijd even de uitslagen door en de verrichtingen van de clubs.”

 

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

 

,,Dat laat ik op me afkomen. Ik heb er nog altijd veel lol in om een elftal op te bouwen. In elk geval moet ik een sterk gevoel hebben dat we iets met elkaar aan het doen zijn om beter te worden. Wat dat betreft heb ik het tot nu toe wel getroffen met de clubs waar ik heb gewerkt. Dat kan ook wel eens anders uitpakken. Ik zie wel wat er nog op mijn pad komt. Bij een aantal clubs pas ik zeker weten niet. Vooralsnog is er nog geen gesprek geweest met UVS. Mocht het hier stoppen dan komt er wel weer een andere club, want ik word best wel eens gebeld. Ik beleef er veel lol aan om trainer te zijn, maar ik hoef er niet van te leven. Daar ben ik nuchter in. Ik kan altijd nog de keuze maken om twee keer te trainen en een avond zelf te tennissen of drie keer per week te trainen. Beide gevallen vind ik prima eigenlijk.”