voorbeschouwing167x60Ronald Kuijt en Bob den Hollander speelden vorig seizoen nog bij een andere club. Kuijt kwam Valken’68 versterken, terwijl Bob den Hollander de Quick Boys-jeugd inruilde voor een plaats in de hoofdmacht bij Oegstgeest. Aanstaande zaterdag komen de twee spelers elkaar tegen in de onderlinge confrontatie.

 

Leeft de derby al bij jullie of komt dat pas later in de week?

 

Kuijt: ,,Het gaat mij vooral om de punten, tegen wie we ook spelen. Misschien dat er wat meer publiek op afkomt en dat is wel leuk natuurlijk. Ik ken Arie van Duijn, de trainer van Oegstgeest, nog van mijn periode FC Rijnvogels. Dat is dan wel aardig. Voor mij was dat een prettige trainer. Een man met emoties en dat mocht ik wel. Recht voor zijn raap en met humor in huis. Maar goed, dat telt zaterdag natuurlijk niet.”

Den Hollander: ,,Voor anderen is het misschien wel een aparte wedstrijd, maar mij zegt het eigenlijk niets. Elke wedstrijd moet gewonnen worden, of dat nou tegen de buren is of dat het een tegenstander is uit een andere regio. Ik bemerk bij een aantal spelers wel dat er een gevoel leeft dat ze ‘Valken graag pakken’. Dat zal alleen niet eenvoudig worden, want ze hebben al aardig wat punten verzameld, terwijl wij stroef zijn gestart. Anderzijds, we hebben aan vertrouwen gewonnen na de winst van afgelopen zaterdag, dus een tweede zege op rij zou wel lekker zijn.”

 

Hoe staan jullie teams ervoor, niet alleen qua punten maar ook gezien de vorm?

 

Kuijt: ,,Het zegt wel wat dat we nog ongeslagen zijn. Alleen Gouda was een betere ploeg, maar verder waren we telkens verre van de mindere. Eerlijk gezegd hebben we wat punten laten liggen en hadden we dus nog dichterbij de kop kunnen staan. Of misschien zelfs eerste. Mijn gevoel zegt ook meer en meer dat we een rol van betekenis kunnen spelen. Er is een enorme drive en wilskracht binnen deze groep. Wel is het zo dat het keer op keer spannende potjes zijn. De verschillen zijn niet erg groot. Valken staat drie punten achter op de leider, terwijl Oegstgeest maar vier punten minder heeft dan Valken en heel laag staat. Dit kan wel eens spannend gaan worden tot de laatste wedstrijddag.”

Den Hollander: ,,De laatste twee wedstrijden van ons waren beter, maar daarvoor was het niet veel soeps. Voetballend liep het aanvankelijk niet en afspraken werden niet nagekomen. Als een individu zich niet weet te houden aan die afspraken, is dat natuurlijk funest voor een ploeg. Ik moet zelf ook nog beter kunnen, maar men is niet ontevreden over mijn functioneren tot nu toe. Ik ben ook pas eerstejaars senior dus ik moet nog veel leren. Ik kan niet ontevreden zijn over het feit dat ik al vijf keer in de basis ben gestart. Enkel niet tegen Roodenburg, maar toen was ik op kamp geweest. Maar wat ik zeg, we maken stappen vooruit. Enkel dinsdagavond niet. We speelden een oefenpot tegen een combinatieteam van Katwijk. Weliswaar waren we niet compleet, maar ik heb een uitslag van 2-14 niet eerder meegemaakt. Laten we het er vooral niet over hebben.”

 

Wat weten jullie van de tegenstander?

 

Kuijt: ,,Helemaal niks eigenlijk. Maakt ook niet veel uit. Net als onze trainer (Andries Wendt, red.) vind ik dat je van je eigen kracht moet uitgaan. Ons niveau is nog te wisselvallig. Niet enkel van wedstrijd op wedstrijd, maar ook in fases van duels. Dan is het weer een kwartier prima en daarna zakken we helemaal weg. Dat moet er nog uit. We vergeten wel eens de rust te bewaren. In elk geval heb ik begrepen dat Oegstgeest een jonge ploeg heeft. Valken’68 kan van elke ploeg winnen in deze klasse, dus waarom niet van Oegstgeest?

Den Hollander: ,,Het moet een sterke ploeg zijn, maar ik weet eigenlijk niet veel van ze. Dat zal ongetwijfeld donderdagavond worden verteld op de trainingsavond. Ik ben niet het type dat bezig is met tegenstanders.”

 

Wanneer ben je zaterdag tevreden?

 

Kuijt: ,,Enkel bij winst. Ik wil altijd winnen en ik heb ook het sterke gevoel dat dit zaterdag lukt. Waarom? We hebben veel kwaliteit. Het is gezellig op de club en binnen het team. Ik heb het enorm naar mijn zin en nog meer als ik win.”

Den Hollander: ,,Met drie punten. Niks meer, niks minder.”

 

Een voorspelling dan maar, heren.

 

Kuijt: ,,Eh, ik zeg 2-0. Of ik scoor? Ja, schrijf dat maar op. Dat is wel een leuke uitdaging. Ik hoop vooral dat ik langer kan spelen, want ik kamp al vanaf de voorbereiding met pijntjes. Dan de lies, dan de hamstrings en dan weer de kuit. Allemaal spierblessures. Ik word wel in bescherming genomen en weet voor mezelf wanneer ik moet stoppen. Het is overigens geen nieuw hoofdstuk, want ook voordat ik hier kwam kende ik helaas veel blessures.”

Den Hollander: ,,Ik zet in op een zakelijke overwinning. 1-2 voor Oegstgeest. Ja, en ik scoor. Tot nu toe is dat al vier keer gelukt en ik wil er tegen Valken graag wat aan toevoegen.”

 

Toegevoegd kan nog worden dat Den Hollander koos voor Oegstgeest, omdat een aantal vrienden daar al speelden en zijn familie ook al nauw verbonden was aan het complex aan de Voscuyl. Quick Boys vond de jongeling een mooie ervaring, maar vooralsnog heeft hij zijn plaats gevonden bij de tweedeklasser. De in mei van dit jaar negentien geworden aanvaller ziet wel wat de toekomst brengt. Quick Boys blijft voor hem op zich wel een ‘mooie uitdaging’. Kuijt hikte tegen het eerste aan van Katwijk, maar blessureleed zat hem vaak in de weg. Ook speelde hij voor Rijnvogels, maar nu wil hij er alles aan doen om er met Valken’68 ‘alles uit te halen.’ Een periodetitel ziet hij al helemaal zitten.

 

In het seizoen 2009-2010 stond het duel voor de laatste keer op de rol. In Valkenburg ging Oegstgeest met een 2-4 zege aan de haal. In dat seizoen eindigde Oegstgeest als derde, om via de nacompetitie te promoveren, en finishten de geelhemden als zesde.