Venijn in de staart op Adegeest

-

Voorschoten – Dat de doelstellingen van Voorschoten ’79 en Alkmania dit seizoen van verschillend niveau zijn, is een gegeven. Het pas gepromoveerde Alkmania gaat dit seizoen voor minimaal handhaving, dan wel de middenmoot. Voorschoten ’97 haalde al drie jaar achtereen de nacompetitie, maar was even zoveel keren niet succesvol.

Het Voorschoten van Stefan Luykx wil dit jaar opnieuw de nacompetitie halen. Speler Dario Tunjic is stelliger: ,,Wij gaan dit jaar voor het kampioenschap.” Of de doelstellingen van beide elftallen na de 2-1 overwinning van de thuisclub bijgesteld moeten worden, is na deze matige wedstrijd de vraag.

Beide elftallen openden het duel voorzichtig, met aan beide zijden enkele mogelijkheden. De grootste kans was na zeven minuten spelen voor aanvaller Niels van den Berg (ex-DoCoS) van Voorschoten ‘97. Zijn soloactie voor het doel van keeper Van der Marel, die een uitstekende wedstrijd keepte, werd gepareerd. Voorschoten ’97 kwam langzaam beter in de wedstrijd, wat resulteerde in een licht veldoverwicht. Mede door het goede verdedigen van Alkmania, met Rob Opdam als uitblinker, ontstonden er echter weinig uitgespeelde kansen.

Voorschoten-trainer Luykx was weinig vleiend over de verdedigende speelwijze van Alkmania: ,,Zij hielden veel mensen achterin, een sterk bezet middenveld en één of twee aanvallers. Het is hun goed recht om zo te spelen, maar zeker niet míjn speelwijze”, aldus de winnende trainer. Dat Alkmania in de dertigste minuut op voorsprong kwam, was echter niet eens zo onverdiend.  Danny van der Veer gaf de voorzet, en al glijdend maakte Lars Daams (of was het Voorschotenaar Robert Toret zelf?) de 0-1. Kort daarna kreeg Alkmania via Ed van Hameren nog een mogelijkheid om te scoren, maar dit keer ging de bal er niet in. Voorschoten ’97 kwam vervolgens na een overtreding van Arjan Spring in ‘t Veld op de gelijkmaker via een uitstekend ingeschoten vrije trap van Ivo Nolet (1-1).

Na rust veranderde het spelbeeld nagenoeg niet. Hoewel Voorschoten ’97 het initiatief naar zich toetrok, was het toch Alkmania dat de eerste kans kreeg. Door een blunder in de verdediging kon Seth Felix ongehinderd oprukken naar het vijandelijke doel; hij schoot de bal echter te gehaast naast het goal. De vlakke wedstrijd veranderde in de laatste vijftien minuten. Na een knappe één-twee-combinatie kwam Rob Opdam alleen voor de doelman van Voorschoten, omspeelde deze en werd vervolgens neergelegd in het strafschopgebied. De toegekende strafschop werd echter door Danny van der Veer gemist na een uitstekende reactie van keeper Abdel Lamrabette. Dat de winnende treffer alsnog in de 89e minuut tot stand kwam door een uitstekend ingekopte bal van Robbert Toret -uit een voorzet van Ivo Nolet- was zuur voor Alkmania, maar niet onverdiend voor thuisploeg Voorschoten (2-1).

Trainer René Ras was na afloop ontgoocheld en vond dat zijn ploeg gezien de eerste helft een overwinning had verdiend. Zijn collega-trainer Luykx dacht hier anders over; hij vond dat zijn ploeg voetballend beter was dan de opponent, mede gezien het aantal kansen dat Voorschoten ’79 kreeg.

Ook de uitblinkende Opdam van Alkmania was na afloop zeer teleurgesteld in de wijze waarop zijn ploeg de 1-1 inde laatste minuut alsnog uit handen gaf: “Onnodig”, noemde hij het. Wel vindt hij dat zijn ploeg elke week beter gaat spelen, wat voor de toekomst perspectief biedt. Dario Tunjic, ex-speler van Alkmania, was niet ongelukkig dat de overwinning alsnog in Voorschoten bleef. Zeker nadat vijf minuten daarvoor Alkmania de strafschop miste: ,,We hebben een wat gelukkige overwinning behaald in een niet al te beste wedstrijd.”