Volgens Dennis Olman was de stemming na afloop in de kleedkamer aanvankelijk bedrukt bij zijn spelers. Kennelijk niet tevreden met de uitvoering van het duel met Haaglandia. Het zegt veel over de aspiraties van het jeugdige GHC, dat door de 1-0 zege pardoes de nieuwe virtuele leider is van de tweede klasse. En dat nog wel als nieuwkomer.

Denderend was het duel inderdaad niet, maar de overwinning kwam de ploeg uit Leiden Zuid-West wel toe. Meerdere dotjes van kansen werden niet verzilverd voor een veilige voorsprong, waardoor Haaglandia in de wedstrijd bleef. Na een middagje van van-dik-hout-zaagt-men-planken kwam GHC zonder kleerscheuren over de finish. Vervolgens bleek koploper RCL ook nog eens verloren te hebben.

Olman nam in de nastoot een meer complimenteuze houding aan. ,,Ze moeten vooral trots zijn op zichzelf. Voetballend was het vooral in het laatste halfuur moeizaam, maar ik deel een dikke tien uit voor de werklust. Wij willen elke week leuk voetbal laten zien, maar dat zit er simpelweg niet in. Het is nog te wisselvallig. Al met al staan we er uitstekend voor en dus heb ik toch hoofdzakelijk een prima gevoel bij deze middag.”

Na vijf minuten kreeg GHC al een grote kans via Tim Rietkerk, maar oog in oog met Jaap van der Griend verdween de bal via de doelman enkele decimeters naast. Tien minuten later ging Richard Guffens voor dezelfde exercitie, op een steekpass van Ron Annokkee, en nu was het wel raak. Kort daarop tekende de spits bijna voor zijn vijfde treffer na zijn recentelijke terugkeer. Annokees inzet na een schot op de paal van Rietkerk had ook de 2-0 al moeten zijn. De geringe marge bleef echter staan, waarna Haaglandia de controle over de wedstrijd van GHC zoetjes aan ging verstoren.

Pas in de tweede helft kregen de bezoekers de grootste kans op de gelijkmaker. Van grote afstand trof Stefano Stramin de onderkant van de lat. Hassan Acarer kreeg het vervolgens van elkaar om van dichtbij te falen. GHC ontsprong de dans, maar daarvoor had de driekleur via Richard Versteden het ontvlambare duel al van een definitieve winnaar kunnen voorzien. Eerst was de aanname niet in orde voor een vrije doortocht en daarna had afleggen een beter idee geweest dan op eigen succes uit te gaan. De gemiste kansen zorgden wel voor een spannend slotstuk, waarin de talentvolle doelman Daan Ouwerkerk (17) zijn ploeg in hachelijke situaties er doorheen sleepte.

Michael van Voorthuizen, voorheen DoCos, glunderde wat langer na afloop van het gewonnen duel wel overtuigend. ,,We hebben nu elke tegenstander gehad en ik denk dat wij in staat zijn om van iedereen te winnen. Als we nu ook slechte potten omzetten in winst, neemt het gevoel op een mooi slot zeker wel toe.”

Uit de woorden van de kleinste mannetjesputter van het veld sprak bravoure overeenkomstig met zijn spel. ,,Nadat Mark Ouwerkerk eerder geblesseerd raakte, kwam ik op de rechtsbackpositie te spelen en daar sta ik nu sindsdien. Van mijn lengte moet ik het niet hebben, maar dat probeer ik te compenseren met mijn mentaliteit.”

Met die mentaliteit zit het aan de Vliet wel snor. Opgeteld bij een reeks meer dan aanvaardbare wedstrijden leverde het GHC tot dusverre het virtuele leiderschap op.

,,We moeten nu met beide benen op de grond blijven staan. De doelstelling van handhaving is inmiddels omgezet naar de wil om bij de eerste drie te eindigen en nacompetitie te spelen”, stelde Olman monter.

GHC- Haaglandia 1-0 (1-0). 17.Guffens 1-0. Scheidsrechter: Knuppe. Toeschouwers: 200.

GHC: D.Ouwerkerk, Van Voorthuizen, Gonlag, Maaskant, M.Ouwerkerk (89. Van Heusden), De Roode, Versteden (73.Van Duivenbode), Schouls, Guffens, Annokkee, Rietkerk (87. Arnoldus).