Met 0-3 aan de leiding gaan en dan toch met 4-3 verliezen. Het overkwam GHC bij FC ’s-Gravenzande. En dat ook nog eens in een kort tijdsbestek. Danny Maaskant was er daags na de nederlaag nog ziek van.

 

Met Max Bueno de Mesquita vormde hij het centrale verdedigingsblok bij GHC. Ruim vijfenzestig minuten lang stond de defensie van de Leidenaren als een robuust huis, maar uiteindelijk ontstond er lekkage en betonrot.

 

,,Zelfs na een nachtje slapen ben ik er nog ziek van. Alles klopte bij ons en er was geen wolkje aan de lucht. De tegenstander was weliswaar de bovenliggende partij, maar wij waren levensgevaarlijk met onze uitbraken en met een 0-3 stand heb je toch het idee dat de tweede winstpartij in de knip zit. Blijkbaar zijn we dan niet volwassen genoeg om een wedstrijd uit te spelen. Binnen een kwartier tijd incasseerden we vier doelpunten.”

 

Wat was het moment van de kentering?

 

,,De 1-3 ontstond uit een ongelukkige strafschop. Max werd in de zestien aan zijn shirt getrokken, waardoor hij te laat was met zijn tackle. In plaats van een vrije trap voor ons, ging de bal op de stip. Max gaf mij aan dat hij ook nog eens de bal raakte en niet de tegenstander.

 

Vervolgens kregen wij een stormloop om de oren en we bleken niet meer in staat om elkaar te coachen. Noch in het veld, noch met aanwijzingen van de kant. Alle controle was weg.”

 

Toch hadden jullie nog een marge van twee goals. Wat ging er daarna fout?

 

,,De 2-3 viel ook snel en toen voelde ik al aan dat het fout zou gaan. Bij de 3-3 was ik helaas zelf betrokken. Een aanvaller ging er vandoor en ik besloot om de noodrem te hanteren. Dan maar een rode kaart, maar geen tegentreffer. De overtreding heb ik bewust ingezet buiten de zestien, maar die aanvaller viel binnen de zestien. De scheidsrechter besloot mij geel te geven en daarnaast kregen wij de tweede pingel tegen.

 

Dat de 4-3 ook nog viel, was een fikse tegenvaller. Maar het paste wel in het beeld van de slotfase, want we maakten de goal zelf. Zoveel tegenslag, het paste in het verhaal van de middag.”

 

Een buitenstaander begrijpt dat dit al met al een beroerde middag werd voor GHC, maar toch zullen jullie weer aanknopingspunten hebben gevonden. Ben je het daar mee eens?

 

,,Goed beschouwd had GHC zes punten moeten hebben uit twee duels. Dan wordt het vertrouwen nog groter en het zou ook niet onterecht zijn geweest. Nu gaan we het volgende duel toch even anders in. Een tweede zege zou zo lekker zijn geweest, zeker omdat wij hier in principe niet hoefden te winnen. ’s-Gravenzande is een titelkandidaat tenslotte.

 

Voor hetzelfde geld lopen we kort na rust uit naar 0-4, 0-5 of zelfs 0-6. Ik had zelf ook een kopkans, die had er ook zo maar in kunnen gaan.”

 

GHC is voor het eerst eersteklasser en de start mag hoopgevend worden genoemd. Ook al verlies je nu sinds tijden weer eens.

 

,,Nadat we de titel pakten vorig seizoen, was ik wel zo reëel om te denken dat we tekort zouden komen in de eerste klasse. Dat blijkt tot dusverre een misvatting. De voorbereiding heeft ook bewezen dat we echt niet zo slecht zijn. Dat besef is er zo zoetjes aan ook wel bij de spelers en de begeleiders.”

 

Alexandria is de volgende tegenstander. Ook al een ploeg die ambities heeft om de hoofdklasse in te stappen. Wat weet je van hen?

 

,,Onze trainer heeft al aangegeven dat zij een counterploeg hebben. Tegen Vitesse Delft, zo vernam ik uit betrouwbare bron, zijn ze weggespeeld. De uitslag was echter wel 1-0 voor Alexandria. Ook bij Rijnvogels waren ze niet beter, maar ze wonnen ook in Katwijk. We zullen niet in hun val moeten lopen, maar ondanks onze nederlaag van zaterdag heb ik wel vertrouwen in een goede afloop.”

 

Het is logisch dat GHC voorzichtig is, maar de start is absoluut niet ondermaats te noemen.

 

,,Wij klopten Leonidas vrij eenvoudig en zij hielden Smitshoek, een andere mogelijke kampioensploeg, in bedwang. Opgeteld bij de mogelijkheden die we afgelopen zaterdag kregen om weer te winnen, is het inderdaad een aardige start. Toch blijf ik ziek van de nederlaag en dat nare gevoel gaat pas weg als we elkaar maandag weer hebben gezien bij de training. Dat is toch een moment van met elkaar geconfronteerd worden en dus met het gevoel dat we zes punten hadden moeten hebben. Daarna gaat de knop om naar volgende week zaterdag. Hoe dan ook; we staan er goed op met GHC.”