interview167x60
Eind vorig seizoen lichtte Ed Kluivers voorzitter Phil Verstraten al in dat hij Lugdunum maximaal nog een seizoen onder zijn hoede zou nemen. Anderhalve week geleden bracht hij zijn eerdere besluit naar buiten bij zijn spelersgroep. Kluivers heeft de intentie om het seizoen af te maken, maar de vraag is of hij die kans krijgt. Een openhartig interview aan de vooravond van een bestuursvergadering.


Van waar de keuze om de spelersgroep in oktober in te seinen?

,,Het leek mij het beste moment. Het bestuur is al langer op de hoogte en zij hadden dus meteen ruimschoots de tijd om een opvolger te gaan zoeken. Aan de groep heb ik het meegedeeld na een reeks slechte resultaten. Dit in de hoop om een ommekeer te bewerkstelligen en er samen alsnog een succesvol seizoen van te maken. Over mijn besluit heb ik met sommige jongens nog gesproken, maar ik vind het veel belangrijker dat het op het veld weer gaat lopen.”

Wat is dat toch met Lugdunum? De voorbereiding was meer dan in orde, oefen-en bekerduels worden aangegrepen om de kwaliteiten te etaleren. Op zaterdag gaat het echter keer op keer mis.

,,Afgelopen dinsdag speelden we nog tegen ‘s- Gravenzande, een eersteklasser. Vandaag heb ik even op hun website gekeken en daarop stond terecht dat zij ‘alle zeilen moesten bijzetten’. Daar was ook geen woord aan gelogen. Vorige week liepen we RCL ondersteboven. Dus we kunnen het echt wel. Enkel denken we het op zaterdag wel even te fiksen, maar zo simpel werkt het niet. Met zestig procent inzet haal je geen resultaten. Doodzonde, want als we het niveau van die oefen-en bekerduels wel kunnen doortrekken in de competitie gaan wij heel snel wedstrijden winnen.”

Maar geniet jij nog wel de onvoorwaardelijke steun van het bestuur en de spelersgroep?

,,Dat betwijfel ik. Kijk, als ze me weg willen hebben dan kan ik dat niet tegenhouden. Ik stap opzij als ze een andere keuze maken. Dan wil ik echter wel doorbetaald worden. Het kan toch niet zo zijn dat ik in het eerste jaar kampioen word en vorig seizoen een periodetitel pak en er nu plotseling niks meer van kan? Lugdunum is op sterven na dood geweest en ik mag toch stellen dat de boel weer aardig op zijn pootjes terecht is gekomen. Ik werk ook veel met de jeugd hier en die onderbouw is ook naar een hoger plan getild. Maar goed; als het moet gebeuren dan zij het zo. Ik zal hoe dan ook vetrekken met opgeheven hoofd en met de borst vooruit. Liever maak ik het natuurlijk af met Gerrit du Prie. Als ik die kans krijg, en daar ga ik nog steeds wel vanuit, dan ga ik wel het een en ander veranderen.”

Daarvan uitgaande, wat ga je dan veranderen?

,,Een aantal jongens vertoont nou niet echt volwassen gedrag. Dat is een pijnpunt. Daarnaast mag je er als trainer vanuit gaan dat de opgedragen taken worden uitgevoerd. De voorbije jaren gebeurde dat en de resultaten waren ernaar. Als er nu spelers verzaken in dit opzicht, zadelen ze andere spelers maar vooral het team op met een probleem.”

Kan Lugdunum het zich wel veroorloven om tussentijds een andere trainer aan te stellen?

,,Het zou in elk geval iemand van buitenaf moeten zijn, want er is verder niemand binnen de club met de vereiste papieren.”

Hoe kijk jij naar de groep en denk je zelf dat het goedkomt?

,,Kwalitatief is Lugdunum in staat om uit dit dal te klimmen. Vergeet ook niet dat het niet bepaald mee heeft gezeten. Paal, lat en meer van dat soort pechgevallen. In elk geval sta ik nog steeds voor 100% achter deze groep. Ik durf het nauwelijks uit te spreken, maar van Polanen zaterdag gaan we winnen. Daar ligt onze uitdaging. Zij zijn nog ongeslagen en dat moet onze drive zijn.”

Wordt het speelplan veranderd? Vaak speelt Lugdunum 1 tegen 1 achterin om wat te noemen.

,,In principe spelen we 4-3-3. Tegen ’s-Gravenzande hebben we het anders opgepakt met 4-4-2. Dat ging uitstekend, dus de kans is groot dat we het nu zo gaan invullen. Ik vind dat spelers beide systemen aan moeten kunnen. En als je in een wedstrijd moet forceren dan ben je ook verplicht om risico’s te nemen. Als iedereen maar omschakelt bij balbezit en balverlies.”

Volgend seizoen ben je in elk geval weg. Waar liggen je ambities?

,,Eind vorig seizoen ben ik benaderd door Katwijk om daar te komen werken met de jeugd. Achteraf was dat misschien een juiste keuze geweest. Anderzijds, de spelersgroep van Lugdunum  wilde graag met mij door. Hoe dan ook; ik heb mij bewezen als trainer en niemand praat mij anders aan. Misschien wordt het wel tijd voor een niet- Leidse club. Bij Voorschoten’97 heb ik het ook enorm naar mijn zin gehad. En waarom geen club als bijvoorbeeld DOSR of Bernardus? Graag ga ik werken met een jonge, leergierige groep met ambities. Ik heb de benodigde papieren en ook ervaring in de functie van Hoofdopleidingen en Technisch Jeugd Coördinator. Op landelijk niveau spelende jeugd trainen zou ik ook kunnen en leuk vinden. Ik ben in elk geval nergens te groot voor.”