HomeVoetbalnieuws-leidenEerste kwartier kost FC Rijnland de kop

Eerste kwartier kost FC Rijnland de kop

-

artikel image rijnland 3Wegens afwezigheid van de scheidsrechter begon de wedstrijd tussen Stompwijk ’92 en FC Rijnland afgelopen zondag een half uur later dan gepland. Misschien was dat wel de reden dat de Rijnlanders het spoor compleet bijster waren in de beginfase van de wedstrijd.

Op het kunstgras van Stompwijk was het de thuisploeg dat vanaf het begin de aanval koos. In de eerste minuut was het al bijna raak, maar de kopbal van linksbuiten Toby van Marwijk trof net geen doel. Even later kwam de treffer dan toch; dit keer probeerde Van Marwijk het met een schot van buiten het zestienmetergebied. Nadat de bal licht was aangeraakt, verdween de bal achter Rijnland-goalie Diego Gubler.

Je zou denken dat Rijnland nu wel wakker was geschud, maar dat bleek niet het geval. Twee minuten na de openingstreffer werd de score namelijk verdubbeld en zat Stompwijk op rozen. De gifbeker was echter nog lang niet leeg voor Rijnland; de twee volgende kansen leverden even zoveel doelpunten op, waardoor de thuisploeg na een kwartier spelen al op een comfortabele 4-0 voorsprong stond. Rijnland-trainer Ronald Mink besloot in te grijpen. Hij haalde rechtsback Pablo Luiten naar de kant, die werd vervangen door Martijn Storsbergen. Kort daarna kreeg Stompwijk een dot van een kans om de 5-0 op het scorebord te zetten, maar in plaats daarvan ontstond er uit de tegenaanval een penalty, nadat Maik van Koppen was gevloerd. Stefan Distelvelt bleef koel en benutte dit buitenkansje: 4-1.

Na 25 minuten spelen beging Rijnland-speler Distelvelt een zware overtreding, waarbij hij goed weg kwam met geel. Niet veel later besloot Stompwijker Nick van den Bosch een aanslag te plegen op de benen van Robert Dros; verbazingwekkend genoeg kwam ook hij weg met slechts een gele kaart. Tien minuten later kreeg Rijnland de volgende klap te verwerken: keeper Diego Gubler tastte mis bij een corner en sloeg de bal in eigen doel. Hierdoor werd de marge opnieuw vier doelpunten en een afstraffing dreigde, zeker nadat Stompwijk nog voor rust de 6-1 op het scorebord bracht. Mink besloot opnieuw in te grijpen en haalde spelmaker Distelvelt naar de kant voor Peter Zaalberg. Terwijl iedereen al met zijn gedachten bij de thee zat, was het Jeffrey Smeele die de score wat draaglijker wist te maken voor de Leidenaren. De ruststand werd hiermee bepaald op 6-2.

In de tweede helft was een veel gretiger Rijnland te zien. Vijf minuten na rust was het dan ook meteen raak. Nadat Youri van de Steenhoven de bal met het hoofd teruglegde, was het invaller Peter Zaalberg die scoorde. Rijnland was opeens heer en meester en Stompwijk was geen schim meer van de ploeg uit de eerste helft. Doelpunten van de Rijnlanders bleven echter uit. Een schot van Smeele miste de benodigde kracht en de afgemeten voorzet van linksback Robert Dros werd niet afgemaakt door Peter Zaalberg. Ook Van Koppen, de gevaarlijkste man aan Rijnland-zijde, scoorde niet, hoewel hij met zijn snelheid de statische verdedigers van Stompwijk de nodige kopzorgen wist te bezorgen. De wedstrijd kabbelde richting het einde; Stompwijk geloofde het wel  en koesterde de belangrijke drie punten in de race om het kampioenschap.

Rijnland-linksback Robert Dros was na de wedstrijd duidelijk in zijn commentaar: ,,We hebben de wedstrijd in de beginfase weggegeven. We waren niet scherp genoeg en persoonlijke fouten hebben ons de kop gekost. Onze nummer 10, Stefan Distelvelt, kan geweldig voetballen, maar in de omschakeling liet hij steekjes vallen. Dat was dan ook de reden dat hij nog voor de rust naar de kant werd gehaald. Wel vind ik dat we ons vanaf het laatste kwartier in de eerste helft herpakt hebben en nog hebben geprobeerd er wat van te maken. Dat is helaas niet gelukt.” Ook over de doelstelling voor de tweede seizoenshelft was hij duidelijk: ,,Een aantal weken geleden hadden we nog titelaspiraties of in ieder geval een plek bij de eerste drie. Dat wordt na deze nederlaag lastig, zeker als je elke week een aantal spelers mist. Misschien dat er na de winterstop nog een periodetitel in zit, we zullen zien.”