ts-sjzSJZ- (zondag, 3A)- Voor een zwemmer is het van het grootste belang om goed uit de startblokken te denderen. Als voetbalclub hoop je, de voorbereidingen eenmaal achter de rug, ook zo snel mogelijk punten te sprokkelen. SJZ kende wat dat betreft een droomstart. Ronald Rosdorff wreef zich wekelijks in de ogen en zijn glimlach werd breder en breder.

SJZ liet dus direct de tanden zien en staat nog steeds hoog genoteerd. We spreken dus met een tevreden trainer?

,,Ik heb een alleszins positief gevoel. Allereerst is het niveau beduidend hoger dan dat ik gewend was in de vierde klasse. Het is ronduit een leuke poule en over onze eigen positie kan ik tevreden zijn. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht er zo voor te staan na de eerste reeks wedstrijden. Het zal lastig worden om het vast te houden, maar die uitdaging gaan we zeker wel aan. Onderweg zijn we een paar keer goed weggekomen. Anderzijds denk ik dat we bijvoorbeeld tegen Foreholte en Teylingen te weinig hebben gekregen. De huidige positie is in elk geval niet gestolen. Grote uitslagen komen ook niet veel voor, dat was voor mij vorig seizoen wel anders met Alkmania. Het verschil met de onderkant van de vierde klasse en de top van de derde klasse is echt enorm groot.”

Zoveel is er niet veranderd in Zoeterwoude, waar ligt het geheim van de eerste seizoenshelft?

,,Eigenlijk zijn er maar twee echte wijzigingen in vergelijking met vorig seizoen. Guus de Goede kwam over uit de A en Hans Coret verruilde GHC voor SJZ. Mede door hun inbreng zijn we aanvallender gaan voetballen. En als we geen balbezit hebben dan kunnen we druk zetten. Dat vreet energie, maar het heeft wel de nodige resultaten opgeleverd. SJZ heeft nu altijd aanvallende intenties en dat heeft positieve pers opgeleverd.”

Wat moet er nog veranderen?

,,Het positiespel kan nog wel beter en we zullen na de winterstop inventiever moeten worden. In vorige jaren werd er niet zoveel werk aan SJZ besteed door de tegenstanders. Nu willen ze alles van ons weten en daardoor zullen wij daar op moeten anticiperen. Dat is op zich wel een groot compliment, want dat impliceert dus dat men ondertussen rekening houdt met SJZ. Wat dat betreft heeft de club stappen gemaakt. Niet enkel op het veld. We hebben nu ook een clubarts en twee fysiotherapeuten, die zich niet enkel bezig houden met massage of tapewerk. Nee, er wordt ook serieus gewerkt aan stabiliteitsoefeningen en dat heeft zin. Blessureleed is veelal achterwege gebleven. Sommige spelers dachten aanvankelijk voor Jan Lul te liggen bij oefeningen, maar zij zien het nut nu ook in van de behandelingsmethode. Neem Spierenburg als voorbeeld. Normaal gesproken kampte hij altijd met hamstringblessures, maar nu heeft hij nergens last van.”

Welke wedstrijd deed jou pijn aan de ogen en tegen wie heb je zitten lekkerbekken?

,,De wedstrijd tegen Alkmania was niet best, noch tactisch gezien, noch in de uitvoering. In die wedstrijd kwamen we goed weg met het resultaat. Voor het overige hebben we behoorlijk tot zeer goed gespeeld. Aanvankelijk had ik wel de stille hoop om ergens in de buurt te spelen van plek vier of vijf. Ik was dan ook verbaasd dat we de eerste zes wedstrijden wonnen. Tegen ROAC stonden we met 4-2 achter en dacht ik dat we kansloos waren. Niets was minder waar, we wonnen uiteindelijk met 4-5. Tegen lijstaanvoerder Voorschoten’97, waarvan we uiteindelijk verloren,  speelden we een hele sterke eerste helft. Een voorsprong van 2 of 3-0 was zomaar mogelijk geweest. Teylingen was van onze kant ook een aardige pot, maar daarin kregen we met een gelijkspel te weinig.  Bij SEP heb ik in de tweede helft allemaal uitgespeelde goals gezien. In het slotduel met Foreholte hebben we onszelf tekort gedaan en daardoor heeft Voorschoten nu wel een gaatje te pakken, dat leverde alsnog wel een zuur gevoel op zo vlak voor de winterstop.”

Volgend seizoen weer SJZ voor jou. Een prima verstandhouding dus?

,,Op de een of andere manier liggen dorpsclubs mij wel. De ambiance is prima. Laatst hebben we ons ingezet voor Serious Request. Iedereen zet zich dan in. Spelers, supporters en sponsoren. Ik heb veel met die saamhorigheid. En het is natuurlijk leuk om te horen dat ook de notoire kankerpit positief is over het aanvallende spel van SJZ. Dus verlenging van het contract was logisch.”

Wat wordt volgens jou de volgorde bovenin?

,,Ik ben een tevreden man als de huidige top drie blijft staan. SVLY heeft uitstekende spelers, maar zij hebben niet echt een team. Voorschoten is vooral degelijk. Ik vind dat Meerburg ook een heel aardig elftal heeft. De top vier moet haalbaar zijn voor ons in elk geval. Of het seizoen nu al geslaagd is? De periodetitel op zak hebben, is natuurlijk een lekker gevoel. Als we nu echter niet doorharken en afzakken naar plaats acht of zo, zou ik alsnog heel teleurgesteld zijn. We moeten er sowieso voor zorgen dat we met vertrouwen de nacompetitie in stappen. We krijgen dan de kans om naar de tweede klasse te gaan. En het zal me dan aan de reet roesten of we daar wat te zoeken hebben.”

Thuis: 6-13-16-5

Uit: 7-13-21-14

Totaal: 13-26-37-19

Grootste zege: 1-7 bij SEP (uit)

Grootste nederlaag:  3-1 bij SVLY (uit)