Leiden had afgelopen zaterdag niet al teveel problemen om Westlandia over de knie te leggen. De 3-0 zege was dik verdiend te noemen, maar wel opmerkelijk omdat de ploeg uit het Westland titelaspiraties heeft.

 

 

De Leidse oefenmeester was tevreden met het resultaat, maar verbazing maakte zich niet van hem meester. ,,Nee, tegen Monster hebben we laatst ook al goed gespeeld. En dat is echt een goeie ploeg. Eerder veloren we van Houtwijk en van die ploeg konden we ook winnen. We hebben onszelf tekort gedaan, want als wij er staan zoals tegen Westlandia hebben we een ploeg die goed mee moet kunnen.”

 

 

Leiden maakte tegen Westlandia een sterke indruk. Concentratie van de eerste tot de laatste minuut en niemand van de thuisploeg verzaakte. ,,Met Rian en Bokkie (Rosier en Marvin Bok, red.) hebben we een kwalitatief sterk duo voorin, aangevuld met een hardwerkende Alex Meijers. Daar komt bij dat we Robin Ravensbergen ook nog achter de hand hebben en dat Erik Bakker ook tegen het eerste aan zit. Mick Lingerak was er ook nog niet bij, dus we hebben een elftal staan waar rekening mee moet worden gehouden.  Enkel is het nog steeds te wisselvallig. In de vorige wedstrijd tegen Lugdunum gaven we niet thuis. We misten de uitstraling en gedrevenheid en die was er wel tegen Westlandia.”

 

 

Met Rosier en Bok wist de kampioenskandidaat zich geen raad, Filippo moest er haast van watertanden. ,,Voor deze klasse zijn dit jongens met veel meerwaarde. Dat is ook van kracht voor Martijn Wansink. Dat zijn stuk voor stuk mooie voetballers, maar als het niet loopt moeten zij ook knokken. IK verwacht niet dat een Bok telkens mee verdedigt tot op zijn eigen doellijn, maar iedereen moet extra inzet tonen als het voetballend een keer niet zo gaat als we willen.”

 

 

De achterste linie hield zichzelf overtuigend overeind, niet in de laatste plaats omdat doelman Mario van der Pluym voortdurend aan het sturen en coachen was. ,,Als voorstopper was ik vroeger blij met een keeper achter me die alles neerzette. Dat sterkt je als verdediger. Mario is niet alleen een goede keeper, maar er staat ook een kerel. Hij laat zich de kaas niet van zijn brood eten en keept met flair. In het begin van de wedstrijd werd ons een kans ontnomen. Wel of geen rood boeit me niet zo, maar wel dat we dat als team niet zomaar pikken. De enige die je dan hoort is Mario en daarin zal de rest in mee moeten. Die gozer mailt me ook over de opstelling en weet alle uitslagen uit zijn hoofd. Bij wijze van spreken ook die van de provincie Zeeland. Zo’n instelling is goud waard voor een team.”

 

 

Leiden is er kwalitatief op vooruit gegaan, nadat Paul Pikaar de basis heeft neergezet. ,,Ja, dat klopt. We mogen dan ook best uitspreken dat we voor een plek bij de eerste vijf gaan. Toch moet dit elftal nog verbeteren. Er zit nog te weinig karakter in de ploeg. Dat is voor een trainer ook lastig om er in te slijpen. Veelal moet dit uit de jongens zelf komen. Zeker is dat dit en leuke groep is met een hoop kwaliteiten. Daarom was het van groot belang om van Westlandia te winnen. Nog niet cruciaal, maar nu ga je wel op pad naar de volgende wedstrijd met zeven punten en heb je een prima uitslag neergezet. Het is nu zaak om een en ander uit te bouwen.”

 

 

Filippo ging dus net als zijn spelers goedgemutst het Leidse feest in. ,,Nou, dat 3 oktober gebeuren zegt me niet zoveel hoor. Even beetje kermis en een biertje en verder niks bijzonders. Of ik de smoor in zou hebben bij een nederlaag? ,,Ben je belazerd. Dat kan ik niet verkopen aan mijn kinderen. Natuurlijk is het leuker als je wint, maar van vroeger weet ik dat Arie Lagendijk bijvoorbeeld niet aanspreekbaar meer was. Daar heb ik absoluut geen last van. En na Westlandia had ik dus sowieso een goed gevoel vanwege het resultaat en het goeie spel.”