Leiden- ,,We geven vandaag niets weg.” Woorden die werden gebezigd tegen zijn ploegmakkers door doelman Mario van der Pluym op het moment dat vvLeiden op een 3-0 voorsprong was gekomen tegen Westlandia. Tegen de Naaldwijkers klopte die stelling volledig want het bleek de eindscore, maar uren daarna zal het bier onderling rijkelijk zijn uitgedeeld door het elftal dat die middag beresterk voor de dag was gekomen.

 

Wisselvallig. Dat was tot nu toe de beste omschrijving van het spel na de eerste vier duels onder de hernieuwde leiding van Fred Filippo. Tegen Westlandia leek het erop of vvLeiden, in het (vertrouwde) rood en wit van een feestende stad, af wilde rekenen met die onstandvastige dadendrang. De ambitieuze bezoekers, veelvuldig scorend bij de start van de competitie, kregen goed bezien geen poot aan de grond. De thuisploeg wilde winnen met een aanhoudende, geconcentreerde speelwijze. Feestvieren buiten kijf, maar wel na een overwinning. Van die uitstraling kregen de gasten het in de eerste helft nog niet Spaans benauwd, maar na de onderbreking brak het verzet van de groenhemden.

 

Na een vlotte combinatie in de beginfase tussen Marvin Bok en Rian Rosier, ware kwelgeesten voor de Naaldwijkse verdedigers, werd Rosier gestuit en daarmee een vrije doortocht voor de aanvaller. Een rode kaart voor Ian van der Valk was op zijn plaats geweest, maar de leidsman van dienst was mild met een gele prent. Niet veel later kreeg Rosier een vrije kopkans en schrok Bok van zijn plotselinge vrijheid, maar sluitpost Roy Deybel werd nog gespaard. Slechts eenmaal moest Van der Pluym handelend optreden, maar verder bleef het gevaar vooral komen van de gretige thuisploeg.

 

In de tweede helft was het niet anders en al snel kwam dan toch de voorsprong op het bord. Jeroen van Hooidonk werd gestuit door de doelman, die niets te zoeken had op de plek van de overtreding. Rosier benutte het buitenkansje vanaf de stip en vanaf dat moment dicteerde vvLeiden. Halverwege kreeg Van der Valk dan toch zijn tweede gele kaart, omdat hem niets anders restte dan de frivool en veelal balvaste ex-Roodenburger Bok te dwarsbomen. Westlandia kwam dus in ondertal en zag Rosier voor de tweede keer succesvol aanleggen vanaf elfmeter. Bok speelde met een persoonlijke actie tenslotte voor de Kop van Jut.

 

Bij de overwinning van de Leidse ploeg zat geen woord Spaans. De vier verdedigers beten zich vast in taak, waarbij Sietze Fokkema vrijwel al zijn duels won. In de middenlinie werd een dosis onverzettelijkheid tentoon gespreid, tevens terug te vinden bij rechterspits Alex Meijers. Zoals gezegd waren Rosier en Bok uitstekend op dreef en kreeg de defensie geen grip op het duo. Van der Pluym motiveerde zijn ploeg onophoudelijk en straalde uit zijn doel koste wat het kost schoon te houden. Filippo keek dan ook tevreden terug naar de teamprestatie, maar liet uitbundigheid achterwege.

 

,,Een prima overwinning van een ploeg die ook op deze manier voor de dag kan komen. De groep zal echter nog verder moeten groeien om mee te kunnen doen met de bovenste vijf van de ranglijst. Vorige week tegen Lugdunum speelden er een paar als ‘een drol in het kwadraat’ en die grote verschillen moeten er nog uit.”

 

vvLeiden- Westlandia 3-0 (0-0). 50. Rosier 1-0 (strafschop), 66. Rosier 2-0 (strafschop), 81. Bok 3-0. Scheidsrechter: Isri. Toeschouwers: 150.

vvLeiden: Van der Pluym, Faas, Fokkema, P. Wansink, Sjaardema, Onvlee, M. Wansink, Van Hooidonk, Rosier, Bok (84. Middelkoop), Meyers (78. E.Bakker).

 

Bron: Leidsch Dagblad