Leiden- Op de vroege avond van dinsdag 5 april stonden Roodenburg en Oegstgeest oog in oog voor een belangrijk inhaalduel. Oegstgeest zou wellicht nog kunnen aanhaken bij de drie titelkandidaten, terwijl Roodenburg de aansluiting zocht onderin. De Leidse ploeg won na een turbulente tweede helft (3-2).

De laatste thuiszege van Roodenburg dateerde van 1 mei 2010. Semper Altius, destijds nog in de derde klasse, werd aan de kant geschoven. In de tweede klasse bleven de blauwzwarten vooralsnog op twee magere punten steken en voor het overige werd er louter verloren als gastheer.

Roodenburg moest het stellen zonder Robin Ravensbergen, terwijl Oegstgeest in de samenstelling kon aantreden dat drie dagen daarvoor RCL over de knie had gelegd. Door dat resultaat behaalden de mannen van de Voscuyl liefst vijfentwintig punten uit de laatste negen duels.

Mede door het tijdstip was het niet bijster druk, maar gaandeweg kwamen er toch nog wat nieuwsgierigen bij in Leiden-Noord. In de eerste helft kreeg de thuisblijver wel het gelijk aan zijn zijde. Beide ploegen maakten herhaaldelijk verkeerde keuzes en het bal tempo was ronduit laag te noemen. Op het moment dat het tempo omhoog ging, werd de bal prompt dikwijls ingeleverd.

Na de aftastfase deelden beide ploegen speldenprikken uit. Frank Janszen, in de punt van de aanval bij Oegstgeest, leverde een krachteloos schot af. Hendrik Boelee, vanuit de draai, zorgde voor de eerste doelpoging van de thuisclub. Een tweede inzet van de oud-UVS’er belandde in het park van de tuinhuisjes.Marcel Langerak kwam dichterbij het doel van Thomas van der Steen, maar zijn poging de bal te liften lukte maar ten dele.

Roy Dijkstra trof even over de helft van de eerste rondgang het zijnet, terwijl Janszen bijna kon profiteren van geklungel van Ricardo van Oevern.Dit was alles kwam voort uit een fase waarin Oegstgeest even de overhand had en in rap tempo zeven hoekschoppen mocht nemen. Veel gevaar leverde de corners niet op en de 0-0 was eigenlijk niet meer dan een logische tussenstand.

Het duel mocht dan niet erg tot de verbeelding spreken, maar de onderlinge duels waren wel een reden om de wedstrijd met wat meer positieve ogen te bekijken.

Alex Jansen moest Lars van Bommel beteugelen, die in de ogen van Arie van Duijn veel te vaak naar binnen kneep. Jansen hield zich vrij eenvoudig op de been tegen de tweevoudig scorende aanvaller van het duel met RCL. Boelee en Patrick Heijmans gaven Janszen in het centrum niet teveel ruimte. Aan de andere kant ontdeed Marvin Bok zich maar zelden van Frank Bergers en won Arjan Ciere met gemak een aantal duels van Peter van der Tuin.

Het gevecht tussen de nummer vier en dertien ontbrandde echter pas na de doelwisseling. Bok kwam na vier minuten wel in scoringspositie. Met een halve omhaal trof hij de paal. Het schot van Boelee, in de rebound, werd gesmoord. Het was echter meteen duidelijk dat Roodenburg de voorsprong wilde forceren en die kwam er ook. Vanaf links slingerde Heijmans het projectiel voor het doel en Van der Tuin wist er knikkend wel raad mee. Van der Steen had geen antwoord en de wedstrijd was meteen opengebroken.

Drie minuten later kreeg Roodenburg de kans op een grotere marge. Een vlotte aanval via Jeroen van Hooidonk en Van der Tuin kwam uit bij Richard Vreeken. De invaller kreeg de bal niet goed mee, maar zorgde hakkend toch nog voor gevaar. Derk Hachmang en Van der Steen bleven echter overeind.

Gaandeweg roerden de toeschouwers zich meer en meer, omdat in hun ogen wat discutabele beslissingen werden genomen door de leidsman. De spelers hielden echter het hoofd erbij naar elkaar, maar vooral enkele Roodenburg-spelers lieten zich wel verbaal gelden. Het leverde een rist aan gele kaarten op.

Na een uur kwam de gelijkmaker op het bord. Een vrije trap van Frank Bergers sprong via de paal het veld in en Roy Dijkstra stond precies op de juiste plek om de bal alsnog over de doellijn te werken (1-1).

Oegstgeest had de handen nog maar net weer naar beneden of de 2-1 was al een feit. Van der Tuin, in de tweede helft beduidend beter spelend en Vreeken vonden elkaar en nu wist de 28-jarige invaller wel koelbloedig te blijven. Er was aan Oegstgeester zijde nog twijfel over de geldigheid, maar van buitenspel kon geen sprake van. Van Duijn bleef zich opwinden, maar het vlagsignaal van de grensrechter was en bleef genegeerd.

Even later kreeg Dijkstra de kans op de hernieuwde gelijkmaker, maar zijn vizier stond niet scherp afgesteld dit keer. Heijmans toonde zich namens de Leidenaren nog gevaarlijk. Een droge knal van zijn voet verdween niet ver naast voor de genadeklap.

Onder toeziend oog van onder meer Patrick Kamperveen, Dennis Olman en een delegatie van RAS viel zeventien minuten voor tijd het vierde doelpunt van de avond. Mario van der Pluym leek te ‘plukken’, maar de doelman kreeg de bal niet onder controle. Invaller Kariem Abdalla was er als de kippen bij voor de 2-2. Nu deed Van der Pluym zijn beklag. De doelman stormde zelfs zijn doel uit om verhaal te halen, maar Vreeken deed prima werk door zijn doelman weer terug te sturen naar zijn domein.

Een kwartier voor tijd leek Oegstgeest alsnog naar een overwinning te sluipen. Hachmang vond met een lange trap Van Bommel, die het met één stuit probeerde. Het leder verdween niet ver naast, maar Roodenburg kwam dus met de schrik bij.

Dat gebeurde vijf minuten voor tijd nog een keer. Janszen kopte in na een puike voorzet van Dijkstra, maar Van der Pluym was nu wel op zijn hoede. De laatste twee kansen kwamen op naam van Roodenburg. De gedreven Vreeken (zie foto) snelde zich op rechts voorbij aan de laks ingrijpende Hachmang en Abdalla (gekomen voor stofzuiger Danny Nonhebel) en zijn voorzet leek parallel aan het vijfmetergebied ingetikt te kunnen worden. Eric Schadee van Dooren trachtte dit te voorkomen, maar met zijn poging verschalkte hij zijn eigen doelman.

Iedereen en alles van Roodenburg ging voor de derde keer uit het dak, want de zege leek niet dan toch wel binnen.

Vreeken schoof daarna nog een keer voorlangs, maar de 3-2 bleef staan en dus behield Roodenburg de punten eindelijk weer eens in eigen huis. Voor Oegstgeest, dat in de slotfase Niels Zandbergen (pas dertien minuten in het veld) verloor met een rode kaart, kwam er een einde aan een ongekende reeks van positieve resultaten.

Voor Oegstgeest is de derde plek nog ver weg, maar voor een debutant en een vierde positie mag toch worden gesteld dat het seizoen nu al als ‘succesvol’ de boeken in mag gaan.

Roodenburg leeft nog en heeft alles weer in eigen hand. Na afloop was echter ook duidelijk dat de zege zijn tol had geëist. Michael van Kooperen informeerde Marcel van der Burg pal na de wedstrijd over de jongens die nu geschorst zouden gaan worden. Jansen, Langerak, Van Oevern, Van Hooidonk en Heijmans kregen een gele kaart en in de beslissende finale heeft Roodenburg bij voorkeur iedereen aan boord. Een aantal van hen zal het volgende duel in elk geval moeten missen. De 3-2 was er niet minder waardevol door vooralsnog.

Opstellingen:

Roodenburg: Van der Pluym, Van Oevern, Heijmans, Boelee, Jansen, Langerak, Van Kooperen, Van Hooidonk, Bok (77.Souhoka), Van der Tuin, Verkuylen (54.Vreeken, 88.Reinders).

Oegstgeest: Van der Steen, Bergers, Ciere, Tetteroo, Hachmang, Schadee van Dooren, Visser (75. Zandbergen), Nonhebel (65. Abdalla), Van Bommel, Janszen, Dijkstra.