column167x6010 juni was mijn laatste wedstrijd als trainer/coach van Meerburg. Een beter afscheid had ik me niet kunnen wensen. Promotie bewerkstelligen in een wedstrijd met de suspense van Hitchcock, maar dan met een goede afloop. Met een heerlijk gevoel de zomerstop in…

 

Dan denk je lekker rustig te gaan zitten voor het EK in Polen/Oekraïne, maar wat kwam ik bedrogen uit zeg! De voortekenen waren al somber immers alleen tegen Noord-Ierland werd er aardig gevoetbald. Dat was echter met een korreltje zout te nemen aangezien de Noord-Ieren de avond er voor helemaal waren losgegaan in het Amsterdamse uitgaansleven en nog half bedwelmd binnen de lijnen stonden. De zogenaamde uitzwaaiwedstrijd die traditiegetrouw toch een graadmeter diende te zijn. Maar nee ‘WIJ’ speelden tegen een meute spelers die hun roes nog niet had uitgeslapen.

 

De kritiek was ondertussen al aardig aangezwengeld waarbij Marco van Basten en Ruud Gullit een hoofdrol vervulden. Toch wel lef van Ruud om daar te gaan zitten ondanks dat zijn (ex)vrouw net nationale bekendheid had verworven door er vandoor te gaan met een man die er om bekend staat vrouwen te slaan, overigens wel met de buitenkant van de hand, dat scheelt.  Ruud reageerde hier ad rem op door op twitter een foto van zichzelf te plaatsen, waarbij hij met een glimlach en de stofzuiger in zijn hand nog wat stof onder de bank vandaan klopte maar goed ik dwaal af.

 

Overigens hadden zij volkomen gelijk. Er stond totaal geen team: meeverdedigen ‘wie ik?’, gezamenlijk druk geven ‘nee joh’ en dan nog die lichaamstaal die een hautaine houding uitstraalde zo van: ‘ik ben de beste maar dat laat ik pas zien als het er echt om gaat maar wanneer dat is dat weet niemand’ . Voor mij was ‘t EK voor aanvang al verpest…..je zag ‘t al van mijlenver aankomen. Bert ging ook rare sprongen maken…..Willems selecteren en Emanuelson achterlaten zonder hem hiervan in kennis te stellen, tsja kennelijk is een geslaagd seizoen bij AC Milan niet genoeg, maar een paar wedstrijdjes in PSV 1 wel. Om over Afellay nog maar te zwijgen. Dan nog de soap rond Huntelaar en Van Persie. Beiden succesvol bij hun eigen club, maar in Oranje meestal bagger. Robben die zichzelf boven alles verheven voelde en speelde als een egoïstisch verwend ventje van 8 die je nog moet leren dat voetbal een teamsport is. Altijd dat irritante geklaag en die valpartijen waarbij je rillingen krijgt van het plaatsvervangend schaamtegevoel dat je overmeestert. Bah bah…

 

Maar genoeg over het EK, laten we het eens hebben over het huidige Oranje van Van Gaal. Van Gaal gaf Huntelaar het volste vertrouwen echter duurde dit maar 90 minuten bleek later. Stekelenburg werd eveneens geslachtofferd ten faveure van Krul maar als ik de woorden van Louis goed heb begrepen, kan dit ook voor slechts een wedstrijd gelden. Van der Vaart, Van der Wiel, Afellay en       Nigel de Jong werden niet uitgenodigd vanwege “het hoofd bij een transfer hebben’’ en dus niet bij Oranje aldus Louis. Mathijssen werd niet uitgenodigd wat ik trouwens helemaal begrijp want Joris is over en uit, maar dan ben je kennelijk nog wel goed genoeg voor Feyenoord.

 

Wat ik eigenlijk probeer duidelijk te maken is dat Louis geen consistent of consequent beleid voert. Hij voert ook argumenten aan die niet des Van Gaal’s zijn. Het lijkt wel of hij als (drog)reden voor de heren Van der Vaart, Van der Wiel, Afellay en De Jong een gemeenschappelijke factor heeft gezocht- in dit geval dus een transfer – om hen niet te hoeven selecteren. Het is voor het eerst dat ik verneem dat een speler niet wordt geselecteerd omdat hij wellicht getransfereerd gaat worden. Weinig wedstrijdritme is een bekend fenomeen, hoewel daar ook maar een draai aan wordt gegeven als het uitkomt. Echter toen Louis voor Huntelaar koos (tegen België) en Van Persie midden in een transfer zat, werd dit niet als argument opgevoerd. Robin zat gewoon op de bank en moest lijdzaam of misschien wel verkneukelend toezien hoe zijn collega er niets van bakte.

 

Nu heb ik Van Gaal hoog zitten want hij is een van de weinige trainers die spelers beter kan maken en altijd diep in de materie gaat om maar eens in vakjargon te blijven. Hoewel hij met zijn ‘totale-mens-principe-‘ te ver is doorgeschoten op het vlak van zelfoverschatting. Echter welk spoor hij nu aan t bewandelen is: hij lacht vaker dan ooit, blijft rustig op irritante vragen van onze nationale pispaal en kontenlikker Hans Kraaij  jr en geeft openheid van zaken aan Bert Maalderink voor zover Louis dat toelaat natuurlijk. Kortom het heeft er de schijn van dat Louis het op zijn (nieuwe) heupen krijgt.

 

Hoe lang gaat het duren voordat de wolf zijn kostuum weer uit doet of is er met de nieuwe heupen iets wezenlijks veranderd bij Neerlands beste trainer aller tijden. In ieder geval heet ik Louis van harte welkom(terug). Oranje is weer interessant geworden!

 

Ben Kottenhagen