column167x60Volkomen gesloopt, kotsmisselijk en absoluut niet in staat om op te staan lig je in het warme zand. De laatste stralen van de late zomerzon zetten alles in een oranje gloed. Naast je liggen kerels in een zelfde hulpeloze staat. Een middag in de vakantie aan een ver strand na eindeloos doorhalen?

Te veel bier, wijn, sangria of bacootjes?  Mwâh, nee. Het gaat hier om het eind van een conditietraining aan het begin van het nieuwe seizoen. De trainer heeft de groep meedogenloos op en af een duinovergang gejaagd. De sadist. Begin je nou te hallucineren of staan er echt twee horentjes op zijn hoofd en flitst een gevorkte tong naar buiten? Als je de tranen uit je ogen veegt zie je gewoon de oefenmeester die je voorbereidt op een (succesvol?) seizoen.

`We gaan nog even naar de kantine` roept hij. Die opmerking  doet onvermoede krachten bovenkomen en men perst er zelfs een sukkeldrafje uit richting auto´s. Na een wel heel noodzakelijke douche wacht wellicht het mooiste en lekkerste moment van de voorbereiding: het moment dat je de eerste gele rakker naar je mond brengt en het gerstenat zich sissend een weg baant door een uitgedroogde keel………

Gelukkig zijn er ook de trainingen met de bal en als godsgeschenk aan het eind een partijtje. Dan kun je ook de kwaliteiten van de nieuwkomers een beetje inschatten. Zijn ze een versterking? Komt jouw positie in gevaar? Wordt het meer bankzitten (waar je vanzelfsprekend cynisch en sacherijnig van wordt)?

De enorme lol om weer met je teammaten tegen een balletje te trappen is moeilijk of niet aan niet-sporters uit te leggen. Op de nu nog (doorgaans) sublieme grasmat  loopt menigeen met een op de kop gebeitelde grijns te voetballen. Over een paar weken is de  hellegang in de duinen hoogstens een onderwerp voor sterke verhalen aan de bar; steeds hoger worden de toppen en steeds vaker ben je er tegenop geknald.

Conditioneel zit het goed, de nieuwkomers zijn veelbelovend en bij de oefenpotjes stond er een soepel combinerend team in het veld. Optimisme viert hoogtij en zelfs die ene zuurpruim van een supporter heeft zich positief uitgelaten.

Laat het seizoen nu maar beginnen!

Herman Hanepen