column167x60Een column schrijven is makkelijk als je een inspiratie bron hebt waarover je het wilt gaan hebben. In dit geval valt het niet mee aangezien er verschillende zaken zijn welke in aanmerking zouden kunnen komen. Er moet dus een keus gemaakt worden en dat is meestal niet de meest eenvoudige opgave voor een mens. Van nature zijn wij twijfelende wezens.  Inspiratiebronnen komen meestal voort uit ervaringen die jezelf hebt meegemaakt. Nou ik heb een hectische periode achter me met veel ervaringen en emoties.

In de eerste plaats mijn, voor mezelf, toch vrij onverwachte wending, dat mijn huidige club het contract naar het volgende seizoen niet zal verlengen. Ondanks dat ik daar niet op gerekend had en ook geen signalen in die richting heb ontvangen, is het een goed recht van iedere club en/of bestuur om een dergelijke beslissing te nemen.  De argumentatie echter was voor mij zeer onbevredigend. Het hebben van een paar punten te weinig, zoals mij dat is meegedeeld, kan in mijn ogen geen reden zijn. Immers , een trainer kan er niets aan doen als zijn ploeg, zoals in ons geval, 3 keer in de laatste minuten een kans voor open goal mist hetgeen 5 punten minder oplevert. Argumenten als, de ploeg niet aan de praat krijgen, geen klik met de spelersgroep of iets dergelijks zouden meer duidelijkheid verschaffen.
 
Maar goed, we weten allemaal dondersgoed hoe opportunistisch het voetbalwereldje in elkaar zit, profiteren daar soms ook van en moeten dus niet zeuren.  Wel is het zo dat je  na zo’n mededeling in de tombola van werkzoekende trainers terecht komt. Dat is hectisch gezien ook het feit dat er steeds meer trainers met de vereiste papieren op de markt komen voor steeds minder beschikbare clubs.

Maar ook hier zal ik voor in de spiegel moeten kijken; als docent van de trainer/coach cursus 2 ben ik samen met Ruud de Groot mede verantwoordelijk voor het opleiden van veel van  deze trainers. Een job die overigens zeer leuk is om te doen.  Het ziet ernaar uit dat Ruud i.v.m. het bereiken van de 65 jaar binnenkort met “docentenpensioen” gaat en dat zou ik zeer jammer maar ook onterecht vinden. Een man met zijn ervaring en kennis is meer dan zeer bruikbaar in het opleidingscircuit. Ik hoop dat er net als in de “gewone” wereld een oplossing komt waarin hij langer door mag gaan.

Terug naar de ” trainerstombola”, uiteindelijk heb ik een contract voor volgend seizoen aangeboden gekregen bij UVS. Een club waar ik in het verleden, 10 jaar geleden, ook werkzaam ben geweest.  Een club waar ik altijd een warm gevoel voor ben blijven voelen. Een club met gezonde ambitie en een zeer talentvolle jonge spelersgroep. Een club met een uitstekende jeugdopleiding en met historie. Een prachtclub dus en een uitdaging voor mij als trainer. Ik weet dat er nu nekharen overeind komen bij sommige  Leidse voetballiefhebbers, mensen van andere clubs die het hebben over  “de dikke nekken” uit de kikkerpolder, maar de bovenvernoemde feiten zijn moeilijk te weerleggen. Het zou beter zijn wanneer het Leidse voetbal meer samenwerkt om een tegenkracht te bieden aan bijvoorbeeld de Bollenstreek.

Rivaliteit is gezond en noodzakelijk in de sport, maar moet niet doorslaan in negativisme. Gelukkig wordt er steeds meer nagedacht en overlegd om kennis en krachten te bundelen. Waar dat toe zal leiden is moeilijk te zeggen, maar het feit dat er beweging is stemt mij tot tevredenheid.  Al met al ben ik zeer blij volgend seizoen weer bij UVS te zijn. Ik zal alles wat in mijn vermogen ligt doen om het tot een succes te maken.

Ik begon deze column met mijn probleem om een keuze te maken over een onderwerp. Maar zie hier, 600 woorden verder ben ik nog steeds niet verder dan het eerste onderwerp. Ik speelde ook nog met de gedachte het te hebben over bijvoorbeeld de hectiek welke de komende overschrijvingen van spelers met zich mee brengt. Over onrechtvaardigheden welke je in wedstrijden tegenkomt en de gevolgen die dat voor iedereen kan hebben. Over mijn projecten welke ik met Dick Jol draai op lagere- en middelbare scholen om te trachten kinderen beter te leren samenwerken en om te gaan met regels d.m.v. voetbal.  Over de gesprekken met  besturen, de rol  van de media en nog een paar onderwerpen. 

Onderaan de streep, het maken van een keuze blijkt in de praktijk dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.  Je moet gewoon doen en je gevoel volgen, in dit geval schrijven en kijken waar het uitkomt. Wellicht komen andere onderwerpen nog wel eens aan de beurt.

Paul van der Zwaan