column167x60Eindelijk, de eerste overwinning is binnen. Nu viel in de slotfase eindelijk het kwartje wel een keer de goede kant op. Uitgerekend Thom Wijnalda, die de afgelopen drie weken niet kon rekenen op een basisplaats, maakte de winnende. Of het nu wel of niet terecht was daar kun je over discussiëren, maar daar hebben we nu even lak aan.

 

Vijf wedstrijden lang waren wij steeds de ploeg die het spel probeerde te maken. Soms lukte dat goed, maar maakten we het niet af en soms waren we te naïef en liepen we in het mes. Nu waren, zeker in de tweede helft, de rollen omgedraaid. Vitesse Delft viel aan en wij loerden op de counter. Leunend op de defensie wisten we nu wel de ruimtes voor onze aanvallers te creëren. Of het lek nu boven is? Dat valt nog te bezien. Feit is wel dat we zaterdag eindelijk weer eens in defensief opzicht super degelijk waren.

 

De afgelopen vijf weken waren natuurlijk niet de allerprettigste. Je hebt overwinningen nodig voor het vertrouwen en het geloof waar je mee bezig bent. Maar je moet bereid zijn door diepe dalen te gaan om hoge toppen te bereiken om JC nog maar eens te citeren. Wel is het binnen de spelersgroep altijd rustig gebleven. Sterker nog, de sfeer was al die tijd gewoon prima.

 

Een belangrijke rol hierin spelen ook de andere leden van de technische staf. Ik mag wel zeggen dat wij bij RCL over een uitstekende technische staf beschikken. Maurice Jansen is trainer-coach van het moeilijkste elftal van een vereniging, namelijk het tweede elftal. Sinds jaar en dag  is bij RCL het 1e en 2e één selectie die homogeen met elkaar omgaat. We trainen samen en kijken bij elkaars wedstrijden. Maurice komt uit Zoetermeer en was zelf een spijkerharde verdediger bij DSO. Hij gaat altijd uit van eigen kracht, brengt een gezonde portie “Haagse bluf” mee en straalt dit ook uit naar zijn spelers.

 

Henk Vermulm is verantwoordelijk voor de keepers. Iedere maandag komen de drie keepers van de A-selectie gesloopt het veld af en hebben zij zowel aan hun techniek als aan hun conditie gewerkt. Daarnaast hebben Henk en ik vaak aan een oogopslag genoeg om te weten wat er in een wedstrijd moet gebeuren. Sinds dit seizoen hebben we met Wesley Slingerland een heuse spitsentrainer. Wesley brengt veel ervaring met zich mee en het viel mij als speler zelf al op dat hij tactisch sterk is. Maurice en ik waren als speler verdedigend georiënteerd, Wesley denkt in eerste instantie vanuit balbezit.

 

Met Gert van der Bosch hebben we één van de eerlijkste grensrechters uit de 1e Klasse. Echt een klasse grens. Daarnaast staat Gert altijd de laatste donderdag van de maand in de keuken om samen met Cor Bey een maaltijd te bereiden voor de spelers en trainers van de A-selectie. Cor is samen met Jan van Houten de elftalleider van het 1e. Ome Jan is een echte RCL’er en altijd de rust zelve. Is jarenlang leider geweest bij het tweede, dus hij weet van de hoed en de rand. Cor echter, is altijd nadrukkelijk aanwezig in de kleedkamer. Met zijn lekkere Leidse tongval weet hij met grappen en grollen iedereen aan het lachen te krijgen. Ook vinden spelers die even niet lekker in hun vel zitten een gewillig oor bij hem.

 

Hans Schuller is verantwoordelijk voor alles wat met medische zaken te maken heeft. Hans was vroeger zelf keeper op hoog niveau dus weet precies in te schatten of een speler met een pijntje serieus genomen moet worden of dat hij een schop onder zijn kont moet hebben. Hans werkt samen met de hersteltrainer Ton Zwagerman. Ton heeft ook oog voor de psyche van de speler en weet dat goed te vertalen naar de lichamelijke klacht.

 

Tot slot moet ik niet vergeten Johan van Velzen te vermelden. Johan is voor mij mister RCL. Iedere dag is hij aanwezig op de club. Johan regelt niet alleen de wedstrijdzaken rond RCL 1, 2 en 3 en onder 23. Ook beheert hij het budget, draait kantinediensten, keurt de velden op zaterdagochtend en dan vergeet ik ongetwijfeld nog honderdduizend dingen die hij doet voor RCL.

 

De overwinning van afgelopen zaterdag wil ik opdragen aan mijn technische staf en de hondstrouwe supporters van RCL omdat zij er zo lang op hebben moeten wachten.