column167x60Tsja, waar zal ik eens over schrijven……………………………..ik heb carte blanche gekregen van de hoofdredacteur, oprichter van deze site. Hij zei: ‘als het maar over voetbal gaat of tenminste een link heeft met het (regionale) voetbal’, ‘waarom schrijf je niet over hoe het is om als trainer nu even niets te doen’. Sorry, maar dat maak ik dan zelf wel uit. Haha.

 

Ik ben zelf werkzaam in het onderwijs en van origine ben ik gymdocent. Sinds drie jaar echter niet meer actief, want ik ben weggepromoveerd en ik functioneer nu als coördinator op een niet nader te noemen school. Lijkt me het beste om die niet noemen voor de kinderen, mijn collega’s, maar eigenlijk vooral voor mezelf.

 

Als voetballer heb ik, in een ondertussen ver verleden, diverse clubs gehad zoals Meerburg (natuurlijk), Alphense Boys, UVS, Noordwijk en zelfs heb ik nog een blauwe maandag  in de jeugd bij Feyenoord gzeten. Ik heb in die tussentijd ook mijn trainersdiploma’s gehaald, zo ben ik in het bezit van TC 3,2 en 1. Dan mag je alle amateurs trainen en je bent zelfs assistent betaald voetbal.  Al zal ik dat hoogstwaarschijnlijk nooit halen, zo realistisch ben ik ook wel weer. Okay dus korte intro……….is wel zo netjes leek me. O ja, verder heb ik sinds kort een zoon en woon ik samen in het altijd bruisende Leiderdorp.

 

Het schrijven doe ik zelden in deze vorm behalve aan het einde van ieder schooljaar waar op mijn school er altijd wel weer iemand afscheid neemt en het zo ongeveer traditie is geworden dat ik deze schone taak op me neem. Mijn stijl is eigenlijk als volgt: ik beschrijf de meest opvallende zaken die een collega typeert: te zwaar, vrijgezel of juist al 25 jaar in het harnas, goede of matige docent, lelijk of knap, bijnamen, uitspraken, (buitenechtelijke) affaires, ruzies. Mijn stijl is vooral om uit te vergroten of sterker nog: verzinnen van dingen. Ik probeer het altijd humoristisch en met een knipoog te brengen waarbij ik van te voren meld dat de toehoorders mijn oratie niet al te serieus moeten nemen. Ik moet zeggen dat het over het algemeen goed ontvangen wordt , daarmee bedoel ik dat de collega in kwestie mijn voordracht  kan waarderen omdat hij of zij  door heeft dat ik er werk van heb gemaakt en er tijd en energie in heb ingestoken. Daarnaast kunnen mijn andere collega’s even lachen en zo is de avond dan weer net iets completer .

 

Zo volgens mij heb ik nu op een redelijk veilige manier de weg vrijgemaakt voor een column waarbij de lezer niet alles even serieus moet nemen met wat ik uit ga braken in de toekomst. Wat dat betreft hebben Freek Jansen en Ruud Fray al een aardige aftrap verricht. Bovenal met een knipoog. Zo schreef Jansen over onder meer Rob van den Wijngaard en besprak Fray ‘de eerste weken’ uit de voorbereiding.

 

Nu ken ik Rob al jaren zowel als speler en als trainer dus ik ga nog even broeden of deze scherpe teksten van Freek een vervolg dienen te krijgen, maar pin me er niet op vast ik heb immers carte blanche!