column167x60Zondag is er nog een bijzondere gebeurtenis te melden aan de Boshuizerkade en dat betreft het verlaten van een veld, dat zo lang heeft gediend als thuisbasis van LFC en naderhand van FC Boshuizen.
Want komende zondag zal er misschien wel een traantje worden gepinkt als Leiden afscheid neemt van veld 1 aan de Boshuizerkade.

Een veld dat in 1907 in gebruik werd genomen. Het waren 5 jongens uit de Vestestraat die samen met hun schoolmeester een voetbalclub oprichtten. Het werd de Leidse Footballclub ( LFC) .
De geelzwarten, geel shirt met een zwarte V, betrokken na de oprichting een veld aan het zogeheten Laantje van Noordman, met uitzicht op de molen aan de Haagweg van de gelijknamige houtzagerij. En LFC is daar al die tijd blijven voetballen. Alleen het eerste elftal speelde een paar jaar aan de Zoeterwoudsesingel. Daar kon er meer publiek worden ontvangen.

Veld 1 aan de kade behoorde tot de beste velden van Leiden en in de jaren 50-60 trokken duizenden naar de kade. Niet iedereen wilde betalen, daarom hingen er aan de kant van de kade jutezakken, die het zicht moesten verminderen van de toeschouwer buiten de poort.
Veld 1 aan de kade was ook het eerste veld met een lichtinstallatie. Alleen LFC had in die jaren de gelegenheid om het veld te belichten in den avonden. Veel LFC’ers werkten bij de Hollandse Constructie Werken in de buurt van de Vijf Meilaan. Via zelfwerkzaamheid kwamen er masten en in 1952 werd de eerste lichtwedstrijd van Leiden gespeeld.

Maar liefst 8.000 toeschouwers waren afgekomen op een wedstrijd van LFC en UVS. UVS trad aan met de gebroeders Kantebeen.
Jarenlang was LFC de enige club in Leiden met een lichtinstallatie. Om die reden stonden de teams in de beginjaren in de rij om deel te nemen aan het Zilveren Molentoernooi. Top amateurclubs en betaalde clubs wilden maar al te graag op dinsdagavond met kunstlicht spelen. Wijlen Flip Massaar was de grote spil in het verhaal.

Van de week las ik per toeval een advertentie (september, 1960) op het digitale krantenarchief van het Leidsch Dagblad. De tranen stonden mij in de ogen:

Bezoekt woensdag a.s. 7.30 uur:

Terrein LFC, Boshuizerkade, de lichtwedstrijd:

Westelijk Amateur Elftal -Militair Elftal met o.a. Van Vianen (ADO) en Valkenhof (SHS)

Prijzen der plaatsen: f 1.- tribune, f 0,75 lange zijde, f 0,25 jongens.

Rijwielstalling op het terrein aanwezig

Komende zondag 13 mei gaan de laatste graspollen door ‘voetbalgeweld’ de lucht in. Einde van een tijdperk in Leiden. Na de wedstrijd, hoe kon het mooier qua affiche, wordt het zicht op de molen aan de Haagweg een stuk lastiger.
Veld 1 wordt veld 7 en de geschiedenis zal leren of daar ook heldendaden zullen worden verricht.