vrijdag, maart 29, 2024
HomeColumnGast columnistWinnaarsmentaliteit….is die te kweken?

Winnaarsmentaliteit….is die te kweken?

-

column167x60Naar mijn mening wel! De voornaamste manier om die mentaliteit te bereiken is door oefening. Een andere mogelijkheid is er eigenlijk niet. Voorwaarde is natuurlijk dat de speler zich hiervoor openstelt.

Als ik de spelers in de voorbereiding een bepaalde manier van denken probeer bij te brengen, hoort daar ook een bepaalde mentale hardheid bij. We trainen dan in een fanatieke wedstrijdvorm, waarbij ik winnaars en verliezers eis.

De spelers moeten zich er van bewust worden wat het inhoudt om koste wat het kost te willen winnen. Om dat te bereiken breng ik ze bewust in moeilijke situaties, door middel van diverse oefenvormen. Vervolgens kijk ik of op dat moment het besef ontstaat dat ze er hoe dan ook als winnaar uit moeten komen. EĂ©n van de oefeningen die ik hiervoor gebruik is de volgende.

 Een trainingspartij 6 tegen 5 van 7 minuten. De partij met Ă©Ă©n man meer krijgt de opdracht om binnen die 7 minuten een 3-0 achterstand om te buigen. Er zal dus veel druk moeten worden gezet. Niemand mag zijn verdedigende taak verwaarlozen  met als direct gevolg dat je je medespelers laat zakken, ook al zit je helemaal kapot. Dus aan jezelf werken:  je mentaliteit verbeteren, doorzettingskracht  kweken en niet te snel opgeven. De mentale druk wordt groot in dit soort situaties aangezien de spelers bij balbezit weer de rust en het overzicht moeten bewaren om de vrije man op te zoeken. Bij dit soort trainingsmethodes is ook het beloningssysteem belangrijk, belonen indien goed gepresteerd, straffen (lees : sprinten) indien gefaald…spelers die bij mij getraind hebben vervloeken mij er nog om…

Je moet als speler een moeilijke situatie kunnen oplossen, in dat soort situaties zie je dan ook de belangrijkste spelers opstaan ( bij UDO was dat bijvoorbeeld Thomas Goebel en bij GHC vervulde Michael ten Brinke die rol).

Natuurlijk is het ene team het andere niet. Hierbij is het inschatten van de beginsituatie heel belangrijk. Toen UDO na het laatste seizoen weer met trainen begon, leefden de spelers nog in een soort roes. Het voorgaande seizoen was succesvol geweest, veel gewonnen, leuke prestaties….Het team dacht het verlies van een aantal goede spelers moeiteloos op te kunnen vangen.

Niets was minder waar achteraf gezien. Men dacht er te makkelijk over. De werkelijkheid was dat het team weer met beide benen op de grond moest komen en weer bij nul moest beginnen. Nou… iets hoger dan nul, want ze hadden in het seizoen ervoor natuurlijk wel  Ă­ets geleerd! De progressie in het leerproces blijft, maar zal minder snel gaan dan in het begin. Dat moet het team zich op dat moment goed realiseren en het moet er dus weer voor gaan knokken. Ik heb er vreselijk hard aan gewerkt om het team de basisprincipes weer te laten uitvoeren. Immers, als je denkt dat je er al bent en alles wel weet en dat blijkt niet de realiteit te zijn, dan krijg je onherroepelijk op je donder!

Mijn mening is dan ook dat je door keihard te werken op de trainingen inderdaad een winnaarsmentaliteit kan kweken. Volg daarbij het advies van je trainer op. Hij zou voor een speler een middel moeten zijn om zich te verbeteren, zodat de speler hier later de vruchten van kan plukken.

Eelco Fielemon

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read