column167x60Een terugkerend thema binnen de voetbalwereld. Waar een aantal jaar geleden alleen de betaalde voetballers een trainingskamp in het buitenland afwerkten, hebben nu ook de amateurclubs het buitenland in hun voorbereiding voor het 2e deel van de competitie opgenomen. Waren het eerst alleen de hoofdklassers (nu topklassers) die via trainingskampen.nl de warme zon opzochten, tegenwoordig hebben ook de clubs uit de lagere klassen die weg gevonden.

 

Het is natuurlijk een fabeltje dat je selectiespelers in vijf dagen tijd klaar kan stomen voor de laatste 4 tot 5 maanden van de competitie. Natuurlijk, de afgelopen twee winters waren dermate streng dat de naar de warme zon vertrokken clubs meer trainingsuren konden maken dan de in ons koude kikkerlandje gebleven verenigingen. Maar 6 uur meer trainen in 1 week betekent niet dat je een conditionele voorsprong op de concurrentie neemt die ze de rest van het seizoen niet meer in kunnen halen.

 

Sterker… vaak komen de “vakantiegangers” overbelast en met blessures terug. Niet zo gek als je het vergelijkt met een normale voorbereiding. De selectie wordt na aankomst in vijf dagen meestal 4-6 keer belast met een training en spelen ook nog twee oefenwedstrijden. Neem daarbij de nachtelijk teambuilings-uren en de oorzaak van de overbelasting en blessures is zo gevonden.

 

De meeste clubs gebruiken het trainingskamp voor de teambuilding. Ik ben van mening dat het een positieve invloed kan hebben op het teambuildingsproces maar te denken (zoals veel trainers suggereren) dat de technische staf in 5 dagen tijd van een onsamenhangend geheel een team te maken zou zelfs wijlen Rinus Michels niet lukken in zijn jaren als trainer/coach van het succesvolle Nederlands Elftal. Teambuilding dat doe je op het veld (de trainingen en de wedstrijd) en daar omheen. Er wordt hard gewerkt om van alle spelers een team te maken. Samen hard trainen, veel communiceren, dezelfde doelen nastreven etc.

 

De intensieve en positieve manier van met elkaar omgaan kan dus een bijdrage leveren aan dat teambuildingsproces. Zelfs het met 20 selectiespelers achter dezelfde verdwaalde Engelse dame aan rennen is een vorm van teambuilding…..

 

In mijn periode als trainer van vv Noordwijk  hebben wij op 3 verschillende manieren invulling gegeven aan de voorbereiding in de winterstop. We zijn tweemaal in Nederland gebleven en dat beviel prima. Op de normale trainingsavonden en in de oefenwedstrijden hebben we ons goed kunnen voorbereiden op de 2e competitiehelft.

 

De tweede keer zijn we naar Portugal gegaan. Het was  gezellig, maar zeker niet optimaal. We hebben het niet over de organisatie en verblijf maar om persoonlijke redenen haakten onze 3 keepers af, geen oefenwedstrijd dus. Verder was er financieel ruimte om maar 2x te trainen. We hebben deze paar dagen vreselijk gelachen maar qua fysieke voorbereiding op de rest van het seizoen heeft het niet echt bijgedragen.

 

De laatste voorbereiding was een skivakantie van 5 dagen, georganiseerd door de spelers zelf. Dit was voor mij, maar zeker ook voor de selectiespelers, op dat moment een hele  goede voorbereiding voor dat seizoen.  Het sportieve element en het buiten sporten bleek een schot in de roos. Ondanks het feit dat we deze week geen trainingen en oefenwedstrijden hadden gehad, waren we op een goede manier met elkaar bezig geweest. We eindigden als 3e in de toenmalige hoofdklasse (achter Rijnsburgse Boys en FC Lisse) en stonden ook in de finale van de districtsbeker.

 

Met FC Rijnvogels gaan we in de winterstop dit jaar iets heel anders uitproberen. Een aantal leden uit de begeleidingsstaf hebben in samenwerking met de voorzitter van de businessclub en een aantal sponsoren een reis georganiseerd naar Barcelona. We gaan daar met een mix van spelers (op 1 speler na gaat iedereen mee), begeleiders, businessclubleden en een aantal bestuursleden de wedstrijd bezoeken van FC Barcelona versus Espanyol en krijgen de dag daarop een rondleiding door Barcelona. De spelers hebben de reis voor een groot deel zelf bij elkaar gespaard en de rest van de financiën wordt aangevuld door een aantal sponsoren (Cor Bouwman, bedankt!).

 

Door de professionele opzet  ga ik er van uit dat deze trip fysiek misschien niet veel zal opleveren, maar het zal zeker een bijdrage leveren aan het versterken van het groepsgevoel! Ik kan niet wachten en ben benieuwd wat de 2e helft van de competitie ons daarna gaat brengen!

 

Hein van Heek