Het is niemand ontgaan dat er niet gevoetbald is op amateurniveau. De reden daarvan is een afschuwelijke, waardoor onze redactie de site ook een aantal dagen op een lager pitje heeft gezet uit medeleven met de nabestaanden van het slachtoffer. Enkele dagen heeft de poster ‘Zonder Respect Geen Voetbal’ prominent onze homepage gevuld. Deze blijft er ook denkbeeldig staan, want er moet geleerd zijn voor de toekomst. Niet even stil staan en dan vervolgens vergeten wat er is gebeurd. Clubs werden opgeroepen om artikelen te sturen naar onze redactie over hun beleving en invulling van het afgelopen weekend. Hierop vooruitlopend heeft onze redactie een gevoel van een spreker uitgelicht, welke onze redactie op deze wijze deelt.

 

,,Zeg me dat het niet zo is”

 

Elke maandag fiets ik na een lange werkdag en een voedzame maaltijd rond een uur of half zeven richting ARC. Bijna elke maandag hetzelfde ritueel, je ziet dan ook steeds dezelfde patronen.
Een daarvan is de stroom van fietsers die van of naar Zegersloot gaan. Op maandagavond zijn dat veelal de meisjes en wat dan opvalt is het keurige fietsgedrag. Allemaal twee aan twee en met prima verlichting. Veilig gaan ze naar hun voetbalclub denk ik dan en het doet me goed. Bij die club staan, of dat nu op trainingsavonden of op wedstrijddagen is, de vrijwilligers klaar om hen goed te begeleiden, hun wedstrijden te fluiten, wat lekkers of verkoelends te verkopen of als grensrechter te fungeren. Bij de club zijn ze veilig en zo hoort het ook.

 

Dan wordt het maandagavond 3 december. Ik stap de kantine in en hoor daar het vreselijke bericht, dat de in elkaar geslagen grensrechter/vader ( ik ben het zelf ook al vele jaren) is overleden. Over dit zinloze geweld schreef in de jaren tachtig Frank Boeijen het nummer “Zeg me dat het niet zo is” en die tekst kwam ook in mij direct op.
Niemand kon die tekst echter waarmaken. Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter van Buiten Boys B3 is dood. Een dode op het voetbalveld door zinloos geweld. De reden…?? Justitie is een onderzoek gestart en wanneer ik even doordenk ( en ik denk dat menig scheids- en grensrechter dat deze dagen gedaan heeft) zal de reden ongetwijfeld te maken hebben gehad met het verkeerd opsteken van de vlag. Het was geen buitenspel of misschien juist wel of de ingooi was voor de andere partij. Goedbeschouwd gaat het dus om een kleinigheid, besloten in een split-second door iemand die liefhebber van de mooie voetbalsport is en die kleinigheid kost hem het leven. Te bizar voor woorden.

 

De voetbalsport staat ineens vol in de schijnwerpers op een manier die de KNVB en al haar leden niet willen. In de pers en in praatprogramma’s laten bekende en onbekende Nederlanders hun licht schijnen op de situatie. Er wordt gepraat over het waarom, over de achtergronden of het handelen van de KNVB. Vaak goede nuances. Een triest dieptepunt hierbij is echter de mening van Peter R. de Vries. Ik quote hem niet, daar is het te bizar voor. Gelukkig heeft de KNVB een statement gemaakt en is er zaterdag geen amateurvoetbal ( nog beter was ook geen betaald voetbal geweest). Tijd voor bezinning. Een goede zaak en dat gebeurt ook in de ARC kantine, want onze vereniging maakt gelukkig al geruime tijd goed beleid als het gaat om waarden en normen.

 

Nadenken dus en als voetbalminnend Nederland positiever gaan handelen. Na het afschuwelijke gebeuren van 2 december 2012 gaat de voetbalsport door. Ongetwijfeld zullen er in de toekomst nog vele grens- en scheidsrechters verkeerde fluit- en vlagsignalen gaan geven. Of dat nu bij de F pupillen of in de Eredivisie is. Alles bepalend of wereldschokkend zullen de consequenties daarvan niet zijn, vermoed ik.

 

Fouten maken is menselijk. Wanneer we als spelers, trainers, begeleiders, ouders en toeschouwers positiever en milder reageren op beslissingen die op het veld genomen worden door mensen die dat voor hun plezier doen, dan kunnen we hopelijk bij alle wedstrijden de slogan van een campagne van de KNVB uit de jaren tachtig gestalte geven: Het is fijn langs de lijn!

 

Dan ook komt elke voetballiefhebber bij een ‘veilige club’ . Laten we dat bij ARC aan elkaar beloven en waarmaken. Zinloos geweld op een voetbalveld mag nooit meer voorkomen!

 

Nick Bouman, ARC