interview167x60Komende zondag is het weer tijd voor de heenwedstrijd van twee Leidse clubs op het hoogste niveau, in het geval van de sleutelstad de eerste klasse. FC Boshuizen is gastheer van UVS en rond medio oktober is het belang van het duel al vrij groot. Niet enkel een kwestie van prestige, maar beide clubs komen nu al in de fase van (voorlopig) aanhaken of afhaken. Namens Boshuizen komt verdediger Ovidius Maksimovas aan het woord en bij UVS werd doelman Niels van de Burg, woonachtig in Zoetermeer, aan de tand gevoeld met het oog op de Leidse kraker.

 

Vorig seizoen stond het duel ook tweemaal op de rol en beide duels gingen niet bepaald als ‘saai’ de boeken in. De eerste ontmoeting vond plaats in de winter op het terrein van UVS. De thuisploeg won met 3-2, na een wedstrijd waarin de scheidsrechter de hoofdrol voor zichzelf had bedacht. Zo moest Maksimovas met een rode kaart vroegtijdig de kuierlatten nemen, na een in de ogen van de leidsman opzettelijke handsbal. De speler stond op de doellijn en kon onmogelijk nog wijken voor een inzet. Het projectiel kwam terecht in zijn buik en de afdruk was later nog duidelijk zichtbaar. UVS profiteerde van de zware straf en speelde daarna, dat moet gezegd, een puike eerste helft. Er leek ook niets aan de hand voor de mannen van toen nog Nico van der Salm, maar uiteindelijk kwam Boshuizen nog in de buurt ondanks het feit dat de ploeg van Mario Koswal nog twee rode kaarten voorgeschoteld kreeg.

 

In mei kon Boshuizen sportieve revanche nemen, maar UVS trok andermaal aan het langste eind: 1-2. Deze nederlaag was zo niet nóg zuurder voor de formatie van de Boshuizerkade, want de titel stond voor de deur maar kwam niet binnen. Boshuizen had al diverse kansen gehad in de weken daarvoor om de titel te grijpen, maar het feest bleef keer op keer uit. Het oude complex moest bij de stadsderby nog dienst doen voor een knalfeest, maar de lachende gezichten waren na afloop enkel zichtbaar bij de blauwwitten. In dit duel werd Maksimovas vroegtijdig gewisseld. Van de Burg keepte beide wedstrijden uit en beleefde dus beduidend meer plezier aan de Leidse confrontaties. Vooralsnog staat FC Boshuizen nu in de huidige competitie voor op punten op de ranglijst ten opzichte van de ploeg uit de kikkerpolder, maar het gaatje is in één duel te overbruggen. Boshuizen verloor tweemaal op rij en UVS heeft ondertussen drie nederlagen op het conto. Beide ploegen deden nog niet aan remises. Met de sluitpost en de linksback blikte onze redactie vooruit naar het titanengevecht van komende zondag op South Park.

 

UVS ging onderuit tegen Nieuwerkerk afgelopen zondag en Boshuizen werd door Neptunus-Schiebroek met een kluitje in het riet gestuurd. Waar ging het mis voor de beide ploegen?

 

NvdB: ,,De nederlaag was een fikse streep door de rekening, want we hadden er drie winstpotjes op zitten op rij. Ik heb er geen verklaring voor, want vooral aan het duel met De Meern hadden we een goed gevoel over gehouden. We kwamen geen moment over een dood moment heen zondag, ook niet nadat we met 2-1 voor stonden. Jammer, want we hadden nu op gelijke hoogte kunnen staan met Boshuizen en dan heb je de bovenste ploegen in zicht.”

 

OM: ,,Wij zijn tegen Neptunus nog goed gestart, maar door persoonlijke fouten en een gebrek aan concentratie hebben wij onszelf in de nesten gewerkt. Gaandeweg was er bij ons steeds meer gemopper te horen en Neptunus speelde veel meer als een team. Overigens heb ik enkel de eerste helft gespeeld, want ik ging door mijn enkel op het kunstgras daar en ik wilde geen onnodige risico’s nemen, zeker niet met het oog op de wedstrijd tegen UVS. Verliezen is vervelend, maar beter in deze fase van het seizoen dan tegen het einde met een scenario als vorig seizoen.”

 

Hoe zeker zijn jullie van je basisplek. M.a.w. hoe staat het met de concurrentie bij jullie clubs?

 

Niels vd BurgNvdB: ,,Bij ons is er niets veranderd. Ik ben vorig seizoen aan het seizoen begonnen. Na drie duels kreeg Danny (de Groot, red.) de voorkeur, maar weer drie wedstrijden later kwam ik terug in de basis en daar ben ik niet meer uitgeweest. Ik ga een concurrentiestrijd ook niet uit de weg. Zo steek ik niet in elkaar. Bij UVS heb ik het prima naar mijn zin en ik ben niet zo van het ‘hoppen’. Met deze club wil ik hogerop en de andere keepers moeten maar bewijzen dat ze beter zijn.”

 

OM: ,,De concurrentie bij ons is groot, maar op een enkele wedstrijd na heb ik het gros wel gespeeld, al vanaf de voorbereiding. Het gaat lekker en ik ben op dit moment vrij zeker van mijn zaak op de backpositie. Ik vind het prima dat er veel concurrentie is. Dat geeft aan dat wij meer mogelijkheden hebben dan vorig seizoen. Een deel van de anticlimax van het seizoen was terug te voeren op blessures en schorsingen. Dat hebben we niet kunnen opvangen. Mocht het zover komen in dit seizoen dan voorzie ik veel minder problemen.”

 

We spreken over de datum 13 mei 2012. Nog in het geheugen?

 

NvdB: ,,Uh, ik weet niet waar je op doelt. Ja, mijn zusje is op die dag jarig. O, wacht. Ja, Boshuizen kon kampioen worden en dat lukte niet. Voor mij had het duel wel een meerwaarde. Er is meer aandacht van de media in zo’n derby en de beleving is toch net even anders. Er staat meer spanning op en dat zal zondag niet anders zijn. Of er gesproken is om de wedstrijd te laten lopen, zodat zij kampioen zouden worden? Nee, zeker niet. Aan cadeautjes doen we niet. Ook niet tegen een andere Leidse club. Zij mogen ons ook niets kwalijk nemen, want ze hebben zat kansen gehad in die wedstrijd om te kunnen winnen. Wij scoorden wel en daar gaat het nog steeds om.”

 

OM: ,,Ja, dat weet ik nog wel. We liepen de titel mis op die dag tegen UVS. Ik ben toen bewust heel laat naar huis gegaan. Je moet weten dat ik in dezelfde straat woon in Den Haag als de trainer van Quick. Zij werden dus kampioen en ik wilde hem hoe dan ook omzeilen. Dat heb ik wel een weekje volgehouden. Ik was er verschrikkelijk ziek van.”

 

Dient er deze week eigenlijk wat gezegd te worden tegen jullie voor zondag?

 

NvdB: ,,Elke wedstrijd behoor je scherp te zijn en ik kan mezelf altijd goed motiveren voor een wedstrijd. Van Boshuizen wil je winnen, dat lijkt me duidelijk. Met drie punten komen we langszij en dan sluiten we weer wat aan bij de top vijf. Als het niet lukt om de punten mee te nemen dan hebben we een probleem op de ranglijst.”

 

300112 Boshuizen SJC 3OM (op archieffoto verdedigend tegen SJC vorig seizoen): ,,Ik ben tot het bot gemotiveerd. Dat zit in mijn karakter opgesloten. Ik heb niets tegen UVS op zich, maar zondag wil ik hoe dan ook winnen. Waarom? Ik bewaar slechte herinneringen aan de twee wedstrijden van vorig jaar. Beide keren was ik snel van het veld en ik wil nu revanche halen. Die rode kaart, als ik daar nog aan denk. Ik heb er nog foto’s van dat de balafdruk op mijn buik stond. De scheidsrechter wilde er echter niets van weten. Bij ons thuis werd ik ingezet als rechtsback, terwijl ik een linkspoot ben. Dat ging niet goed en binnen een mum van tijd stonden we achter. Toen heeft de trainer een offensieve speler ingebracht en moest ik van de kant toekijken. Je snapt dat ik dus nu wil knallen.”

 

Hoe bevalt het bij je club en hoe ben je er terecht gekomen?

 

NvdB: ,,Ik ben begonnen bij Gravenzandse SV. Dat is nu een fusieclub geworden. Op twaalfjarige leeftijd ben ik overgestapt naar ADO Den Haag. Daar heb ik gespeeld in de C2, C1 en B2. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik niet goed genoeg was en via scout Bert de Jong kwam ik in het Leidse terecht bij UVS. Ik had daar een goed gesprek en ik kan achteraf zonder aarzeling zeggen dat het een juiste keus is geweest. De jeugd speelt op hoog niveau en geleidelijk aan denk ik dat de club er aan toe komt om ook met het vlaggenschip weer omhoog te kijken. Er loopt zat talent rond, enkel komt het er nog niet altijd uit.”

 

OM: ,,Trainer Mario Koswal heeft mij vorig seizoen bij FC Boshuizen gehaald. Ik speelde daarvoor bij VCS. Dit seizoen kon ik bij Quick terecht via de trainer, maar ik heb besloten om in Leiden te blijven. Ik moet mij nog verder ontwikkelen en zit hier goed. Hopelijk kan ik met deze club een stap voorwarts maken.”

 

Ben je tevreden over je eigen prestaties?

 

NvdB: ,,Tot nu toe heb ik wel aardig staan keepen. Blunders vallen op, maar ik denk dat ik enkel tegen VOC een fout heb gemaakt waar een goal uitkwam. Ik speelde een verdediger te hard in en daardoor kon de aanvaller van hen profiteren. Aan de andere tegendoelpunten tot nu toe kon ik weinig doen, denk ik.”

 

OM: ,,Het gaat goed tot dusverre, maar ik wil mezelf zeker nog verbeteren. Het team kan ook beter. We moeten meer kunnen laten zien dan tot nu het geval was. Er lopen zat goeie voetballers, maar soms willen ze het als individu forceren. Dat is niet goed, want we moeten het samen doen. Op Garry (Mendes Rodrigues, red.) konden we vorig jaar terugvallen, maar we hebben nu andere type spelers lopen. Als we het samendoen en we laten negativisme achterwege in het veld, hebben we serieus een hele sterke ploeg. En daarin wil ik graag een rol spelen.”

 

Wat mogen we zondag van de wedstrijd verwachten en welke uitslag rolt er uit?

 

NvdB: ,,Ik verwacht veel strijd, zoals dat hoort bij een derby. Hopelijk komt er veel publiek op af. Laat ik het houden op een 1-2 overwinning voor UVS.”

 

OM: ,,Het wordt een lastige wedstrijd. UVS heeft een goed elftal, hoewel ze matig zijn begonnen. Het is voor ons van belang om vanuit de eigen kracht deze wedstrijd te benaderen. Nee, ik waag me niet aan een uitslag. Maar het zou voor mij veel voldoening geven om een lekkere zege te boeken van 3-0 of zo. Vorig seizoen kwam een deel van de selectie elkaar na UVS uit tegen bij Crazy Piano’s en daar hadden de UVS’ers het grootste woord. Dus ik wil nu heel graag de wedstrijd uitspelen en van ze winnen.”

 

De redactie dankt de doelman van UVS en de in Litouwen geboren voetballer van FC Boshuizen voor hun openhartigheid. Zondag tegen een uurtje of 16 weten we wie er dit keer met een glimlach van oor tot oor kan rondlopen op de Leidse Boshuizerkade!