interview167x60Oegstgeest (zaterdag, 2C)- Voordat Arie van Duijn begint aan een nieuw avontuur- welke is op het moment van schrijven nog onduidelijk- heeft de Katwijkse oefenmeester nog een missie met Oegstgeest. Vorig seizoen eindigde de ploeg van de Voscuyl als zesde, maar nu wordt een voorlopige voorlaatste positie ingenomen. Met Van Duijn blikten we terug, keken we vooruit en kwamen meer te weten van de ex-speler van zijn grote liefde Quick Boys.

Van Duijn doorliep de selectieteams bij Quick Boys en maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut. ,,Ja, haha. We verloren met 0-5 van Blauw Wit uit Leeuwarden. Dat was dus niet echt fijn.”

Vanaf zijn 18de maakte hij deel uit van de selectie, waarin hij tot eigen zeggen uitkwam op 128 duels als basisspeler. Van Duijns hoogtepunt was de titel in het seizoen 91/92. De Katwijkers eindigde als eerste voor de dorpsgenoot en Heerjansdam. De 48-jarige trainer van Oegstgeest bouwde twee jaar af in het tweede elftal, waarmee hij nog amateurkampioen werd van Nederland. Arie de Vreugd haalde hem vervolgens over het trainersvak in te gaan, waardoor een vervolg als speler van het vijfde (opgebouwd uit oud eerste elftalspelers) niet doorging.

A van DuynVia de C1 (volgens Van Duijn een geweldige lichting met onder meer Dirk Kuyt, Hendrik van Beelen, Jan Schaap, Peter Timmermans en Richard Harteveld) kwam hij uit bij de A1. Daarna werd hij assistent van Tempelaar bij het eerste. Via Henk Krouwel kwam hij op eigen benen te staan bij KRV, later FC Rijnvogels. Ook bij Voorschoten’97, zowel op de zondag als zaterdag, kennen ze Van Duijn nog. Oegstgeest is nu zijn laatste club en daar heeft hij nog een schone taak liggen na de winterstop. Resteert enkel de vraag waar de Katwijker volgend seizoen zijn visie kan gaan overbrengen.

Oegstgeest is dertiende en qua verliespunten zelfs de minste tot nu toe uit de klasse. Een duidelijk geval van ‘teleurstellend’?

,,Het valt zwaar tegen tot nu toe, ja. Het is een jonge groep, maar dat is nog niet eens zozeer het probleem. Het zit vooral in de onvolwassenheid. Dat weegt zwaar door. Met het verlies van enkele gelouterde krachten hebben we dit seizoen moeite om hetzelfde op te kunnen brengen als in de voorbije seizoenen. Anderzijds is het niet zo dat we wekelijks worden weggespeeld. Integendeel. Eigenlijk waren er maar twee tegenstanders beter in mijn ogen. Voor het overige zijn we vaak de betere en krijgen we ook de complimenten. Maar ja, vaak geven we op de beslissende momenten niet thuis.”

De wegen van de club en Arie van Duijn gaan uit elkaar lopen. Die wetenschap is er al, maar natuurlijk wil geen enkele trainer vertrekken met een degradatie op zak. Hoe ga je ervoor zorgen dat het tij keert?

,,In de eerste plaats zullen we er met zijn allen voor moeten zorgdragen dat we wegkomen uit de gevarenzone. Een prettig feit is dat Frank Janszen zal gaan aansluiten. Hij is een halfjaar weggeweest en dat hebben we enorm gemerkt. Als aanspeelpunt en als goaltjesdief misten we hem node. Natuurlijk was het voor die jongen zelf het vervelendst om er zo lang uit te zijn na een ogenschijnlijk eenvoudige ingreep om nierstenen te verwijderen. Door zijn wegvallen viel er bij ons wel het nodige weg. Een grote aderlating. De mentale weerbaarheid van de groep moet nu omhoog en dan moeten we weer boven komen drijven. Ik ben er ook van overtuigd dat de factor geluk ons ontbeerde en als het muntje nu onze kant gaat oprollen zal Oegstgeest in de tweede klasse blijven.”

Doel was om een periodetitel te grijpen. Dat kan nog, maar ligt niet erg voor de hand.

,,Van die beoogde periodetitel zijn we rap afgestapt. Dat telt nu ook niet meer. Lijfsbehoud is nu het motto en als we dat redden, hebben we er alles uitgehaald. Vanzelfsprekend ben ik ook bij mezelf te rade gegaan, maar eigenlijk doe ik niet veel andere dingen dan in de twee jaar hiervoor. Zeker niet in de manier van trainen. Oegstgeest volgt al drie jaar het Raymond Verheijen-principe en daar geloof ik nog steeds in. Enkel is de benadering wat anders en zijn ook de besprekingen wat veranderd. Ik laat nu bewust meer uit de groep zelf komen. Wat dat betreft denk ik te mogen stellen dat ik creatief ben geweest en mij open heb gesteld voor de groep.”

Kan je iets vertellen over jouw aanstaande vertrek?

,,Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik met Oegstgeest aan het plafond zit. Dat bedoel ik absoluut niet negatief, maar het is realisme. Arie van Duijn is denk ik uiteindelijk te ambitieus voor een club als Oegstgeest. Ik heb feitelijk dezelfde drive die ik ook had als speler van Quick Boys destijds. Dat mis ik bij sommige jongens wel en daar heb ik moeite mee. Een eerlijke zaak, lijkt mij. Dat neemt niet weg dat ik een contract heb getekend voor het hele seizoen, dus er is mij alles aan gelegen om hier straks te vertrekken, om te kunnen kijken en te stellen dat ik het zo slecht nog niet heb gedaan. We zijn gepromoveerd en hebben vorig seizoen uit kansloze positie nog bijna een prijs gepakt. Als we er nu inblijven, kan mijn opvolger verder met een club die naar stabiliteit toe kan werken in de tweede klasse.”

Ongetwijfeld zal je al in contact staan met andere clubs i.v.m. het trainerschap volgend seizoen. Los daarvan, bij welke clubs zou je graag op de bank plaatsnemen?

,,Buiten kijf staat Quick Boys op 1. Die club zit in mijn hart opgesloten. Andere boeiende clubs voor mij zij bijvoorbeeld VVSB (daar liep ik al eens stage), FC Rijnvogels (eerder was Van Duijn daar al trainer, red.), een club uit de regio Haarlem, UVS en Katwijk. Ja Katwijk, waarom niet? Het zou scheve ogen geven in de familie en bij een x-aantal mensen, maar daar loop ik niet voor weg. Trainer zijn is een vak en dan kan je dus in principe overal werken. Ik heb veel respect voor Katwijk. Daar is heel goed werk verricht en ze doen het uitstekend in de topklasse. Natuurlijk had ik liever blauwwit op dat niveau gezien, maar de feiten liggen er nu eenmaal. Maar let wel; ik zal altijd en alleen lid blijven van Quick Boys. Dat is mijn liefde voor het leven.”

In elk geval wil je dus hogerop?

,,Bij voorkeur wel. Het moet in elk geval een club zijn met ambitie. Een club die absoluut hogerop wil. De drive en de sfeer moeten in mijn aard liggen. Nee, ik heb geen zin om tachtig kilometer te moeten gaan rijden. De regio Den Haag kan op zich ook interessant zijn.”

Oegstgeest, daar ben je van overtuigd, blijft behouden voor de tweede klasse. Maar hoe gaat de rangschikking eruit zien in de top en onder de streep?

,,Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Ik ben niet onder de indruk geraakt van de ploegen die nu de boventoon voeren. Ik zou dus geen enkele club kunnen benoemen. Valken’68 heeft een aardige ploeg en daar verloren we van. Echter ook in dat duel had het zo maar anders kunnen lopen. En wie er uitvliegt, is voor mij ook volstrekt onduidelijk. Oegstgeest blijft in elk geval weg bij de onderste vijf. Dit is de grootste Pipo de Clown-competitie, waarin ik ooit speelde. Alles en iedereen kan van elkaar winnen.”

Die drive is voor jou erg belangrijk. Leg eens uit.

,,Ik had dat willen winnen in me als speler, maar nu ook als trainer. Okay, ik ben wat rustiger geworden en kan beter relativeren. Alles is wel veranderd. Met Quick Boys speelden we altijd aanvallend en met drie spitsen. Dominant spelen. Tegenwoordig worden er andere systemen gehanteerd en is het omschakelen verschrikkelijk belangrijk geworden. Onder aan de streep blijft echter staan dat ik wil winnen, hoe dan ook. Na een nederlaag kan ik nog steeds strontziek zijn en ik ben ook wel zo’n type trainer dat er vanuit gaat dat een speler ook zit met een nederlaag. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Inherent aan de maatschappij, vrees ik.”

Aan welk gedrag stoor je je bij spelers?

,,In algemene zin kan ik mij doodergeren aan spelers die de gemaakte afspraken niet nakomen. Of doen waar ze niet goed in zijn of juist laten waar ze wel goed in zijn. Dat kan ik af en toe van geen kant begrijpen. Daarnaast vind ik dat als je keuze valt op een teamsport, dat je daar ook naar moet handelen. Een individu moet zich ondergeschikt maken. Dat ikke-wereldje heb ik niets mee. Maar dat is, zoals ik al zei, een maatschappelijk tafereel.”

Hoe bekend ben je met degradatievoetbal?

,,In mijn periode als trainer, nu achttien jaar, heb ik het pas eenmaal eerder meegemaakt. Bij de winterstop stond Quick Boys er beroerd voor en werd Cees Tempelaar aan de kant gezet. Ik heb toen de klus af mogen maken en Quick Boys eindigde toen uiteindelijk bovenaan in het rechterrijtje. Dus nee, ik ben geen ervaringsdeskundige in deze.”

Tenslotte legde onze redactie nog twee vragen voor. Zijn favoriete lijstjes met spelers waar hij zelf mee speelde en van wie hij trainer was. Na een hoop gepuzzel was dit de opsomming:

De beste medespelers: Theo Guijt, Teun van der Plas, Johan Jonker, Richard Hogervorst, Hans van der Plas, Floor van Duijn, Edwin Otten, Arie van Duijn (jawel), Leen van der Plas, Kees van Rooijen, Frenk van der Kleij.

Bankzitters: Marco Dijkhuizen, Freek Riems, Tom van der Niet en Kees Haasnoot.

Spelers die hij onder zijn hoede had/heeft: Tom van der Niet, Mark Tetteroo, Ronald van Dijk, Tim Kluivers, Alex Bouw, Peter Timmermans, Jan Schaap, Andre van Dijk, Dirk Kuijt, Hendrik van Beelen en Peter Vooys.

Bankzitters: Thomas van der Steen, Jeffrey van Veen, Arnold Armando, Frank Janszen.

Namens de redactie van leidenamateurvoetbal.nl dank voor je openheid en tijd.

,,Graag gedaan. Ik juich jullie initiatief erg toe. Het sluit uitstekend aan op de bestaande media. Nu krijgen ook de clubs onder de hoofd-en topklasse meer aandacht. Ik lees vrijwel alles, ook van onze concurrenten. De clubs zouden dit initiatief allemaal moeten toejuichen en actief moeten deelnemen.”