nabeschouwing167x60Nadat voorzitter Niek Jan van Kesteren even daarvoor een bezoekje had gebracht aan het kleedlokaal van ‘zijn ‘ jongens, was middenvelder Sander van der Horst weer uit de catacomben gekomen om zijn gevoel te delen met supporters en medespelers. De voorzitter had zalvende woorden gebezigd, maar of die waren aangekomen bij de geknakte Rijnvogels viel te betwijfelen.

In de eerste helft leek de Katwijkse formatie zich de hoofdklasse in te spelen, maar na de rust keerde het tij en mocht Achilles Veen een aangename terugreis aanvaarden.
Van der Horst, die een prima seizoen kende bij de ploeg van Marchel den Haan en Huig Hoek, was ook snel genegen om onze redactie te woord te staan. Zijn gezicht sprak boekdelen, maar de ex-speler van Quick Boys (op archieffoto tegen BVCB) had geen moeite om zich uit te spreken.

,,Dit is zo verschrikkelijk balen. Zo zuur. Iedereen had de focus op deze wedstrijd en er was zoveel vertrouwen. Dan zie je de eerste helft en dan vraag je je na afloop af hoe het toch de verkeerde kant kon oprollen. We hebben ze voor rust gewoonweg weggespeeld met uitstekend voetbal. Je krijgt vijf opgelegde kansen en dan zit ik denkelijk nog aan de zuinige kant. Enkel scoorden we niet, maar het gevoel bleef goed. Ook in de rust was dat het geval. We moesten spelen als voor de pauze en dan zou het goed komen, die overtuiging hadden we.”

21 Rijnvogels voetbalDan is de vraag wanneer jullie het kwijt zijn geraakt. ,,De wissel van Orlando Ouwehand pakte niet goed uit. Hij was al vroeg in de wedstrijd in botsing gekomen en heeft waarschijnlijk een scheurtje opgelopen. Hij moest dus wel gewisseld worden en dat kwam onze organisatie niet ten goede. Op zich was er nog steeds niets aan de hand, maar volledig uit de lucht viel dan opeens hun doelpunt. Dat was een onvoorstelbare tik voor ons, omdat we toen meteen de wetenschap hadden dat we er twee moesten maken. Dat terwijl we die ene goal er niet eens in kregen. We verloren in die fase de slag op het middenveld en daardoor kukelde het hele elftal om. Echt bizar, want wanneer je de 1-0 had gemaakt, hadden zij moeten komen. Hun verdediging kraakte aan alle kanten en eigenlijk vond ik tot aan de 0-1 hun middenveld ook helemaal niks. Maar ja, als je zelf niet scoort..”

Er was niets te zien van stress of spanning in de openingsfase bij Rijnvogels. Jullie stonden dus op de rails. ,,Absoluut. En gedurende de eerste helft had ik ook het gevoel dat wij de hoofdklasser waren en zij de eersteklasser. We waren ontketend en het vertrouwen nam enkel maar toe. Maar goed, dat is geweest. We hebben onszelf in de voet geschoten. Na de onderbreking waren we geen schim meer van de ploeg uit de eerste helft. Het sloeg nergens meer op.”

Pal na een wedstrijd als deze is er geen plaats voor lichtpuntjes. Of toch? ,,Nou, laat ik voorop stellen dat ik nog steeds blij ben dat we een periodetitel hebben gepakt en derde worden is ook niet verkeerd. Ik voelde me ook verantwoordelijk qua herstelwerkzaamheden, want door de slechte prestaties was het hier onrustig en het is nooit leuk wanneer een trainer daardoor kan gaan. Marchel en Huig hebben vervolgens prima werk gedaan, hoewel ze dus geen papiertje hebben. Zij kregen de boel toch aan de praat en het had ook voor hun een heerlijk presentje geweest. Na acht duels hield ik er in zijn levensdagen geen rekening mee dat we hier een beslissingswedstrijd zouden spelen. Die hadden we echter wel moeten en bovenal kunnen winnen. Dat gevoel heerst nu. Later zie ik dat misschien wat milder in. Dit heb ik eerder meegemaakt bij Quick Boys in de jeugd. Toen waren we ook de schlemiel, in dat geval tegen de jeugd van De Graafschap. Voelde ook heel beroerd aan.”

Rijnvogels blijft dus eersteklasser. Dan maar volgend seizoen, het is niet anders. ,,Daar moeten we zeker vol voor gaan. Het moet gewoon een keer lukken om kampioen te worden.”

De klasse zou heel boeiend kunnen worden met wellicht Valken’68 en Voorschoten’97 erbij. Nog ver van je bed weliswaar, maar toch. ,,Jammer dat Voorschoten het niet heeft gered in de hoofdklasse. Valken kan er alsnog bijkomen. Zou leuk zijn. En we gaan werken met een nieuwe trainer. Hein van Heek is een goeie trainer en hij heeft al successen geboekt. Ik sta er voorlopig nog onbevangen in. Elke trainer wil aanvallend spelen, met 4-3-3 als uitgangspunt en jeugd inpassen. Eerst maar eens zien. In elk geval moeten we er alles aan doen om beter te starten. De slechte opening heeft wel nagedreund. Die klap hadden we tegen Achilles kunnen wegwerken, maar dat hebben we helaas zelf verzuimd.”