HomeRedactioneelNabeschouwingenVV Leiden geeft zege uit handen tegen Lugdunum

VV Leiden geeft zege uit handen tegen Lugdunum

-

nabeschouwing167x60In de tweede competitieronde stond er in de zaterdag derde klasse A een Leidse derby op het programma. VV Leiden ging op bezoek bij titelkandidaat Lugdunum. De bezoekers kwamen verrassend met 0-2 voor, maar in de tweede helft kwamen de kikkers alsnog langszij.

Voor Leiden begon het seizoen vorige week met een gelijkspel thuis tegen BSC. Na een heel matige eerste helft, knokte de ploeg zich na rust terug in de wedstrijd. Trainer Fred Filippo hoopte dan ook dat zijn ploeg de wedstrijd tegen Lugdunum zou beginnen zoals vorige week werd geëindigd. Op voorhand een heel lastige klus, aangezien Leiden vorig seizoen twee keer aan het kortste eind trok in deze derby. Lugdunum startte vorige week met een uitzege bij Ariston’80. De ploeg hoopt dit seizoen bovenin mee te draaien. Een overwinning op Leiden zou een uitstekend begin van de competitie betekenen.

Het waren de spelers van Filippo die aan het begin van de wedstrijd de meeste indruk maakten. De ploeg begon erg scherp en fel aan de wedstrijd. Het had na een paar minuten al op voorsprong kunnen komen, ware het niet dat aanvaller Joeri Devilee, na eerst goed Lugdunum-keeper Diego Bleys te hebben omspeeld, faalde voor open doel. Desondanks gaf het Leiden wel het besef dat Lugdunum te pakken was, volgens middenvelder Roland Middelkoop: ,,Toen voelden we dat er wat te halen viel.”

Dat gevoel werd versterkt toen Leiden op een 0-1 voorsprong kwam. Alex Meyers ontsnapte tijdens een counter aan de rechterkant. Hij kapte naar binnen en kon vervolgens met links binnenschieten. Het was op dat moment compleet verdiend. Lugdunum-middenvelder Peter du Prie vond dat het bij zijn ploeg aan scherpte ontbrak. ,,Het was niet onze dag, zeker de eerste helft niet. We hadden wel meer balbezit, maar Leiden stelde daar heel veel inzet en hard werken tegenover. Het ontbrak ons aan scherpte, misschien toch ook door een beetje onderschatting.” De verklaring van Middelkoop sloot aan bij die van zijn tegenstander: ,,Wij waren sterker dan Lugdunum, ik vond ze een beetje zwak beginnen. Het was zeker niet honderd procent wat zij gaven.”

De tweede helft leek dezelfde kant op te gaan als de eerste. Met strijd en inzet maakte Leiden het Lugdunum moeilijk om aan voetballen toe te komen. Uiteindelijk kwam de ploeg zelfs op 0-2. Een vrije trap van Bas Middelkoop werd niet goed verwerkt door doelman Bleys. In de rebound was het opnieuw Meyers, die zijn tweede van de middag aantekende.

Vanaf dat moment ging het mis voor Leiden. De ploeg ging op twee gedachten hinkelen. Middelkoop: ,,De ene helft van het elftal bleef druk zetten en naar voren voetballen, de andere helft ging achterover leunen. Daardoor kwamen er veel te grote gaten op het middenveld. Ik was zelf voorstander van pressie blijven spelen. We verloren de grip op het middenveld en zij kwamen steeds meer aan voetballen toe. Zeker ook omdat zij Nino Poulina doorschoven, daar hadden we moeite mee.”

Ook volgens Du Prie was de 0-2 een groot keerpunt in de wedstrijd. ,,Toen gingen we wat geforceerd spelen, alles of niets. Daar konden zij niet mee omgaan en dan kom je nog terug tot 2-2. De eerste goal kwam tot stand via invaller Mimoun Rahou en de tweede via Poulina. Ik denk uiteindelijk qua veldspel wel terecht, maar je komt toch nog goed weg met 2-2. Helemaal omdat zij nog een penalty hadden moeten hebben aan het eind van de wedstrijd, vanwege hands in onze zestien. Gelukkig zag de scheidsrechter het niet.”

In het slot van de wedstrijd werd er niet meer gescoord, ondanks dat beide ploegen nog kansen kregen op de winnende treffer. Geen van beide teams was achteraf echt tevreden. Du Prie legt uit waarom het er vandaag niet in zat voor de thuisclub. ,,Het was op het middenveld en voorin te statisch vandaag. Op zich stond de veldbezetting prima, maar omdat zij heel compact speelden was het moeilijk om er doorheen te komen. Wij hadden gewoon onze dag niet. Toch ook alle complimenten aan Leiden. Ze hebben naar hun mogelijkheden gespeeld en heel hard gewerkt. Via de counter loerden ze op een uitbraak en dat deden ze goed. Ze hebben toch kwaliteit ingeleverd ten opzichte van vorig jaar.”

Middelkoop baalde van de eindstand maar was tegelijkertijd realistisch. ,,Als je naar het scoreverloop kijkt moet je gewoon drie punten pakken. Maar toch is een puntje bij Lugdunum geen slecht resultaat, vooraf teken je ervoor.”  Al met al was het een heel enerverende, maar vriendschappelijke derby, waar na afloop nog goed over werd nagepraat. Du Prie: ,,Iedereen kent wel iemand van de tegenpartij, dus dat maakt het leuk, ja. Na afloop was het nog even gezellig.”

Misschien dat de spelers van Lugdunum de Leidenaren wat tips hebben gegeven hoe Ariston’80 te verslaan. Die ploeg komt volgende week op bezoek bij Leiden en dan hopen Middelkoop en zijn medespelers de eerste drie punten van de competitie binnen te slepen. ,,Daar heb ik vertrouwen in. Jammer dat Alex Meyers een weekend weg is, maar we moeten gewoon allemaal net als vandaag vol erop. Dan zie ik voor volgende week geen problemen.”

Lugdunum hoopt zich volgende week te herpakken met een zege in -en tegen Koudekerk. Du Prie beseft dat de drie punten hard nodig zijn. ,,Het kan een keer gebeuren, een dag als vandaag, maar het is duidelijk dat het niet te vaak zo mag zijn. Volgende week moeten we er vanaf minuut één voor gaan.”